
Milorad Dodik îi invită pe sârbii din poliţia şi justiţia statului central să părăsească aceste instituţii
Liderul politic al sârbilor bosniaci Milorad Dodik i-a invitat vineri pe sârbii care lucrează în poliţia şi justiţia statului central bosniac să părăsească aceste instituţii şi să se alăture celor ale entităţii sârbe, Republica Srpska (RS), relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
„Îi invit pe toţi cei care lucrează în SIPA (poliţia centrală, n.red.AFP), la Parchet şi la Curte să se prezinte la instituţiile competente din Republica Srpska”, a declarat preşedintele RS la o conferinţă de presă la Banja Luka, capitala entităţii sârbe.
„Le-am rezervat un loc de muncă, păstrându-le statutul juridic, rangurile şi funcţiile. Vor avea acelaşi salariu, sau chiar un salariu mai mare decât cel pe care îl aveau”, a adăugat el, în urma unei întâlniri cu premierul sârb Milos Vucevic.
Miercuri, Milorad Dodik a promulgat legea adoptată la sfârşitul lunii februarie de parlamentul RS şi care respinge autoritatea poliţiei şi justiţiei statului central pe teritoriul entităţii pe care o conduce. Aceste prevederi au intrat în vigoare vineri.
De la sfârşitul războiului din 1992-1995, Bosnia este împărţită în două entităţi autonome, Republica Srpska şi Federaţia Croato-Musulmană, legate prin instituţii centrale puse acum sub semnul întrebării de Dodik. Amândouă entităţile au propriile instituţii poliţieneşti şi judiciare.
Recentele decizii ale autorităţilor RS au alimentat tensiunile din ţara balcanică divizată şi au pus la încercare fragilele sale instituţii centrale.
Liderii bosniaci (musulmani) au denunţat o „lovitură de stat”, iar mai mulţi dintre ei, inclusiv membrul bosniac al preşedinţiei tripartite a ţării, Denis Becorovic, au solicitat Curţii Constituţionale a ţării să anuleze aceste legi.
Parchetul de Stat a indicat la rândul său că a deschis o anchetă pentru „atac la adresa ordinii constituţionale”.
„Nu ameninţăm”
Joi, Milorad Dodik a afirmat că a fost citat de parchet, care, a spus el, îl suspectează de „distrugerea ordinii constituţionale”, dar a asigurat că nu intenţionează să răspundă la convocare pentru „a face o declaraţie”.
Entitatea sârbă a adoptat legislaţia contestată ca răspuns la condamnarea lui Milorad Dodik, pe 26 februarie, de către Curtea de Stat de la Sarajevo într-un proces iniţiat pentru nerespectarea deciziilor Înaltului Reprezentant Internaţional Christian Schmidt, responsabil cu asigurarea respectării acordului de pace de la Dayton şi a cărui legitimitate liderii sârbi bosniaci o resping.
Dodik, care a fost condamnat la un an de închisoare, cu interdicţia de a ocupa o funcţie timp de şase ani, poate face apel, însă a respins verdictul şi a declarat că nu intenţionează să se întoarcă în instanţă, susţinând că este victima unui „proces politic” care vizează „eliminarea lui de pe arena politică”.
„Nu facem nimic cu violenţă (…) şi nu ameninţăm. Dar toată lumea trebuie să ştie că Republica Srpska are mecanisme pentru a-şi apăra capacităţile şi o vom face”, a adăugat şeful entităţii sârbe, după apelul către sârbii din instituţiile centrale bosniace.
Dodik a precizat în ajun că circa 300 de poliţişti sârbi sunt angajaţi în cadrul SIPA, dar nu a menţionat numărul de procurori şi judecători care lucrează în instituţiile centrale de justiţie. Miercuri, el a promulgat de asemenea o modificare a codului penal al RS care prevede o sancţiune maximă de cinci ani închisoare pentru angajaţii din RS care refuză să părăsească aceste instituţii comune, după intrarea în vigoare a noii legi.
Şeful SIPA, Darko Culum, a asigurat vineri, citat de postul local N1 TV şi Reuters, că activităţile acesteia se desfăşoară ca de obicei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank