G4Media.ro

Ministerul Apărării admite oficial că sistemul de comandă și control folosit de…

Sursa Foto: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

Ministerul Apărării admite oficial că sistemul de comandă și control folosit de unele structuri ale Forțelor Terestre prezintă ”unele limitări în funcţionare din punct de vedere al îndeplinirii cerinţelor operaţionale”

Ministerul Apărării Naționale admite, într-un răspuns oficial pentru G4Media.ro, că sistemul de comandă și control utilizat de unele structuri din Forțele Terestre ”unele limitări în funcţionare din punct de vedere al îndeplinirii cerinţelor operaţionale”. MapN mai arată că o versiune actualizată a sistemului se află încă în teste.

Precizările vin după ce G4Media.ro a dezvăluit că, într-o scrisoare adresată în 6 iunie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, oficialii Circinus susțin că sistemul de comandă și control utilizat în prezent de Armată, cunoscut sub numele de BC2A, este o ”soluție falimentară” și că pune în pericol viața militarilor.

”Așa cum numeroase departamente din cadrul ministerului apărării au documentat și numeroși parteneri ai Satelor Unite/ NATO au confirmat, actualul sistem utilizat de România, BC2A, a picat cu ocazia în timpul mai multo r exerciții militare Saber Strike din Polonia”, se arată în scrisoarea semnată de unul dintre directorii Circinus, Alan B. Stone și transmisă acum un an ministrului apărării, dar și Ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

Într-un răspuns transmis Circinus în august 2018 și semnat de șeful departamentului armament, Andrei Ignat (între timp schimbat din funcție), se arată că ”procesul de actualizare a soluției C2 este deja realizată pentru versiunea 2018” și că ”riscurile menționate în scrisoare dvs au fost eliminate”.

În răspunsul transmis astăzi G4Media, Ministerul Apărării Naționale spune însă altceva, și anume că firma producătoare testează în prezent versiunea actualizată și că ”despre soluţiile de înlăturare a limitărilor constatate se vor putea emite puncte de vedere numai după încheierea exerciţiului şi formularea concluziilor rezultate în urma testelor de interoperabilitate desfăşurate în cadrul acestuia”.

MAPN îl contrazice pe fostul șef al departamentului Armament, care a mai susținut în răspunsul pentru Circinus că Forțele Terestre au optat pentru soluția C2. ”Forţele Terestre Române nu au optat pentru o variantă actualizată a sistemului C2, ci au în exploatare o versiune cu upgrade, care a fost oferită gratuit de către producătorul suitei de aplicaţii BC2A în anul 2018. Forţele Terestre nu au renunţat la adoptarea unei soluţii C4I a Forţelor Terestre, aceasta fiind subscrisă soluţiei C4I a Armatei României, iar zona de comandă-control (C2) este parte integrantă a soluţiei C4I (comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii)”, se arată în răspunsul ministerului apărării transmis G4Media.ro prin intermediul biroului de presă.

Sursa Foto: Facebook/ MApN

Un ultim incident a avut loc pe 20 iunie 2019, când militarii ai armatei SUA, care luau parte la un exercițiu NATO de amploare, au intrat cu vehiculele blindate peste culturi agricole în apropiere de Fetești. După incident, ministerul apărării a anunțat o anchetă, iar armata SUA a anunțat că va colabora ”îndeaproape cu autorităţile militare şi civile din România pentru investigarea acestui incident”. Nu este clar în acest moment dacă incidentul are legătură cu sistemul de comunicații utilizat de Armata Română sau s-a produs din alte motive.

Redăm mai jos răspunsul integral al MApN

”În procesul de dezvoltare a sistemelor de tip C4I este inclusă şi cerinţa dezvoltării  aplicaţiilor de comandă-control, BC2A fiind o soluţie aflată în exploatare la unele structuri din Forţele Terestre.  Pe timpul unor exerciţii şi aplicaţii desfăşurate la care au fost utilizate suitele aplicaţiilor BC2A au fost identificate unele limitări în funcţionare din punct de vedere al îndeplinirii cerinţelor operaţionale dictate de scenariile pe baza cărora exerciţiile au fost construite. Despre aceste limitări a fost informată şi firma producătoare.

Firma producătoare a suitei de aplicaţii BC2A realizează versiuni actualizate ale aplicaţiei, pe care le testează din punct de vedere al interoperabilităţii şi îndeplinirii cerinţelor operaţionale în cadrul exerciţiilor la care participă. În prezent, această firmă participă cu personal propriu, sisteme şi aplicaţii la un exerciţiu NATO care are ca scop tocmai testarea interoperabilităţii şi îndeplinirii cerinţelor operaţionale ale aplicaţiilor naţiunilor participante.

Despre soluţiile de înlăturare a limitărilor constatate se vor putea emite puncte de vedere numai după încheierea exerciţiului şi formularea concluziilor rezultate în urma testelor de interoperabilitate desfăşurate în cadrul acestuia.

Forţele Terestre Române nu au optat pentru o variantă actualizată a sistemului C2, ci au în exploatare o versiune cu upgrade, care a fost oferită gratuit de către producătorul suitei de aplicaţii BC2A în anul 2018. Forţele Terestre nu au renunţat la adoptarea unei soluţii C4I a Forţelor Terestre, aceasta fiind subscrisă soluţiei C4I a Armatei României, iar zona de comandă-control (C2) este parte integrantă a soluţiei C4I (comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii).

Integrarea în sistemul autorităţii naţionale de comandă-control, precum şi integrarea în sistemul de comandă-control al NATO, constituie direcţii de acţiune prioritare pentru dezvoltarea soluţiilor C4I, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale fiind definite programe majore care să asigure dezvoltarea acestor capabilităţi în concordanţă cu standardizarea agreeată la nivelul NATO şi a partenerilor NATO.

Din această perspectivă, în procesul de definire a cerinţelor pentru viitoarele aplicaţii C2 se va ţine cont de cerinţele operaţionale actuale, inclusiv cele de interoperabilitate în cadrul NATO, de dezvoltarea tehnologică, precum şi de lecţiile învăţate pe parcursul utilizării aplicaţiilor existente.”

Context

Compania Circinus, controlată de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii de top din campanie ai președintelui Donald Trump, a semnat la data de 1 februarie 2018 un memorandum cu compania de stat Romarm.

Într-o serie de explicații oferite după semnarea memorandumului, Circinus a admis că scopul memorandumului încheiat este ”dezvoltarea soluțiilor moderne C4I pentru capacitățile militare ale României se adresează chestiunilor cybersecurității, ce țin de câmpul de luptă modern, urmând să interacționeze cu tehnologii moderne, inclusiv recentele achizitii de apărare antirachetă și vehicule blindate, realizate de forțele armate române”.

Pe scurt, Circinus și-a făcut în ultimii doi ani un intens lobby intern și extern pentru implementarea de către armata română a unui sistem mai avansat, care integrează mai multe componente de comunicații: C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence). (Detalii aici)

Miza ar fi un contract care depășește 200 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, Forțele Terestre utilizează în prezent un sistem mai puțin sofisticat tehnologic, sistemul C2 (Comandă și Control) iar soluția tehnologică este dezvoltată de Interactive Systems, considerat principalul competitor intern al Companiei Circinus.

Interactive Systems & Business Consulting, S.R.L este o companie controlată de Iulian Herșcovici și Radu Lupu (50-50). Compania se prezintă drept furnizor de sisteme de informații și comunicare în domeniul apărării.

Sursa Foto: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

Citește integral

EXCLUSIV Compania lui Elliott Broidy susține că Armata României folosește o ”soluție falimentară” de comandă și control care pune în pericol viața militarilor. Circinus s-a retras din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă lansând acuzații grave

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pai normal .nu mai sunt bani.

    • De ce crezi că se tot amână corvetele alea, înafara de a încerca unii să își aranjeze ploile, nu au banii nici să treacă strada, darămite de ele…mai erau și niște camioane ( care rămâneau fără frâne prin curbe, de au murit niște soldați nu acum mult timp in urmă.. )- nu știu dacă s-au schimbat

  2. Pe lângă asta, prezența militara NATO în România ar trebui adusă la același nivel cu cel din Polonia și țările baltice. Așa cum e configurata acum prezența militara Americană în Europa de Est,e ca o invitație pentru Rusia să intre în România.

  3. Limitari sunt in capetele tuturor reprezentantilor institutiilor statului roman!

    • Bravo, fix așa!
      În curând, limitații ăștia, o sa ne cam distrugă tot ce mai era în picioare!
      CFR, drumuri și poduri, Tarom, învățământ, spitale, etc..mai cuprinzător toată infrastructura și economia românească!
      Fura tot și sapa că termitele! Nu e instituție pe care sa nu o infecteze cu larvele lor, ce nu pot cuceri încearcă să distrugă
      După, rușii pot intra in noi că în brânză! Poate ăsta e și scopul…

    • Eu sunt deosebit de ingrijorat pentru ca am date ca nici Justitia nu mai tine cu dreptatea.

    • @Rădulescu Marcel: „Justitea” actuală e un organism bugetofag, corupt, și ineficient. Singura soluție pentru „Justitea” lui Johannis e PRIVATIZAREA. Trebuie pusă în PARADIGMA SECTORULUI PRIVAT: Profit & Pierdere. Nu se poate face treaba cu bugetari în domeniul asta. Este un domeniu foarte sensitiv și expus biasului politic de un fel sau altul.

  4. @PSD – mamele mamele voastre
    sunt niste curve proaste

  5. Tare mai e si raposatul Iulian Herscovici. Dumnezeu sa-l aiba in paza! De acolo de sus, controleaza 50-50 firma furnizoare Interactive, in colaborare cu fostul coleg, Radu Lupu, aflat inca aici jos, printre noi, amandoi in favoarea MApN RO si sistemului lor C4ISR2… O fi plecat cu tot cu atestat ORNISS??? Dane, aveam mai multe pretentii… (https://intersystems.ro/we-will-be-alone-without-you-iulian-herscovici/). Sursa: Google search / page: 1 / results order: 2 / keyword: „Iulian Herscovici”.

  6. De ce oare nu folosesc FORTER.PC care este creat în forțele terestre cu costuri zero, testat in exerciții cu USArmy și a cam funcționat conform cerintelor? Lezează interesele sau banii lupului și răposatului?