Mini-revoluție ”verde” în UE pentru a limita deșeurile: Sunt interzise ambalajele pentru fructe și legume / Dispar sticlele miniaturale de șampon și gel de duș din hoteluri / Sunt interzise ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi consumate în restaurante
Comisia Europeană a propus miercuri noi norme la nivelul UE privind ambalajele pentru a combate această sursă, în permanentă creștere, de deșeuri, potrivit unui comunicat al executivului european. Propunerea, care va avea impact major asupra industriei ambalajelor, dar și în domeniul horeca, face parte din pachetul de măsuri ecologice ”Green Deal” și trebuie aprobat de Parlamentul European și statele membre (Consiliul UE) pentru a intra în vigoare.
Pentru consumatori, normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele inutile, vor limita excesul de ambalare și vor furniza etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte.
România este unul dintre statele membre UE cu cele mai slabe peformanțe în privința colectării deșeurilor și respectării normelor deja existente. Majoritatea localităților din România nu colectează selectiv deșeurile, iar prezența deșeurilor plastice pe câmpuri, drumuri și lacuri este un peisaj cotidian.
Principalele măsuri propuse de Comisia Europeană:
- Pentru a încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani, companiile vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, de exemplu băuturi și mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerțul electronic. De asemenea, va exista o anumită standardizare a formatelor ambalajelor și o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.
- Pentru a remedia tranșant problema ambalajelor superflue, anumite forme de ambalare vor fi interzise, de exemplu ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri.
- Multe măsuri au scopul de a face ca ambalajele să devină complet reciclabile până în 2030. Printre măsurile respective se numără stabilirea unor criterii de proiectare pentru ambalaje; crearea unor sisteme-depozit obligatorii pentru sticlele din plastic și dozele din aluminiu, precum și clarificarea tipurilor de ambalaje – foarte limitate ca număr – care trebuie să fie compostabile, astfel încât consumatorii să le poată arunca în deșeurile biologice.
- Vor exista, de asemenea, rate obligatorii de conținut reciclat pe care producătorii trebuie să le includă în noile ambalaje din plastic. Acest lucru va contribui la transformarea plasticului reciclat într-o materie primă valoroasă – după cum o arată deja exemplul sticlelor PET în contextul Directivei privind materialele plastice de unică folosință.
Potrivit Comisiei Europene, în medie, fiecare european generează anual aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje. Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, întrucât 40 % din materialele plastice și 50 % din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor. Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creștere suplimentară cu 19 % a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deșeurile de ambalaje din plastic – chiar o creștere de 46 %.
Obiectivul principal este de a reduce deșeurile de ambalaje cu 15 % pe cap de locuitor până în 2040 în fiecare stat membru, comparativ cu situația din 2018. Acest lucru ar duce la o scădere globală a deșeurilor în UE de circa 37 %, în comparație cu scenariul în care nu s-ar modifica legislația. Aceasta se va întâmpla atât grație reutilizării, cât și grație reciclării.
De asemenea, Comisia aduce clarificări consumatorilor și industriei cu privire la materialele plastice de origine biologică, compostabile și biodegradabile: prin stabilirea aplicațiilor pentru care astfel de materiale plastice sunt cu adevărat avantajoase pentru mediu și a modului în care materialele respective ar trebui proiectate, eliminate și reciclate.
Propunerea de revizuire a legislației UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje are trei obiective principale. În primul rând, prevenirea generării de deșeuri de ambalaje: reducerea cantității acestora, impunerea unor restricții privind ambalajele inutile și promovarea soluțiilor de ambalare reutilizabile și reîncărcabile. În al doilea rând, stimularea reciclării de înaltă calitate („în circuit închis”): oferirea posibilității ca toate ambalajele de pe piața UE să devină reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic până în 2030. Și, în cele din urmă, reducerea nevoii de resurse naturale primare și crearea unei piețe funcționale pentru materiile prime secundare, sporind utilizarea materialelor plastice reciclate în ambalaje prin intermediul unor obiective obligatorii.
Propunerea va disipa orice confuzie cu privire la sortarea ambalajelor în coșurile de reciclare. Fiecare ambalaj va purta o etichetă care să indice din ce material este fabricat și în ce flux de deșeuri ar trebui să fie plasat. Containerele de colectare a deșeurilor vor purta aceleași etichete. Aceleași simboluri vor fi utilizate peste tot în UE.
Până în 2030, măsurile propuse ar urma să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de ambalaje la 43 de milioane de tone, comparativ cu 66 de milioane dacă legislația nu ar fi modificată – această reducere fiind echivalentă cu emisiile anuale ale Croației. Utilizarea apei s-ar reduce cu 1,1 milioane metri cubi. Costurile prejudiciilor aduse mediului pentru economie și societate ar fi reduse cu 6,4 miliarde EUR față de scenariul de referință pentru 2030.
Propunerea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje va fi examinată acum de Parlamentul European și de Consiliul UE, în cadrul procedurii legislative ordinare. Dacă proiectul va fi aprobat, el va fi obligatoriu pentru toate statele membre, cu o anumită perioadă de tranziție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii