UPDATE Ministerul de Externe protestează ”ferm” față de violarea de către Rusia a spațiului aerian al României după ce o dronă rusească a fost găsită la 8 km de Tulcea / Ambasadorul rus, convocat ”de urgență”
UPDATE 22:07 Ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu l-a convocat din nou miercuri, 13 septembrie 2023, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la București, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor noi fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă în Ucraina.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm față de violarea din nou a spațiului aerian al României și a cerut părții ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România. De asemenea, a solicitat respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.
Secretarul de stat a condamnat cu fermitate aceste atacuri, care generează inclusiv riscuri de securitate pentru cetățenii români și care afectează siguranța transporturilor pe Dunăre și prin Marea Neagră. Aceste atacuri asupra civililor și infrastructurii civile sunt ilegale și considerate crime de război.
Știre inițială
Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri că protestează ”ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României” de către Rusia după ce o dronă similară cu cele folosite de armata rusă a fost găsită la 8 km de Tulcea, în zona comunei Nufăru, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, MAE anunță că îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.
”Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, arată comunicatul MAE.
Ministerul Afacerilor Externe anunță că a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.
Context
A treia dronă prăbușită în România și găsită miercuri de militari la circa 15 km de granița cu Ucraina, lângă comuna tulceană Nufăru aflată la 8 km de Tulcea, este similară cu cele folosite de armata Rusiei, a anunțat miercuri Ministerul Apărării Naționale. Rusia utilizează în atacurile asupra Ucrainei atât drone produse intern, cât și drone iraniene Shahed, numite și drone kamikaze.
Rezultatul a fost comunicat după primele teste realizate de echipa mixtă de cercetare și verificare. ”Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident”, arată MApN.
Ministerul Apărării Naționale arată că ”atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional”.
Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufăru și Victoria din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, transmite Ministerul Apărării Naționale.
Comunele Nufăru și Victoria sunt situate la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, pe Brațul Sfântu Gheorghe.
Dacă se confirmă că fragmentele găsite de militari aparțin unei drone, ar fi cea de-a treia dronă utilizată în războiul din Ucraina găsită pe teritoriul României în două săptămâni.
Diferența majoră e că celelalte două drone au fost găsite în localitatea Plauru (Tulcea), pe malul Dunării, la câțiva metri de granița cu Ucraina.
Forțele militare ruse atacă constant în ultimele săptămâni portul ucrainean Izmail.
Un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.
Resturile primei drone găsite pe teritoriul României, în zona localității Plauru, la începutul lunii septembrie, se află în zona de graniță cu Ucraina. Resturile care au fost identificate astăzi se află în zona localităților Nufăru și Victoria, la 22 de km de Plauru.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu