G4Media.ro

Mini-revoluție ”verde” în UE pentru a limita deșeurile: Sunt interzise ambalajele pentru…

sursa foto: Facebook/ ISU Giurgiu

Mini-revoluție ”verde” în UE pentru a limita deșeurile: Sunt interzise ambalajele pentru fructe și legume / Dispar sticlele miniaturale de șampon și gel de duș din hoteluri / Sunt interzise ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi consumate în restaurante

Comisia Europeană a propus miercuri noi norme la nivelul UE privind ambalajele pentru a combate această sursă, în permanentă creștere, de deșeuri, potrivit unui comunicat al executivului european. Propunerea, care va avea impact major asupra industriei ambalajelor, dar și în domeniul horeca, face parte din pachetul de măsuri ecologice ”Green Deal” și trebuie aprobat de Parlamentul European și statele membre (Consiliul UE) pentru a intra în vigoare.

Pentru consumatori, normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele inutile, vor limita excesul de ambalare și vor furniza etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte.

România este unul dintre statele membre UE cu cele mai slabe peformanțe în privința colectării deșeurilor și respectării normelor deja existente. Majoritatea localităților din România nu colectează selectiv deșeurile, iar prezența deșeurilor plastice pe câmpuri, drumuri și lacuri este un peisaj cotidian.

Principalele măsuri propuse de Comisia Europeană:

  • Pentru a încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani, companiile vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, de exemplu băuturi și mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerțul electronic. De asemenea, va exista o anumită standardizare a formatelor ambalajelor și o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.
  • Pentru a remedia tranșant problema ambalajelor superflue, anumite forme de ambalare vor fi interzise, de exemplu ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri.
  • Multe măsuri au scopul de a face ca ambalajele să devină complet reciclabile până în 2030. Printre măsurile respective se numără stabilirea unor criterii de proiectare pentru ambalaje; crearea unor sisteme-depozit obligatorii pentru sticlele din plastic și dozele din aluminiu, precum și clarificarea tipurilor de ambalaje – foarte limitate ca număr – care trebuie să fie compostabile, astfel încât consumatorii să le poată arunca în deșeurile biologice.
  • Vor exista, de asemenea, rate obligatorii de conținut reciclat pe care producătorii trebuie să le includă în noile ambalaje din plastic. Acest lucru va contribui la transformarea plasticului reciclat într-o materie primă valoroasă – după cum o arată deja exemplul sticlelor PET în contextul Directivei privind materialele plastice de unică folosință.

Potrivit Comisiei Europene, în medie, fiecare european generează anual aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje. Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, întrucât 40 % din materialele plastice și 50 % din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor. Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creștere suplimentară cu 19 % a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deșeurile de ambalaje din plastic – chiar o creștere de 46 %.

Obiectivul principal este de a reduce deșeurile de ambalaje cu 15 % pe cap de locuitor până în 2040 în fiecare stat membru, comparativ cu situația din 2018. Acest lucru ar duce la o scădere globală a deșeurilor în UE de circa 37 %, în comparație cu scenariul în care nu s-ar modifica legislația. Aceasta se va întâmpla atât grație reutilizării, cât și grație reciclării.

De asemenea, Comisia aduce clarificări consumatorilor și industriei cu privire la materialele plastice de origine biologică, compostabile și biodegradabile: prin stabilirea aplicațiilor pentru care astfel de materiale plastice sunt cu adevărat avantajoase pentru mediu și a modului în care materialele respective ar trebui proiectate, eliminate și reciclate.

Propunerea de revizuire a legislației UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje are trei obiective principale. În primul rând, prevenirea generării de deșeuri de ambalaje: reducerea cantității acestora, impunerea unor restricții privind ambalajele inutile și promovarea soluțiilor de ambalare reutilizabile și reîncărcabile. În al doilea rând, stimularea reciclării de înaltă calitate („în circuit închis”): oferirea posibilității ca toate ambalajele de pe piața UE să devină reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic până în 2030. Și, în cele din urmă, reducerea nevoii de resurse naturale primare și crearea unei piețe funcționale pentru materiile prime secundare, sporind utilizarea materialelor plastice reciclate în ambalaje prin intermediul unor obiective obligatorii.

Propunerea va disipa orice confuzie cu privire la sortarea ambalajelor în coșurile de reciclare. Fiecare ambalaj va purta o etichetă care să indice din ce material este fabricat și în ce flux de deșeuri ar trebui să fie plasat. Containerele de colectare a deșeurilor vor purta aceleași etichete. Aceleași simboluri vor fi utilizate peste tot în UE.

Până în 2030, măsurile propuse ar urma să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de ambalaje la 43 de milioane de tone, comparativ cu 66 de milioane dacă legislația nu ar fi modificată – această reducere fiind echivalentă cu emisiile anuale ale Croației. Utilizarea apei s-ar reduce cu 1,1 milioane metri cubi. Costurile prejudiciilor aduse mediului pentru economie și societate ar fi reduse cu 6,4 miliarde EUR față de scenariul de referință pentru 2030.

Propunerea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje va fi examinată acum de Parlamentul European și de Consiliul UE, în cadrul procedurii legislative ordinare. Dacă proiectul va fi aprobat, el va fi obligatoriu pentru toate statele membre, cu o anumită perioadă de tranziție.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Super, sa scadem confortul celor 450 de milioane de europeni UE, ca sa polueze in liniste ceilalti 7,5 miliarde : chinezii, indienii, Asia in general, rusii, America de sud, SUA, Canada, UK !
    „P.rogresistii” si extremistii eco sunt o molima.

    • Este infinit mai igienic sa folosesti mini sampon decat un dozator pe care pun mana alti 100 de oaspeti ai hotelului.

    • Păi și acum 50-70 de ani cum era, fără șampon la plic de plastic și legume, fructe fără folie? Parcă era mai sănătos atunci este?

    • Du-te în Rusia și taci în plm. Acolo sunt numai conservatori și se moare de băutură de bine ce e.

    • useristii suntinfinit mai rai ca ciuma sau covid-ul!

    • Ăi și sărit, postac extremist.
      Te-ai potrivi perfect în Coreea de Nord, progresismul e frate cu comunismul. Acolo îți spune partidul ce să mănânci, cum să te îmbraci, ce ai voie să vorbești. Cam ce vor sclavii woke.

    • Du-te tu ba rusule in plm in Rusia ta. Nu sunt conservatori in Rusia ci niste expansionisti. Rusnacule

    • După logica ta dacă aia poluează trebuie sa facem și noi la fel. Țările civilizate se afla in Europa, trendurile încep de aici. Regulile astea vor fi adoptate și de celelalte tari care își permit asemenea schimbări.

    • Degeaba postezi ca habar nu ai. Degeaba tii tu curat in curtea ta, daca pe strada principala, rusul, chinezul, indianul, africanul, sud americanul si americanul arunca mizerie. Tot nu o sa intelegi.

      Exista norme de poluare la masini in Europa si dupa vreo 25 de ani au prins putin si pe la americani dar restu’ tot cu poluarea. Bai internationala socialista ce sunteti

    • @Mircea

      Europa incepe si „termina” la granitele UE.
      Ca tot vb despre poluare cauta un pic sa vezi cum mare din LATAM nu are serviciu de salubritate si arunc gunoaiele in rauri si de aici direct in ocean. Inca mai inghiti pastila cu paiele de plastic? Wake up

    • @Crop
      Faptul că europenii dezvoltă mașini cu motoare mai puțin poluante îi forțează și pe ceilalți producători să facă la fel. Chiar dacă pe anumite piețe își permit să vândă motoare mai poluante, cu timpul se imbunatatesc și acelea.

      Evident că în țările în curs de dezvoltare parcul auto e vechi, dar se înlocuiește și acolo.
      Cum Europa de Vest va trece în următorii ani la mașini electrice, probabil că multe euro 6 vor ajunge în Europa de Est la prețuri bune. Mai renunță unii la cazanele Euro 3 și trec la Euro 6, e un progres totuși.

  2. Climate HOAX sustinut de sexo-marxisti satanisti(usrii nostri sunt parte din grup). Iubitorii de puIa nkur cu trotineta aplauda ca focile

    • Cine? Plusereii aplaudă ca focile? Nu creeed. Voi credeți?

    • Ești bolnav mintal dacă ai sărit de la știrea asta să înjuri homosexualii.

    • Pământul e rotund sau plat ?

    • Nu vad scris nicaieri in Biblie ca e rotund. Primul fake news folosit de illuminati

    • Schizoid in delir religios; norocul tau ca nu se mai practica lobotomia, ca erai candidat pe lista scurta.

    • @ Andi – 😂😂 Aaaa, deci e plat, nu? Tztztztz, baiii, treziti-va ca v-au mintit illuminati, e ca tigaia Pamantul, sa nu cumva sa ajungeti la marginea lui ca draqu’ va ia 😂😂😂
      PS: Nu credeam ca mai exista din astia 😂

  3. errare humanum est perseverare autem diabolicum
    Carmacii uniunii nu se lasa pana nu o dau cu oistea in gard. Inflatie record, saracie, invazii de migranti economici ilegali, razboi in est, dreapta in crestere, somaj, si de asta le arde lor, ambalaje. Dincolo de asta, de aceasta data le dau dreptate tehnic, ambalajele de sampon din hoteluri sunt ridicole.

    • @george – Sa-mi zici si mie georgica unde in UE este saracia asa de mare? De ce vin toti migrantii gramada in UE daca e saracie aici? Procentul celor cu adevarat saraci (adica chiar nu au posibilitatea sa se intretina singuri) e foarte mic, in rest sunt saracii aia care stau cu mana intinsa si nu pun mana sa munceasca si pana si aia primesc asistenta sociala de nu moare nimeni de foame.

  4. M-am saturat de plastic. Peste tot. In apa, pe strada, in mancare. Ma kac in gura celor care vor plastic.

  5. Cartierul Primaverii s-a saturat ca voi sa aveti ce au si ei. Vom trai Epoca de Aur v2.0.

    Alde Iohanis si Tiriac nu vor veni cu pungi de acasa pentru fructe.

  6. parca plasticul se recicla, nu de aia il tot spalam ca sa ajutam reciclarea si il aruncam separat…sau e un alt scam progresist?! :))

    • se reciclează dacă îl pui unde trebuie, dar dacă arunci sacul de gunoi în pădure, sau gunoiul pe geamul mașinii din mers…😉

    • Sigur ca se reciclează, însă atunci când ești în delir împotriva industriei de petrol și când vrei sa distrugi orice urma de civilizație, începi sa lovești în stânga și în dreapta. Dar știu ei mai bine progresistii decât noi, ca de aia sunt elite. Crema cremelor după cadavrul UE.

    • Și când îl speli folosești apa , care nu e o resursă nelimitată și nu poate fi reciclată 100%, plus că apa menajeră rezultată din ce speli tu, poluează și ea!

  7. Din păcate, și legile se aplică aleatoriu… De curând am fost in Cehia, Praga mai exact, și la Lidl erau sacoșe de plastic de care la noi nu mai vezi de mult, de când cu pungile ecologice. Vorba aceea, Cehia e membră mai veche UE și totuși… Legile nu sunt și se aplică la fel pt toți europenii?!

  8. Delir european! Pai ce le-a mai rămas, în afara de managementul deșeurilor? Asta-i politica UE de baza- isteria verde. Loazele din Berleymont neputând emana vreo politica mai buna, revin la ce știu mai bine. Bravo, felicitări! O mare realizare europeana.

  9. Ce îngrădire a libertății că nu mai au voie să servească sucuri la pet în restaurante. Și câtă suferință că nu o să mai avem ce pune în punga cu pungi. Mai rău decât platitul parcării.

    Despre ăia ce tot vorbesc de marii poluatori din India și China, în primul rând acolo poluarea vine din industrie. Apoi ăia sunt săraci, poate vreți și voi sa fiți săraci dar liberi să aveți cate preturi și pungi vreți voi.

    Și nu în ultimul rând, omul ala sărac din Asia și Africa produce de vreo 10 ori mai puțin gunoi, decât noi ăștia educații și luptători într-ale apărării dreptului la pet 🙂

    Petul nostru cel de toate zilele 🙂

  10. Ce de Gică contra pe aici!
    Activitățile astea sunt începute demult. Acum sunt doar reamintite.
    România avea de îndeplinit o parte din ele până în 2024. Și după cum se cunoaște abia la anul se va face ceva pt recuperare deșeuri reciclabile mai serios. Până acum a fost fiecare cu pzda mă-sii și nu s-a făcut mai nimic.
    Se vaietă unii că e criză. Păi când e criză consumi mai puțin și mai cu cap. Nu te mai lăfăi și nu mai produci deșeuri și gunoaie ca atunci când arunci banii pe orice.

    • Mda….

    • eu nu poluez, mi se ofera poluare pe paine. eu nu vreau ambalaje din tot felul de variante de plastic, mi se ofera in plastic la toate colturile. deci daca nu vor plastic, sa vorbeasca la coca cola, pepsi, unilever, p&g etc sa schimbe ambalajele, no?! easy!

    • Da, bine spus, România avea de îndeplinit. Regulile sunt ptr toată Uniunea, dar numai unii le au de îndeplinit. (În Austria se folosesc de exemplu la magazine încă pungile de plastic interzise la noi.) Ăia care o duc mai prost, ălora le ocupăm mintea cu reciclatul, ca să nu mai aibă timp de problemele adevărate din viața lor. Noi salvăm planeta, alții trăiesc. Noi ne sacrificăm, alții nu. Așa e corect. Suntem toți egali în uniunea asta.

  11. Sampoanele din hoteluri dispareau si pana acuma, de multe ori si prosoapele…

  12. Microparticule de plastic trec în alimente, băuturi, produse cosmetice. Se poate renunța la foarte multe ambalaje initile din plastic.
    O inițiativă de bun simț, chiar dacă bulălăii ruși traduc la greu contra. Deh, vodka din petrol naște monștrii.

  13. Foarte bine.

    Aici unde sunt acum au inceput deja. La magazine deja jumatate dintre produse nu mai sunt ambalate. Eu am intotdeauna la mine niste saculeti speciali pentru cumpararea de fructe si legume. Nu am mai cumparat pungi de vreo 3 ani. Am 4 sacose de plastic mari si late pe care le folosesc mereu.

    Eu zic ca ar trebuie mers mai departe si mai drastic cu ambalajele de plastic. As interzice total cartoanele filmate (care au o foita de plastic pe ele). As incerca deasemeni sa reduc folosirea peturilor.