G4Media.ro

Ministerul Apărării a modificat metodologia de admitere a elevilor în instituțiile militare…

Foto: InquamPhotos

Ministerul Apărării a modificat metodologia de admitere a elevilor în instituțiile militare de învățământ

Metodologia de admitere în instituţiile militare de învăţământ a fost modificată şi adaptată în ceea ce priveşte recrutarea şi selecţia candidaţilor ce optează pentru cariera militară, din cauza măsurilor cu caracter de urgenţă luate în domeniul educaţiei militare generată de pandemia COVID-19, informează MApN, citat de Agerpres.ro.

La procesul de recrutare, selecţie şi admitere în colegiile naţionale militare nu pot participa absolvenţii clasei a VIII-a din clasele anterioare care au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ liceal sau profesional din sistemul naţional de învăţământ, care s-au retras, au întrerupt studiile sau au rămas repetenţi, precizează vineri MApN într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, a fost aprobat, prin Direcţia Generală Management Resurse Umane (DGMRU), Planul de şcolarizare privind admiterea în instituţiile de învăţământ superior militar la programele de studii universitare de licenţă în anul universitar 2020-2021, pe locurile Ministerului Apărării Naţionale.

Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” îi sunt alocate şapte locuri (unul dintre acestea unui candidat din Republica Moldova), toate urmând să fie ocupate prin concurs, Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” – 294 de locuri (244 prin repartiţie şi 50 prin concurs), Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” – 170 de locuri, unul pentru Republica Moldova (111 prin repartiţie şi 59 prin concurs), Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” – 98 de locuri (70 prin repartiţie şi 28 prin concurs), Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” – 148 de locuri (76 prin repartiţie şi 72 prin concurs), Institutului Medico-Militar – 46 de locuri (unul pentru Republica Moldova), iar Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza – 10 locuri.

Potrivit sursei citate, „la fel ca în aproape toate instituţiile civile de învăţământ superior, admiterea în instituţiile de învăţământ superior militar se face pe baza mediei de la bacalaureat, cu excepţia Institutului Medico-Militar, care nu face obiectul admiterii prin repartiţie şi ale cărui locuri se vor ocupa conform regulamentelor acestor instituţii”.

MApN menţionează că admiterea în învăţământul militar, spre deosebire de învăţământul civil, este un proces secvenţial care începe cu mult înaintea desfăşurării testului de evaluare a cunoştinţelor şi înseamnă parcurgerea mai multor etape – înscrierea candidaţilor, recrutarea, evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi examinarea medicală a candidaţilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Proces secvenatial bla, bla…Parlamentari cu bacul la 25-32 de ani, 3 facultati in acelasi timp…si aboslventi ai Colegiului National de Aparare.HAI SICTIR!

  2. Ai dreptate!
    Sub conducerea gen. Ciuca, format la scoala militara comunistă (liceul militar si scoala de ofițeri activi), armata a revenit la normele comuniste de admitere. Au prioritate absolută la academiile militare absolvenții liceelor militare. Aceste licee nu mai exista in nici o tara din Europa, dar la noi dupa ce numarul lor a fost redus in anii 90 de la 5 la 3, ulterior la revenit la 5. Cat sunt de necesare aceste licee rezultă din faptul că nu mai există aceste licee nici macar in tarile ex-comuniste fin Europa.

  3. Nivelul școlar din unitațile de învățământ din Mapn este superior față de cele din viața civilă. Sunt pregătiți de MapN ptr MapN, care ar fi problema? Orice instituție poate să-și pregătească specialiștii de mâine, așa se procedează în occident sau am uitat lucru acesta.

  4. Este o problemă tovarășu militar, atat timp cat primesti bani si alte avantaje din munca celor din sectorul privat. De meritocratice si de egalitate de șanse ai auzit? Cu ce dovedești că nivelul scolar al militarilor este superior fata de civili? Liceele militare scot roboți care nu gandesc, de aceea au fost desființate in toate tarile din Europa, Ciuca doreste indivizi care execută fara sa gândească, ca și tine.

  5. am terminat liceul agricol cu nota 10 . O sa fiu coleg cu un militar

  6. Domnule Florin, dumneavoastră stiti cati candidati sunt pe un loc la colegiile militare? Dumneavoastra ati fost interesat vreodata sa fiti militar? Daca da, de ce nu ati ajuns unul si daca nu, de ce va mai băgați in seama ? Armata este pentru cei care pot sa faca asa ceva. De aceea suntem noi speciali! Va invit pe toti cei care comentați despre armata sa faceti macar 2 luni post de santinelă( cea mai simpla misiune) si pe cei care ati facut armata sa spuneti de ce strigati „Hai liberare!” si APV – istii? Vedeti-va fiecare de treaba voastra asa cum ne vedem noi militarii de misiunea noastra!

  7. Buna seara
    M.Ap.N.genereaza discriminare intre absolventii liceelor militate si absolventii liceelor civile prin modul de repartizare a locurilor scoase la concurs.
    Egalitatea de sanse la admitere dispare fiind favorizati absolventii liceelor militare ceea ce nu este corect. DESFIINTATI LOCEELE MILITARE PENTRU CA-I TAMPESTE PE COPII SI SCOTETI TOATE LOCURILE LA CONCURS INDIFERRNT DE PROVENIENTA ABSOLVENTULUI

  8. E normal dupa 4 ani de l.m sa ai priorotaye in institutele miltare pentru ca statul a cheltuit pentru pregatirea lor . Elevul de L.M a fost permanent la ore nu ca elevul civil la chiulit de la ore( nu toti) am auzit expresiii de genul lasa bai sa turbezee ca nu e nimeni la oraei si au stat la un chiosc la cafea si tigari 25de elevi . Se compare cu absolvemtul de L. M

  9. Catre toti tovarășii militari care lauda liceele militare: de ce au fost desființate liceele militare în toata Europa? Sa răspundeți la aceasta intrebare si apoi sa fiti revoltați de comentariul meu. Si sa va cereți iertare ca ati tras in civili in decembrie 1989, daca tovarășul Ciuca nu a facut-o.

  10. Acest florin, se vede clar ca este un frustrat, un om neîmplinit. La ironia dumitale, îți răspund tot asa. Tov. Florin, dacă tara îți cere, îți dai viata??? Acești tovarăși de care te legi dumneata, au făcut România de azi, ce trăiește încă din ce sa realizat înainte de 89. Cunoști ce economie era în România în anii comunismului? Cei ce au venit după, au distrus și furat tot. Ai ceva cu învățământul militar? Se pare ca da, probabil ca lai dorit dar prin rezultatele tale nu ai avut acces. Mai bine tăceai, poate ajungeai filozof. Nu mai arunca cu noroi ca sar putea să-ți cada în cap.

  11. Buna seara ,sunt mama unui baiat de 14 care a studiat in n anglia de la varsta de 12 ,adica in cls.a 6a a plecat din romania,iar in anglia a intrat direct in cls.a8a ce sanse sunt de a intra la liceul militar aceasta fiind dorinta lui ,avand posibilitatea sa intre in armata aici in anglia Dar nu vrea sa lupte pt alta tara .va multumesc