Minciunile Ligiei Deca. Cum ascunde un guvern pătat de acuzații de plagiat legile Educației: deși au fost promise dezbaterii transparente, proiectele sunt secretizate
Lașitatea și minciuna conduc astăzi Ministerul Educației, prin mâinile unuia dintre cei mai tineri miniștri din istoria sa. Ligia Deca a anunțat sec că nu va arăta societății, pentru a dezbate, Legile educației pe care i le-a pregătit, după ce cu o lună înainte promisese transparență pe exact aceleași legi. Astăzi, ele sunt transformate în Legile secrete ale Educației, destinate ochilor oamenilor politici cu interese financiare în educație; vor fi fi puse „în transparență” pentru mare public care va trebui să își modifice viața în funcție de aceste legi abia în momentul în care Guvernul Ciucă le va trimite pe circuitul intern de avizare, spune Deca, însă fără nicio posibilitate de modificare. După ce a abdicat în fața propriului Guvern și a acceptat fără nicio negociere cel mai mic buget pentru ministerul educației din istoria recentă, de 2,1% din PIB, Ligia Deca abdică pentru a doua oară de la obiectivele pe care ea însăși le-a anunțat: transparența promisă pe legi la începutul mandatului s-a evaporat în patru luni cât a stat la conducerea ministerului.
Un politician perfect, de un sadism feroce, conduce astăzi destinele copiilor și activitatea profesorilor. Câtă ticăloșie poate încăpea în jilțul de la Ministerul Educației, încât presupusul „capo di tutti capi” din învățământ să lase Legile educației la decizia exclusivă a unui Guvern condus de un premier acuzat de plagiat, cu un alt plagiator constatat de propria universitate coleg de executiv? Iată pe cine au desemnat partidele de la guvernare să analizeze și să modifice Legile Deca, ținute la secret de Ligia Deca față de marele public: Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea din partea PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, potrivit surselor Edupedu.ro.
După ce vor fi adoptate de Guvern, cu termen 15 februarie, Legile Deca vor fi transmise în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil, cu termen 15 martie pentru aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ, conform surselor noastre.
De remarcat asemănarea izbitoare cu modul de lucru în cazul Legilor securității naționale, ținute la secret tot de oameni din jurul președintelui Klaus Iohannis, apărate de servicii, cu prevederi scandaloase relatate pe larg de G4Media.ro, neasumate de nimeni și cu un refuz insistent al autorităților de a fi lansate în dezbatere publică, înainte de a ajunge în Parlament. Traseu la indigo cu ceea ce vedem că se petrece cu Legile secrete ale Educației Deca, promise a fi cunoscute de public abia când în Guvern vor fi trimise pe circuitul de avizare și apoi în Parlament. Detalii aici
Nu sunt acțiunile acestea compatibile cu firea Ligiei Deca? Demisia este întotdeauna la îndemână, atunci când compromisurile sunt peste valorile tale. Am văzut că demisia nu a fost o soluție pentru Ligia Deca atunci când a negociat în propriul guvern bugetul educației. Este de acord însă noua ministră ca propriii copii să parcurgă educația pe care politicienii pe care ea îi consultă o creionează astăzi? Sau ticăloșia și setea de putere vor merge într-atât de departe încât pentru copiii celor din conducerea educației soluția va fi școala particulară, pe care în treacăt fie spus falimentul școlii de stat o îmbogățește pas cu pas?
- În decembrie 2022, Ligia Deca anunța că Legile învățământului preuniversitar și universitar “vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță.”
- Vacanța s-a terminat, la fel și promisiunea Ligiei Deca. În urmă cu 2 zile, aceasta anunța că s-a răzgândit: „Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice”, a spus Deca la Radio România Actualități.
- Părinții, profesorii, elevii, specialiștii din educație vor lua, așadar, act de legile Deca în forma lor finală, fără nicio putere de modificare a lor, când Executivul le trimite pe circuitul de aprobare. Infinit mai generoasă este, însă, ministrul Ligia Deca cu politicienii din arcul guvernamental și cu parlamentarii, la a căror părere ține într-atât încât va fi singura care modifică Legile realizate în mandatul Deca.
Opacitatea ministrului Educației care s-a transformat zilele acestea în gardianul Legilor secrete ale Educației a fost vizibilă din primele zile de mandat, dar s-a „rafinat” până la încălcarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Ministrul căruia astăzi societatea îi cere să transparentizeze Legile după care vor învăța toți copiii din această țară refuză de 2 luni să răspundă la următoarea solicitare trimisă oficial de Edupedu.ro: “Cine sunt persoanele consultate în vederea elaborării variantei finale a Legilor educației, de la preluarea mandatului de ministru de către doamna Ligia Deca?“
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii