Ministerul de Externe denunță investițiile masive ale Ungariei în Transilvania: ”Nu există nici un acord bilateral, astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul României”
Ministerul de Externe arată că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.
MAE susține că ”a atras atenția” Ungariei, arătând că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.
Poziția Ministerului de Externe vine la câteva zile după ce Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat luni că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ținutul Secuiesc.
Mai mult, Ministerul de Externe susține că a făcut demersuri repetate în care a cerut ca proiectul să fie derulat ”doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu, și cu respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională”.
Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga, după cum arăta G4Media.ro în august 2018.
Pe de altă parte, oficialii locali din regiunile vizate de program reclamă nepăsarea guvernului de al București față de dezvoltarea acestor zone și lipsa investițiilor care să asigure un nivel real de convergență cu celelalte regiuni din România.
Răspunsul complet al Ministerului Afacerilor Externe:
”Precizăm că nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, privind Programul de dezvoltare economică gestionat prin intermediul Fundației ProEconomica, și nici nu a fost transmis în alt mod consimțământul părții române față de derularea acestuia.
Menționăm, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă partea ungară, atât prin corespondență diplomatică, cât și în cadrul întrevederilor și contactelor bilaterale, cu privire la Program.
În cadrul acestor demersuri s-a solicitat ca acest proiect să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu, și cu respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională.
De asemenea, s-a atras atenția părții ungare că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”.
Context:
- Proiectul este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei, potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Mureș.
- De notat că intervenția tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit anul trecut un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină (vezi aici mai multe detalii)
- Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (Sursa).
Foto: Viktor Orban și harta Ungariei Mari, din care face parte și Transilvania (Contul personal de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii