G4Media.ro

Minimum 10% din bugetul Cercetării din România, direcționat de coaliția PSD-PNL-UDMR spre…

sursa foto: Pixabay

Minimum 10% din bugetul Cercetării din România, direcționat de coaliția PSD-PNL-UDMR spre securitatea cibernetică. Banii pot fi luați inclusiv de serviciile de informații

O lege inițiată de guvernul Ciucă și votată în Parlament de coaliția PSD-PNL-UDMR prevede că minimum 10% din bugetul public alocat cercetării din România trebuie să meargă la proiecte de securitate cibernetică.

Legea prevede la Articolul 32 că ”bugetul anual alocat programului prevăzut la alin. 2 (program multianual de finanțare a proiectelor de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul securității cibernetice) este de minimum 10% din bugetul alocat programelor de cercetare finanțate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) pentru anul respectiv”.

De asemenea, legea arată că la acest program pot participa organizații de cercetare publice și private, precum și autorități și instituții publice cu atribuții în domeniul securității cibernetice.

În România, instituții publice cu atribuții în domeniu sunt Autoritatea pentru Digitalizare, SRI și STS.

Legea, votată la începutul acestui an, a fost atacată la Curtea Constituțională atât de USR, cât și de Avocatul Poporului, dar CCR a decis că este constituțională.

”Legea securității cibernetice este o lege pur civilă, care pune în epicentrul său principiul protejării cetățeanului român în fața atacurilor și amenințărilor cibernetice, prin interzicerea preluării de date de conținut din sistemele și rețelele informatice, oferind cele mai înalte garanții legale împotriva posibilelor abuzuri ale statului”, scria la acel moment Ministerul Cercetării într-un comunicat de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Corect ,trebuie ajutati securicii ce au beneficiat in buget de mariri ale sumelor alocate,vorba aia…ban la ban trage.

    • Bani de furat. Este drept ca nu sunt multi, banii de cercetare sunt 0,17% din PIB (in timp ce pensiile speciale ajung la 1,5% din PIB). Insa ca sa fie siguri ca pun mana pe acesti bani, au inventat metoda asta.

  2. bravo! cercetarea avea prea multi bani. nu putem sa ii lasam sa isi faca de cap!