G4Media.ro

Ministerul Apărării de la Chișinău neagă informațiile potrivit cărora o dronă lansată…

Sursa foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Ministerul Apărării de la Chișinău neagă informațiile potrivit cărora o dronă lansată de Rusia ar fi pătruns în spațiul aerian al țării

Autoritățile de la Chișinău au negat informațiile difuzate de unele canale Telegram potrivit cărora o dronă rusească de război ar fi pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova, scrie deschide.md.

  • „În legătură cu presupusul risc de intrare a unei drone în spațiul Republicii Moldova, informăm că nici o dronă lansată de Federația Rusă în această seară (luni seara, n.r.) în Ucraina nu a traversat Republica Moldova.
  • Partea ucraineană ne-a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa până la aceasta oră au fost distruse sau bruiate de apărarea anti-aeriană ucraineană”, se arată în mesajul publicat de Ministerului Apărării de la Chișinău.

Mai multe canale de Telegram, din Ucraina dar și din Republica Moldova, au scris că o dronă din regiunea Odesa a deviat de la traseu și a trecut granița Moldovei. Unele surse îndemnau cetățenii Republicii Moldova să fie vigilenți, potrivit newsmaker.md.

Publicația citată amintește că mai multe fragmente de dronă de tip Shahed, folosite de Federația Rusă în invazia împotriva Ucrainei, au fost descoperite pe 11 februarie în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești. Pe 12 februarie, Inspectorate General al Poliției a raportat că rămășițele conțineau 50 kg de substanță explozivă și că acesta va fi detonată în scurt timp. În aceeași zi, pericolul a fost eliminat, prin detonarea explozibilului.

În decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Premierul a declarat pe 14 februarie că acesta nu a putut detecta fragmentele de dronă căzute la Vulcănești. Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are.

În februarie, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Ruslan Galușca a declarat că Republica Moldova dispune de sisteme anti-dronă cu care să doboare aparatele militare care amenință securitatea țării. Totuși, aceste sisteme pot doborî doar drone de dimensiuni mici, nu și cele de tip Shahed, care sunt folosite de armata rusă în invazia asupra Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...