G4Media.ro

Ministerul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, arată că România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii și că aceste preocupări „stranii” ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale români.

„România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii. Aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale români. Sunt de acord cu faptul că toate condiţiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate ţările membre. România are o legislaţie actualizată, care prevede monitorizarea respectării condiţiilor de bunăstare în timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinaţie. Suntem singura ţară europeană care avem o asemenea reglementare”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a amintit, în context, că este iniţiatorul Legii 150/2020, act normativ care prevede prezenţa obligatorie la bord a personalului medical veterinar care să monitorizeze starea de sănătate şi condiţiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistenţă medicală dacă este nevoie şi să completeze un raport zilnic şi unul la finalul transportului.

„De asemenea, cred că acolo unde este posibil şi există cerere, este mai rentabil din punct de vedere economic să se exporte carcase şi carne procesată. Se creează locuri de muncă şi se corectează balanţa comercială. De aceea, cred că verificarea strictă a respectării condiţiilor de bunăstare animală de către transportator prin autorităţile competente este soluţia şi nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii români. Resping total o asemenea idee care a fost iniţiată în Parlamentul European, iar acum îşi caută susţinători. Mă bazez pe o abordare echilibrată a Consiliului AgriFish!”, a subliniat Adrian Oros.

Potrivit datelor furnizate la începutul acestei luni de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea Agerpres, România a exportat animale vii în valoare de 262,35 milioane de euro în primele şase luni din acest an, în creştere cu peste 40% faţă de perioada similară a anului trecut.

Încasările cele mai mari au fost consemnate din exportul realizat în ţări terţe, respectiv 194,52 milioane de euro, iar 67,83 milioane de euro din schimburi intracomunitare.

Pe de altă parte, importurile de animale vii în perioada analizată au totalizat 98,06 milioane de euro, în scădere uşoară faţă de perioada similară a anului 2020, când s-au consemnat 98,48 milioane de euro. Excedentul consemnat în comerţul cu animale vii a fost în perioada analizată a depăşit 64,29 milioane de euro, relatează Agerpres.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. CU REGRET DAR URMEAZA ROXIT .
    MOFTURLE ASTORA SUNT JIGNITOARE

  2. Dupa ce oile ies din UE, nu mai e grija UE. Daca simt ca e important pentru ei, sa vorbeasca cu guvernele statelor de destinatie sa le ia temperatura oilor.

    V-ati gandit sa vindeti stanele unor transnationale franceze? Cand hilotii togolezi produc cobalt pentru firmele franceze, UE isi afla urgent limitele si granitele.

  3. Mi se pare corect. Tarile sarace sunt alea care exporta materie prima ca sa importe dupa aceea produse finite, cum sa nu exportam noi animale vii?

  4. România trebuie să exporte animale vii, Bușteni, cereale, minereuri și trebuie sa importe mezeluri, pâine congelata, mobila. Bravo guvernanți gândiți excelent, bine ca a-ți fost aleși acolo să vă ocupați cu asta

  5. Ar trebui să fie, pentru că prea multe animale mor în timpul transportului…Nu faceți, domnule Oros, transport de animale vii, ci de animale vii și moarte, la un loc.

  6. Sile,
    NU AM FOST,NU SUNTEM SI NU VOM FI O TARA SARACA!!!!. (in mod sigur rău administrată,da).
    Exporți ceea ce se se cere. Animale vii merg,mai ales, in ,,țări terțe” sau ,pe înțelesul tau: non UE. Acestea au propriul sistem de sacrificare și procesare. Supărați sunt cei din UE că nu le dam lor!?!? Urmează perioada de ,,pregătire” ptr ,,carnea”produsa in laboratoare ( cum s-ar anunțat deja), nu știu…
    Dar sigur Ro nu trebuie să asculte doar de interesele altora….. Sunt multi oameni pe site,postacii,care trăiesc cu FALSA impresie că ,,AFARA E MAI BINE”. E la fal doar că tre’samuncesti mai mult și nici nu poți comenta…,

    • Știi foarte bine ce vorbești!
      Ești de-al lor.
      „Propriul sistem de sacrificare” – pentru că fix despre asta e vorba, despre kosher și halal – înseamnă cruzime, înseamnă luciditate pîna cînd ultima picătură de sînge este scursă, înseamnă popoare cu un imaginar barbar prezent în fiecare farfurie. Multe dintre exemplarele acestor seminții sînt „ciobani români”, șefii companiilor de ciobănit.
      De asta UE vrea să le interzică și bine face!

  7. Știi foarte bine ce vorbești!
    Ești de-al lor.
    „Propriul sistem de sacrificare” – pentru că fix despre asta e vorba, despre kosher și halal – înseamnă cruzime, înseamnă luciditate pîna cînd ultima picătură de sînge este scursă, înseamnă popoare cu un imaginar barbar prezent în fiecare farfurie. Multe dintre exemplarele acestor seminții sînt „ciobani români”, șefii companiilor de ciobănit.
    De asta UE vrea să le interzică și bine face!

  8. Fenomenal ce zice acest om, am crezut ca este un om serios când a zis ca elimina de la plata asa zișii fermieri vânătorii de subvenții care fac agricultura doar în acte sa încaseze banii , dar omul acum ne arata contrariul. Cum o tara cu asa potențial agricol nu poate sa își asigure hrana toată plus sa exporte materie prima și forță de muncă sa fie angajata aici în agricultura noastră nu ca acum. Fermierii lucrează doar sa obțină materie prima sa o vândă direct din câmp cu tirul sa ia subvenții și beneficii de la stat sa facă evaziune fiscala munca la negru spălare de bani s