G4Media.ro

Milițiile susținute de Teheran sunt pregătite să își intensifice atacurile împotriva forțelor…

sursa foto: Facebook

Milițiile susținute de Teheran sunt pregătite să își intensifice atacurile împotriva forțelor americane din Orientul Mijlociu / “Apetitul iranienilor pentru extinderea conflictului este mare” (oficiali americani)

Statele Unite dețin informații potrivit cărora miliții susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor americane din Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul încearcă să profite de reacția din regiune față de sprijinul SUA pentru Israel, transmite CNN.

Astfel de grupări au lansat deja mai multe atacuri cu drone împotriva forțelor americane din Irak și Siria.

Dar SUA au acum informații specifice potrivit cărora aceleași grupuri ar putea escalada și mai mult pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas continuă.

Există „lumini roșii care clipesc peste tot”, a declarat un oficial american din regiune pentru CNN.

Oficialii au declarat că, în acest moment, Iranul pare să încurajeze grupurile, mai degrabă decât să le dirijeze în mod explicit. Un oficial a declarat că Iranul oferă îndrumări grupurilor de miliție că nu vor fi pedepsite – de exemplu, prin faptul că nu vor fi realimentate cu armament – dacă vor continua să atace ținte americane sau israeliene.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că există „o legătură foarte directă între aceste grupuri” și Corpul Gardienilor Revoluției iraniene și a spus că SUA sunt „profund îngrijorate de potențialul unei escaladări semnificative a acestor atacuri în zilele următoare”.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a reluat luni această îngrijorare.

„Vedem o perspectivă pentru o escaladare mult mai semnificativă împotriva forțelor și personalului american pe termen scurt”, a declarat oficialul. „Și să fim clari în această privință. Drumul duce spre Iran. Iranul finanțează, înarmează, echipează și antrenează miliții și forțe proxy în toată regiunea. … Ne pregătim pentru această escaladare, atât în ceea ce privește apărarea forțelor noastre, cât și pentru a fi pregătiți să răspundem în mod decisiv.”

Iranul sprijină o serie de miliții proxy în țări din întreaga regiune, iar Teheranul nu exercită întotdeauna o comandă și un control perfect asupra acestor grupări. Cât de dispuse sunt aceste grupuri să acționeze independent este o „lacună persistentă în materie de informații”, a notat o sursă.

Dar, a spus Kirby, „știm că Iranul monitorizează îndeaproape aceste evenimente și, în unele cazuri, facilitează în mod activ atacurile și îi stimulează pe alții care ar putea dori să exploateze conflictul în propriul lor interes”, a spus el.

Întrebat luni de CNN dacă Iranul dirijează aceste grupuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat: „Indiferent dacă le dirijează sau nu, acestea sunt miliții pe care le-au sponsorizat și de care sunt responsabili”.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că SUA și partenerii săi sunt „cu toții pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește trimiterea unui mesaj clar Iranului – că nu ar trebui să încerce să profite de situație și nici grupurile care se află sub controlul sau influența sa nu ar trebui să încerce să profite de acest lucru”, iar dacă Teheranul face acest lucru, „ar putea avea consecințe foarte grave”.

Qatar a fost un intermediar cheie între SUA și aliații săi și Iran, au declarat mai mulți oficiali.

În cazul recentelor atacuri cu drone asupra bazelor care adăpostesc forțe americane, „Iranul este cu siguranță mai vinovat decât în cazul atacului Hamas din Israel”, a declarat o altă persoană familiarizată cu informațiile. CNN a relatat anterior că oficialii guvernamentali iranieni au părut luați prin surprindere de atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Forțele proxy iraniene au atacat în trecut bazele care adăpostesc trupe americane, iar SUA au răspuns cu lovituri aeriene împotriva infrastructurii grupurilor, inclusiv recent, în luna martie. Dar o altă sursă a declarat că, în acest moment, „apetitul iranienilor pentru extinderea [conflictului] este mare. Toleranța lor la risc este mare”.

Între timp, SUA își consolidează în mod activ apărarea, având în vedere amenințările sporite. SUA au aproximativ 2.500 de soldați în Irak și aproximativ 900 în Siria, ca parte a coaliției anti-ISIS, iar secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat în weekend că a desfășurat sisteme suplimentare de apărare antiaeriană în regiune ca răspuns la „recentele escaladări ale Iranului și ale forțelor sale proxy” în Orientul Mijlociu. Printre acestea se numără un sistem de rachete Terminal High Altitude Area Defense și baterii Patriot suplimentare.

Două drone care vizau forțele americane din Siria au fost doborâte luni, iar trupele din Irak și Siria s-au confruntat săptămâna trecută cu trei atacuri separate cu drone din partea unor presupuse grupări iraniene proxy, a confirmat Pentagonul. Joia trecută, o navă de război a marinei americane care opera în largul coastelor Yemenului a interceptat mai multe rachete lansate de militanții Houthi susținuți de Iran, care păreau să se îndrepte spre Israel.

La Teheran, nu pare să existe un consens clar cu privire la abordarea pe care trebuie să o adopte în războiul dintre Israel și Hamas.

„Sunt sigur că există voci diferite în sistemul lor care susțin lucruri diferite”, a declarat înaltul oficial al Departamentului de Stat.

Un alt oficial a declarat că, deși este puțin probabil ca Iranul să fie dispus să se angajeze în lupte directe cu Israelul sau cu SUA, direcționarea unor proxy-uri pentru a ataca activele americane din Orientul Mijlociu permite Iranului să își mențină influența și reputația, gestionând în același timp riscurile de escaladare.

Într-o conferință de presă cu omologul său sud-african Naledi Pandor, duminică, la Teheran, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat că Orientul Mijlociu este ca un „butoi cu pulbere”, potrivit unor citate publicate de agenția de presă Tasnim, aliniată la stat.

„Orice eroare de calcul în continuarea genocidului și a strămutărilor forțate poate avea consecințe grave și amare, atât în regiune, cât și pentru belicoși”, a declarat Abdollahian, referindu-se la SUA și Israel.

De asemenea, ministrul iranian de externe a avertizat SUA și Israelul că „dacă crimele împotriva umanității nu se opresc imediat, există posibilitatea ca în orice moment regiunea să scape de sub control”.

„Suntem îngrijorați de o potențială escaladare”, a declarat Austin la emisiunea „This Week” de la ABC. „De fapt, ceea ce vedem este o perspectivă de escaladare semnificativă a atacurilor asupra trupelor noastre și a oamenilor noștri în întreaga regiune și, din această cauză, vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziția corectă – într-o poziție bună, că sunt protejate și că avem capacitatea de a răspunde.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...