G4Media.ro

Ministerul Culturii a lansat în consultare publică proiectul privind schema de ajutor…

sursa foto: Facebook/ Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a lansat în consultare publică proiectul privind schema de ajutor de stat pentru relansarea sectorului cultural / Cum vor fi împărțiți banii – document

Ministerul Culturii a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis şi a unei scheme de ajutor de stat pentru relansarea sectorului cultural, un număr de aproximativ 5.700 de operatori culturali urmând să beneficieze de această iniţiativă.

„Suma totală aferentă celor două scheme va fi împărţită astfel: 60% pentru sectorul cultural independent din România prin schema de ajutor de minimis; 40% pentru evenimente culturale şi festivaluri (20%), respectiv librării şi edituri (20%) prin schema de ajutor de stat”, precizează luni Ministerul Culturii într-o postare pe Facebook, preluată de Agerpres.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, suma totală alocată Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural este de 161.200.000 lei şi va fi suportată în proporţie de 85% din fonduri externe nerambursabile (POC 2014-2020) şi diferenţa de la bugetul de stat, din care 145.050.000 lei reprezintă buget alocat schemei de ajutor de stat, iar diferenţa reprezintă cheltuieli de management aferente gestionării şi implementării Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural.

Schema cuprinde patru măsuri, respectiv granturi pentru organizarea de festivaluri culturale, granturi pentru organizarea de evenimente culturale, granturi pentru librării şi granturi pentru edituri, numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat fiind de aproximativ 700 operatori culturali.

Citește proiectul de OUG aici.

Suma totală alocată Ajutorului de minimis pentru susţinerea sectorului cultural este de 212.750.000 lei şi va fi suportată în proporţie de 85% din fonduri externe nerambursabile (POC 2014-2020) şi diferenţa de la bugetul de stat, din care 193.400.000 lei reprezintă bugetul alocat schemei de ajutor de minimis, iar diferenţa reprezintă cheltuieli de management aferente gestionării şi implementării Ajutorului de minimis pentru susţinerea sectorului cultural.

Ajutorul de minimis va fi în sumă fixă forfetară de 8.000 euro/operator cultural şi va fi utilizat pentru desfăşurarea activităţii culturale curente, numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de minimis fiind de maxim 5.000 operatori culturali.

Schemele prevăd categorii de cheltuieli eligibile prestabilite, uşor de monitorizat şi clar delimitate procentual/valoric, astfel încât ajutorul financiar să se propage către toţi operatorii din lanţul economic.

„Astfel, în cazul organizatorilor de evenimente culturale, banii primiţi prin intermediul schemei de ajutor de stat vor putea fi utilizaţi exclusiv pentru cheltuieli de exploatare efectuate în mod real pentru proiectul cultural viitor, precum: onorariile pentru artişti şi tehnicieni, închirierea de spaţii culturale, închirierea de scenotehnică, închirierea de logistică, costurile pentru promovare, creaţia, producţia publicitară şi difuzarea, securitatea, măsurile de prim ajutor şi anti-Covid, foto-video”, precizează ministerul.

Potrivit Regulamentului CE nr. 651/2014 (art 53) care obligă furnizorul de ajutor de stat să se asigure că activităţile finanţate îmbracă forma de proiect cultural viitor, destinat publicului, potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat vor elabora şi prezenta un proiect cultural de aceeaşi natură cu cel desfăşurat în 2019, pe care îl vor susţine în 2021 sau 2022, în funcţie de evoluţia pandemiei şi restricţiile în vigoare la momentul respectiv. Beneficiarii schemei de minimis vor utiliza sprijinul financiar nerambursabil pentru desfăşurarea activităţii culturale curente.

Conform aceluiaşi regulament european, Cuantumul ajutorului de stat va reprezenta 80% din valoarea totală a proiectului propus, urmând ca beneficiarii direcţi să asigure o cofinanţare de 20%. „Ministerul Culturii va acorda un avans de 70% din grant, restul de 30% urmând a fi primit după organizarea evenimentului propriu-zis, în baza deconturilor prezentate de către beneficiarii schemei de ajutor de stat. Acestea trebuie să ateste efectuarea cheltuielilor asumate în bugetul proiectului cultural pentru care au primit sprijin financiar nerambursabil”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, Ministerul Culturii, ca autoritate naţională competentă, are capacitatea de a urmări şi verifica modul de utilizare a acestor fonduri, astfel încât să se asigure că plăţile se efectuează cu destinaţia şi în cuantumul stabilite, putându-se verifica inclusiv instrumente de plată sau extrase de cont, ajutorul financiar nerămânând la beneficiarii direcţi, ci urmând a se propaga integral în sector, ajutând în mod semnificativ toţi operatorii culturali din sistem.

sursa foto: Teatrul Național, Ministerul Culturii / Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu sunt de acord sa dam niciun ban. Toti astia au beneficiat pana acum de diverse ajutoare plus inainte de pandemie tot cu ajutoare si beneficii de la stat traiau! Centrele comerciale s-au deschis, unele lanturi de librarii chiar si-au marit spatiile de vanzare, puteti verifica ca nu vorbesc prostii: lucrez in domeniu si m-am saturat de patronii care traiesc cu fonduri de la stat de fiecare data cand ideile lor “cool” sunt dauna totala financiara sau de hipsterasii care produc maculatura pentru alti hipsterasi ca ei pe banii mei!

  2. Mda. Și cine va participa la „consultarea” asta așa-zis publică?

    Mircea Dinescu Poetul?
    Ion Caramitru Actorul?
    Clanurile și prietenii lor?

    Problema este pusă greșit din start. Demersul artistic ar trebui să țină de finanțare privată. Statul ar trebui să cheltuie banii pe spitale, pe școli, pe siguranță, pe curățenie, pe un mediu curat, pe legi și ordine. Nu pe o nomenclatură securistă și nepotistă care face show-uri de căcat din banii primăriilor și activează pe lângă tot felul de partide și ONG-uri.

    Într-o pandemie care nu dă semne să se oprească, eu aș fi foarte chibzuit cu banii. S-ar putea ca peste 12 luni să fie nevoie de acești bani pentru lucruri mult mai importante.