Ministerul Culturii a înaintat propuneri pentru organizarea unor evenimente în aer liber cu până la 1.000 de participanți / Bogdan Gheorghiu: Mai avem filtrul Ministerului Sănătăţii şi al CNSU, dar sper să fie agreate
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi-a exprimat, vineri, satisfacţia că revenirea la normalitate a fost devansată cu o jumătate de lună, context în care instituţia pe care o conduce a înaintat propuneri pentru spectacole în aer liber cu maxim 1.000 de persoane, relatează Agerpres.
„Pe calendarul iniţial, noi nu prea vedeam o relaxare până în 1 iunie şi de aceea am prevăzut aceste spectacole pilot pentru 14, 15, 16 (mai – n.r.), dar, având în vedere că rata de vaccinare a mers atât de bine, astăzi ne aflăm în situaţia de a devansa aceste relaxări, după cum a anunţat şi preşedintele ţării, astfel că 15 mai devine o primă bornă a revenirii către normalitate. Asta nu ne împiedică să menţinem aceste programe pilot, cu excepţia celui de duminică, când se preconizează o zi ploioasă şi atunci am amânat pentru 22 mai”, a spus Gheorghiu înaintea galei „Libera Musica” de la Sala Marea a Operei Naţionale Bucureşti, un concert înscris în cadrul unui program-pilot privind reluarea activităţilor culturale indoor, derulat de Ministerul Culturii.
Gheorghiu a anunţat că, pentru această etapă a relaxărilor, Ministerul Culturii a înaintat propunerile pentru organizare unor evenimente în aer liber cu maxim 1.000 de persoane.
„Dar sigur, mai avem filtrul Ministerului Sănătăţii şi al CNSU, dar aceasta este propunerea Ministerului Culturii şi eu sper să fie agreată de toată lumea şi astfel să putem avea parte de evenimente în aer liber în această primă etapă a relaxării cu maxim 1.000 de persoane”, a mai spus Gheorghiu.
Ministrul a precizat că accesul la evenimentele culturale este prevăzut „deocamdată” exclusiv pentru persoanele vaccinate.
„Deocamdată. Pe protocolul făcut cu cei de la STS, în baza de date a STS ştiu că se vor accepta doar vaccinaţi în sală. Au apărut obiecţii de ultim moment. Au fost discuţii până aseară târziu şi astăzi dimineaţă cu Ministerul Sănătăţii şi chiar şi de dimineaţă am vorbit şi cu domnul Arafat. Cei de la Ministerul Sănătăţii au propus să fie accesul liber şi pentru cei testaţi PCR şi pentru cei care s-au imunizat prin boală. Nu ştiu în ce măsură în aceste câteva ore STS a reuşit să implementeze în această platformă”, a precizat Gheorghiu.
Bogdan Gheorghiu a adăugat că după organizarea spectacolelor-pilot „vom avea în interior un grad de ocupare de 50% până în 3 la mie rata de infectare”.
„Peste 3 la mie, deocamdată nu am reuşit. Noi am propus şi un grad de ocupare de 30% între 3 şi 5 la mie, dar se pare că acesta, deocamdată, nu este acceptat. Aşadar, astăzi asta avem, până în 3 la mie 50% grad de ocupare. Dar, dacă ne uităm pe cifrele din ţară, acest până în 3 la mie practic dă liber activităţilor pe întreg teritoriul ţării, iar în aer liber pentru asta face demersuri acum Ministerul Culturii”, a subliniat Gheorghiu.
Spectacolul de la Operă include arii celebre semnate de: Mozart, Rossini, Verdi, Puccini, în interpretarea soliştilor ONB.
La pupitrul dirijoral al Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti se află Tiberiu Soare, maestru de cor fiind Daniel Jinga.
Publicul spectator este format exclusiv din persoane vaccinate împotriva COVID-19, cu ambele doze (ciclu complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate şi la 10 zile de la rapel). Purtarea măştii este obligatorie în timpul spectacolului.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu