G4Media.ro

Ministerul Culturii confirmă că au fost furate coiful de aur de la…

Wikipedia

Ministerul Culturii confirmă că au fost furate coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia: „Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale”

Ministerul Culturii din România confirmă că, în urma jafului de la Muzeul Drents din Assen au fost furate coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia și precizează că „toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale”.

Comunicatul integral transmis de Ministerul Culturii:

În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.

Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național.

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, a adunat peste 77.000 de vizitatori. Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României. Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România, inclusiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc și multe altele.

Ministerul Culturii este în contact permanent cu MNIR, MAE și partenerii olandezi și asigură publicul român că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ministerul intelopilor nu al culturi, cum sa dai origininalele din tara, nici lumea a 3 a nu face asta! avem un ministru mai ca fata aia care nici nu stia cati ani are!

    • Total de acord. Se puteau face replici din orice materiale și suflate doar în aur, iar acum am fi stat liniștiți. Tezaurul original ar fi trebuit să fie ținut într-un loc secret, știut doar de o mână de oameni, la noi în țară.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.