G4Media.ro

Ministerul Apărării vrea să reglementeze desfășurarea de operațiuni militare pe timp de…

sursa foto: G4Media

Ministerul Apărării vrea să reglementeze desfășurarea de operațiuni militare pe timp de pace, în contextul dronelor rusești care au intrat în spațiul aerian al României

Ministerul Apărării Naționale a publicat un proiect de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, în condițiile în care legislația actuală nu cuprinde prevederi care să reglementeze desfășurarea unor operații militare în timp de pace, pe teritoriul național. Proiectul de lege vine în contextul în care mai multe fragmente de drone rusești au căzut în România, pe fondul atacurilor Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Potrivit expunerii de motive, în România există un vid legislativ si în ceea ce privește “utilizarea capabilităților forțelor armate străine dislocate în România pentru contracararea prin mijloace noncinetice sau cinetice a unor riscuri si amenințări concrete”. “Astfel, arhitectura cadrului juridic existent oferă o perspectivă paradoxală, limitativă și restrictivă cu privire la folosirea capabilităților Armatei României pe timp de pace pe teritoriul statutului român atunci când nu sunt întrunite condițiile sau nu a fost instituită o stare excepțională (starea de urgențã, de asediu, mobilizare sau nu a fost declarată starea de război)”, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege, publicat în transparență decizională, reglementează desfășurarea misiunilor si operațiilor militare, pe teritoriul statului român, atunci când nu este instituită starea de urgentă, de asediu sau declarată starea de mobilizare sau de război.

Astfel de misiuni și operații militare “se realizează in cazul iminentei sau existentei unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele si obiectivele naționale de securitate si/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independentei, unității si integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului, a vieții și integritătii fizice a cetățenilor si a organizării comunităților umane”, potrivit proiectului de lege.

Proiectul de lege definește următorii termeni și expresii:

  • a) misiuni – activități și acțiuni militare executate în scopul supravegherii, avertizării, intervenției și angajării rapide în toate spațiile de luptă si mediile operaționale; prin spații de luptă si medii operaționale se înțelege: spațiile terestru, aerian, naval, cibernetic si cosmic, respectiv mediul electromagnetic si informațional;
  • b) operații militare – reprezintă activități si acțiuni de răspuns gradual, proporțional si preventiv de descurajare si apărare, desfășurate în baza unui plan aprobat, aplicabile in cazul deteriorării mediului de securitate internațional sau regional, atunci când există riscuri si amenințări la adresa statului român, dar nu sunt întrunite condițiile pentru instituirea sau declararea, conform legii, a unei stãri excepționale prevăzute la art. 1; misiunile si operațiile militare se execut cu participarea exclusivă a forțelor Armatei României si/sau cu participarea forțelor armate stră ine, cu respectarea legislației României, a tratatelor internaționale, acordurilor bilaterale si multilaterale si a înțelegerilor tehnice încheiate cu forțele armate străine;
  • c) transferul de autoritate – o acțiune prin care diferite grade de autoritate ale comenzii si controlului asupra unor forte desemnate sunt conferite, pe o durată determinată, de către comandantul forțelor aliate sau autoritățile militare ale statelor participante la o coaliție pe teritoriul statului român către șeful Statului Major al Apărării sau, după caz, de către acesta unui comandant aliat sau de coaliție, în condițiile legii române si ale tratatelor la care România este parte;
  • d) reguli de angajare – reglementările aplicabile pe timpul participãrii la misiuni si operații militare pe teritoriul statului român, care definesc circumstanțele, condițiile, nivelul si modalitatea in care pot fi utilizate armamentul si dispozitivele militare.

Inițierea operațiilor militare pe teritoriul statului român se aprobă de către președintele României la propunerea Consiliului Suprem de Apă rare a Țării, in condițiile în care indicatorii si avertizările stabilite prin planuri aratã o deteriorare a mediului de securitate internațional sau regional și iminenta unor riscuri de securitate la adresa statului român.

Pe durata participării la misiuni si operații militare pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul Armatei României poate face uz de armamentul, munițiile si dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României si cu regulile de angajare autorizate.

Structurile desemnate din cadrul Armatei României pot fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bai frate! Pana se scarpina astia la … se termina si razoiul sau vom vorbi oficial rusa. Incredibil cat de incet se misca acesti eroi speciali.