G4Media.ro

Ministerul Cercetării vrea muncă voluntară de la evaluatorii care analizează proiecte de…

Ministerul Cercetării vrea muncă voluntară de la evaluatorii care analizează proiecte de zeci de milioane de lei. ”O cerere ridicolă”

Ministerul Cercetării le-a cerut evaluatorilor de proiecte depuse pentru finanțare din fondurile UE să facă muncă pro-bono. Cererea a fost depusă chiar pe site-ul ministerului, dar a fost și trimisă mai multor evaluatori, care sunt invitați să ”sprijine” gratis sesiunea de evaluare tehnico-financiară a propunerilor de proiecte. ”Când nu ești în stare, ca instituție, să-ți cheltui toți banii primiți de la bugetul central, mi se pare ridicol să ceri unor cercetători să facă muncă pro bono pentru tine”, a declarat pentru G4Media.ro cercetătorul Mihai Miclăuș.

Cererea de muncă voluntară vine pe fondul creșterii bugetului alocat Ministerului Cercetării pentru 2018. Astfel, bugetul a crescut cu circa 15% față de execuția de anul trecut, ajungând la 1,63 miliarde de lei.

”Ministerul Cercetării și Inovării a avut alocat prin legea bugetului de stat pe anul trecut 1,72 miliarde lei, la care se adăugau alte 450 milioane lei sub formă de credit de angajament. Execuția bugetară la final de an a fost de 1,4 miliarde lei. Cu alte cuvinte Ministerul a fost incapabil să cheltuie banii ce i-au fost puși la dispoziție. În acest context, în care nu ești în stare, ca instituție, să-ți cheltui toți banii primiți de la bugetul central, mi se pare ridicol să ceri unor cercetători să facă muncă pro bono pentru tine; aceiași cercetători cărora în primele două luni din 2018 nu le-ai asigurat nici măcar salariul de bază, prin celebrul Program Nucleu, destinat Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare ale României, semnat la început de martie”, a declarat pentru G4Media.ro dr. Mihai Miclăuș, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice, Cluj-Napoca.

Biroul de presă al ministerului nu a răspuns până la acest moment la întrebările remise de G4Media.ro, iar ministru Nicolae Burnete nu a putut fi contactat.

Ce scrie în mesajul transmis de Ministerul Cercetării evaluatorilor români: ”Având în vedere complexitatea evaluării, precum și buna practică internaţională, vă adresăm invitația să binevoiți a sprijini sesiunea de evaluare tehnico-financiară a propunerilor de proiecte în regim pro bono. Bunăvoința dumneavoastră ar facilita deblocarea procesului de evaluare în 2018, și implicit, aplicanții vor beneficia în cel mai scurt timp de rezultatele evaluării”.

”Cererea ministerului e fără precedent, nu am primit o asemenea invitație de ani buni, de când fac evaluare de proiecte”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre evaluatorii care au primit acest mesaj. El nu a dorit să-și decline identitatea.

Ministerul Cercetării a lansat competiția de proiecte pentru ”Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare”. Valoare maximă a unui proiect câștigător din această competiție este de 22,5 milioane de lei.

Cererea de evaluări gratuite din partea evaluatorilor vine pe fondul evacuării evaluatorilor străini din cercetarea românească. Anul trecut, fostul ministru Lucian Georgescu a instituit un embargo pentru evaluatori străini, unul dintre motive fiind tocmai că evaluatorii străini sunt prea scumpi.

Foto: Nicolae Burnete, ministrul Cercetării (sursa: InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Pai toti banii se duc la trepadusii din parlament, din primarii, la avocatul poporului, etc. De unde sa mai existe bani si pentru munca? Eu zic sa-l lasati pe Ciorbea sa faca evaluarile de proiecte, sau pe madame Firea.

  2. In procesul impotriva MCI si UEFISCDI care au scos evaluatorii straini din competitie, Curtea de Apel Bucuresti amana peste masura o simpla pronuntare: daca Federatia Sindicala Hermes are calitate procesuala activa in anularea articolelor din contractul dintre MCI si UEFISCDI prin care evaluatorii straini erau eliminati, iar cei romanai trebuie certificati administrativ de conducerea institutiilor de cercetare sau invatamant superior.
    http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000354161&id_inst=2

  3. Pe ce lume or fi traind, Doamne?!
    Toti imbecilii au ajuns ministri.

  4. Probabil ca e ordin de la partid sa nu cheltui banii pe prostii (invatamant, educatie, cercetare, inovare), ci pe lucruri utile baronilor ca sa-l sprijine in continuare pe Daddy.

  5. „Buna practica internationala”? Pe ce lume traiesc domnii? Sunt evaluator la H2020 am fost la PC6 si intotdeauna am semnat contracte clare ce prevad sume clare (si nu mici!) pentru evaluara facuta si on-site si remote. Este vorba de sute de euro pe ziua de evaluare.

  6. Sunt perplex. Încerc să îmi exprim frustrarea dar înjurăturile îmi întunecă rațiunea. Mă opresc aici: Impotență intelectuală în toate ministerele!

  7. Evaluatorii interni vor”munci” și pe gratis numai să-și plaseze protejații și proiectele lor în zona finantabila. Își scot ei bănuții după aia. Așa merge de zeci de ani. Avem deja cohorte de „abilitați” care conduc doctorate, studii finanțate prin aceste proiecte care însă nu reușesc să aducă o creștere substanțială a indicelui Hirsh, fie el individual sau instituțional. Atâta vreme cât specializările și universitățile „cu plată” fac legea în universități respectiv în învățământul superior, iar entitățile aducătoare de vizibilitate internațională și performanță, sunt cenușărese, lucrurile vor merge că unde în aceeași direcție. Adică în jos… și nu spre „jos pălăria”.