Minciunile propagate de Călin Georgescu pe TikTok, referitoare la educație: Lucian Blaga și Mihai Eminescu nu s-ar preda în școli, elevii nu ar învăța Istorie și Geografie la liceu / Despre medicină: „Singura știință este Iisus Hristos”
Călin Georgescu, candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din România, lector universitar la Centrul universitar Pitești din cadrul Universității Politehnica, conduce cu aproape 23% din voturi conform primelor rezultate oficiale ale primului tur. Poziția sa surprinzătoare în fruntea clasamentului electoral ar fi atribuită mai ales unei strategii de comunicare intensă pe TikTok, platforma de socializare care i-a permis să-și răspândească mesajele ultra-naționaliste, anti-europene și pline de dezinformări, arată o analiză G4Media.ro și InfoSudEst.
Georgescu a atras un public numeros, format mai ales din persoane dezamăgite de actualul sistem politic, printr-o combinație de discursuri populiste și teorii conspiraționiste, potrivit analizei citate.
Una dintre temele discursului său a fost critica sistemului educațional din România. Într-un podcast găzduit de vloggerul Gojira pe YouTube și din care au fost preluate masiv fragmente pe TikTok, în videoclipuri scurte, targetate, de pagina lui oficială sau de sutele de pagini de susținători care se raliază discursului său anti-sistem, anti-UE, anti-NATO și anti-Occident, Georgescu a afirmat că marii clasici ai literaturii române nu mai sunt predați în școli, rostogolind în discursul său un fake news:
„Gândiți-vă că Lucian Blaga este unii din principalii interziși în România. Deci «nu vreau să sfărâm corola de minuni a lumii» – este esențial! [Moderator: Unde este interzis?] Lucian Blaga, dacă dumneavoastră îmi demonstrați că este predat în școli… Nu există așa ceva. Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, Coșbuc. Este închis subiectul”, a spus Georgescu într-un videoclip văzut de peste 304.000 de ori și apreciat de 36.000 de internauți pe TikTok, postat cu câteva zile înainte de alegeri.
Această afirmație este însă falsă. Lucian Blaga este inclus în programa școlară pentru liceu, fiind studiat în cadrul literaturii interbelice și moderniste și aflându-se în programa de Bacalaureat printre autorii canonici pentru proba la Limba și literatura română – lista lor integral aici.
Citește analiza integrală pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.