G4Media.ro

Ministerul Cercetării: Modificarea cadrului financiar care să permită o bugetare multianuală este…

Foto: Pexels.com

Ministerul Cercetării: Modificarea cadrului financiar care să permită o bugetare multianuală este esențială pentru buna desfășurare a activității de cercetare în România

Noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), a cărui bază legală de funcționare nu a fost adoptată încă de guvern, spune că pentru buna desfășurare a activității de cercetare în România ar fi esențială “modificarea cadrului financiar în perspectiva unei Legi a Bugetului de Stat multianuale”. Printr-un comunicat de presă, instituția dă, luni, asigurări că a “inițiat toate demersurile necesare pentru contractarea creditelor bugetare” ca să acopere plata cercetătorilor, respectiv a personalului proiectelor de cercetare.

MCID își face cunoscută poziția în condițiile în care blocajele din sistem se fac auzite pe măsură ce întârzie adoptarea hotărârii de guvern privind organizarea și funcționarea ministerului. Vezi, de exemplu, un articol recent prin care cercetătorul Lucian Pintilie, directorul științific al Institutului pentru Fizica Materialelor, semnalează între altele că “la aproape 2 luni de la „înfiinţare” MCDI încă nu există oficial şi nu funcţionează. (…) Până în acest moment (lună martie 2021) nu a fost deschisă nicio cale de finanţare a cercetării, nici proiectele în derulare gestionate de UEFISCDI nu au primit finanţare, nici pe Programul Nucleu nu s-au deschis finanţări”.

Ministerul face trimitere la obiectivul guvernului Cîțu, care se face auzit de la începutul anului, privind introducerea unei planificări bugetare anuale. Premierul Florin Cîțu, citat de G4Media.ro, spunea, de exemplu, la 27 ianuarie, pe fondul întârzierii adoptării Legii bugetului: “În acest moment introducem reforme amânate 30 de ani și modificăm măsuri cu efecte devastatoare asupra bugetului. (…) Analiza pe buget e puțin diferită pentru că începem prima parte a bugetării multianuale, cred că o vom introduce din 2023. Mă uit și la bugetul 2021 – 2022. O parte din reforme vor avea impact real în 2022, e o muncă mai laborioasă”.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...