G4Media.ro

Milițiile Hezbollah dețin rachete rusești Yahont capabile să lovească navele de război…

Wikipedia

Milițiile Hezbollah dețin rachete rusești Yahont capabile să lovească navele de război americane din Mediterana (surse)

Puternicele rachete rusești anti-navă achiziționate de Hezbollah îi oferă acesteia mijloacele de a pune în aplicare amenințarea voalată a liderului său împotriva navelor de război americane, afirmă surse familiare cu arsenalul grupului, pentru agenția Reuters.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a avertizat săptămâna trecută Washingtonul că grupul său are arme disponibile care ar putea viza navele americane desfășurate în regiune de când a izbucnit războiul de luna trecută între gruparea palestiniană Hamas și Israel, zguduind întregul Orient Mijlociu.

Două surse din Liban, familiarizate cu arsenalul grupului susținut de Iran, au declarat că acesta se referea la capacitățile mult îmbunătățite ale Hezbollah în materie de rachete anti-navă, inclusiv la racheta Yahont (sau P-800 Oniks), de fabricație rusească, cu o rază de acțiune de 300 km.

Rapoarte ale presei și analiștilor au indicat de ani de zile că Hezbollah a achiziționat rachete Yahont în Siria după ce s-a amplasat acolo în urmă cu mai bine de un deceniu pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte în războiul civil care a devastat țara.

Hezbollah nu a confirmat niciodată că deține această armă.

Biroul de presă al grupării șiite nu a răspuns imediat când a fost contactat pentru comentarii pentru acest articol.

Washingtonul afirmă că desfășurarea sa navală în Mediterana – care cuprinde două portavioane și navele lor de sprijin – urmărește să împiedice extinderea conflictului prin descurajarea Iranului, care sprijină grupuri precum Hamas, Hezbollah și Jihadul Islamic Palestinian.

Hezbollah percepe navele de război americane ca pe o amenințare directă din cauza capacității lor de a lovi grupul și aliații săi.

Nasrallah a declarat vineri, într-un discurs, că navele de război americane din Mediterana „nu ne sperie și nu ne vor speria”.

„Ne-am pregătit pentru flotele cu care ne amenințați”, a spus el.

Casa Albă a declarat, după ce Nasrallah a ținut discursul de vineri, că Hezbollah nu trebuie să exploateze războiul dintre Hamas și Israel, iar Statele Unite nu doresc ca acest conflict să se extindă în Liban.

Una dintre surse a declarat că capacitățile anti-navă ale Hezbollah s-au dezvoltat enorm din 2006, când gruparea a demonstrat pentru prima dată că poate lovi o navă pe mare, atacând o navă de război israeliană în Mediterană în timpul unui război cu Israelul.

„Există Yahont și, bineînțeles, mai sunt și alte lucruri în afară de acesta”, a spus sursa, fără a da detalii.

Sursa citată a adăugat că utilizarea acestei arme de către Hezbollah împotriva navelor de război ostile ar indica faptul că conflictul a escaladat într-un război regional major.

Rusia nu confirmă

Trei oficiali americani actuali și un fost oficial american au declarat că Hezbollah a construit o gamă impresionantă de arme, inclusiv rachete anti-navă.

„În mod evident, acordăm multă atenție la acest lucru… și luăm în serios capacitățile pe care le au”, a declarat un oficial, fără a comenta direct dacă gruparea deține racheta Yahont.

Oficialii americani au adăugat că puterea navală americană desfășurată recent în regiune include sisteme de apărare împotriva rachetelor. Aceștia nu au oferit detalii.

Pentagonul a desfășurat nave de război în estul Mediteranei începând cu 7 octombrie, când atacatorii Hamas au luat cu asalt Israelul într-un atac despre care Israelul spune că a ucis 1.400 de persoane.

Atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 10.000 de palestinieni de atunci, spun oficialii palestinieni.

Nasrallah a avertizat vineri Washingtonul că prevenirea unui război regional depinde de oprirea atacului israelian. Hezbollah schimbă focuri de armă cu forțele israeliene la granița libaneză din 8 octombrie.

Dar Hezbollah a folosit până acum doar o mică parte din arsenalul său, iar violențele au fost în mare parte limitate la zona de frontieră.

Alte grupări aliate cu Iranul, cum ar fi rebelii Houthis din Yemen, au tras, de asemenea, cu drone spre Israel, în timp ce milițiile musulmane șiite susținute de Iran au tras asupra forțelor americane din Irak și Siria.

Yahont, lansată de la sol, se apropie de ținta sa la altitudine joasă – între 10 și 15 metri de la sol – pentru a evita detectarea, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), cu sediul la Washington.

Yahont, o variantă a rachetei P-800 Oniks, dezvoltată pentru prima dată în 1993, a fost modernizată în 1999 pentru export de o firmă de apărare rusă și poate fi lansată din aer, de la sol sau de pe submarine, a precizat CSIS.

Întrebat despre relatările surselor potrivit cărora Hezbollah ar fi achiziționat rachete Yahont, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „În primul rând, acestea sunt știri fără nicio confirmare. Nu știm dacă este adevărat sau nu”.

„În al doilea rând, noi nu avem astfel de informații”.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare scrisă de comentarii. Ministerul sirian al informațiilor nu a răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail de Reuters.

“Hezbollah este pregătit”

Discursul de vineri al lui Nasrallah a marcat unul dintre cele mai puternice avertismente ale sale de până acum la adresa Statelor Unite, care consideră grupul său responsabil pentru un atac sinucigaș care a distrus cartierul general al pușcașilor marini americani din Beirut în 1983, ucigând 241 de militari, și pentru un atac sinucigaș asupra ambasadei SUA în același an, care a ucis 63 de persoane.

Deși Hezbollah a negat că s-ar fi aflat în spatele acestor atacuri, Nasrallah s-a referit indirect la ele în discursul său, spunând că cei care au învins Statele Unite în Liban la începutul anilor 1980 sunt „încă în viață”.

Nasser Qandil, un analist politic libanez apropiat de Hezbollah, a explicat modul în care rachetele Yahont din arsenalul grupării ar putea fi folosite împotriva navelor de război americane, în remarcile de pe canalul său privat de Youtube, postate luna trecută.

El a descris racheta ca fiind „cel mai important premiu” al implicării Hezbollah în războiul din Siria, unde grupul a contribuit la schimbarea cursului războiului civil în favoarea lui Assad.

„Da, Hezbollah este pregătit și gata”, a spus Qandil.

Cele două surse care au vorbit cu Reuters au declarat că Hezbollah a obținut arma din Siria în timp ce lupta în sprijinul lui Assad, a cărui armată a fost mult timp înarmată de Rusia.

Hezbollah își păstrează arsenalul și sursele din care acesta este alimentat în secret. În comentarii rare pe această temă în 2021, Nasrallah a explicat cum a obținut gruparea rachete antitanc Kornet de fabricație rusească din Siria.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului libanez al-Mayadeen, aliniat cu Iranul, el a declarat că ministerul sirian al apărării a cumpărat armele din Rusia pentru uzul sirian, iar Hezbollah le-a luat ulterior ca formă de „sprijin” pentru a apăra Libanul.

Hezbollah a folosit arma pe scară largă în războiul din 2006.

Moscova a declarat în 2010 că a semnat un acord pentru a trimite Damascului rachete de croazieră anti-navă, inclusiv o versiune a Yahont.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. of doamne, astia chiar nu au invatat nimic din razboaiele americanilor cu irakul cu afganistanul,