G4Media.ro

Ministerul de externe, replică pentru consulul onorific al Madagascarului: MAE a transmis…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de externe, replică pentru consulul onorific al Madagascarului: MAE a transmis autorităților malgașe copia după mandatul internațional de arestare și extrădare în cazul Mazăre

Ministerul de externe susține, într-un răspuns pentru G4Media.ro, că a trimis autorităților malgașe, pe canale diplomatice, copia după mandatul internațional de arestare și extrădare în cazul Mazăre. Precizările vin după ce Serge Rameau, consul general onorific al Madagscarului la București, a declarat pentru RFI că ministerul român de externe știa că Madagascarul este gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici până astăzi solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internațional de arestare, de care autoritățile acestei țări aveau nevoie, potrivit legii, pentru a-l extrăda.

”În contextul informațiilor apărute în mass-media cu privire la declarațiile domnului Serge Rameau, consul onorific al Republicii Madagascar la București, precizăm că MAE a transmis autorităților malgașe, pe canale diplomatice, copia după mandatul internațional de arestare și extrădare a persoanei urmărite de către instituțiile specializate din România”, se arată în răspunsul ministerului de externe pentru G4Media.ro.

UPDATE: Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a precizat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că MAE a trimis din februarie 2018 copia mandatului internațional de arestare pe numele lui Mazăre.

„În februarie 2018, am făcut o cerere către IGPR în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv. Am dat instrucțiuni pe data de 28 februarie 2018, la ambasada noastră din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul de la Biroul Național Interpol cu privire la cetățeanul Radu Mazăre, care fusese dat în urmărire internațională și în legătură cu care existau informații că ar dori să obțină un permis de ședere pe teritoriul Republicii Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma și trimis apoi către partea malgașă, cu scopul de a bloca obținerea permisului de ședere în Madagascar de către persoana care era urmărită internațional”, a spus Teodor Meleșcanu.

Întrebat de ce abia acum l-au arestat, ministrul român a răspuns: „Asta e o chestiune care ține exclusiv de funcționarea sistemului judiciar malgaș și nimic altceva. În ceea ce ne privește, am cerut și informații suplimentare de la autoritățile malgașe în legătură cu această problemă. A fost și o notă verbală transmisă în acest sens de către ambasada noastră la Roma către Ambasada Republicii Madagascar”.

„Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la mandatul de arestare, și nu la procedura de extrădare a dlui radu Mazăre. De aceea am solicitat și instrucțiuni suplimentare părții malgașe referitoare la prevederile de cooperare în materia penală, cu care ocazie s-a menționat că în Madagascar nu există noțiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin administrativ. Cu această ocazie, s-a sugerat părții române să solicite pe cale electronică informațiile concrete care interesează cu privire la cazul existent”, a mai precizat Meleșcanu.

El a menționat că ultimul demers al MAE a fost făcut „probabil prin martie 2018”.

Surse diplomatice au declarat pentru G4Media.ro că ministerul de externe din Madagascar i-a retras azi mandatul de consul onorific lui Serge Rameau.

Sursa: Restocracy.ro

Declarația care a generat controversa. ”După condamnarea domnului Mazare am fost convocat de ministrul de externe al Madagascarului, care mi-a cerut explicații, pentru că acolo nimeni nu înțelegea cine e dl Mazăre, de ce a venit în țara noastră, etc. I-am explicat toată situația iar el mi-a explicat că nu avem un acord de extrădare cu România. Am răspuns că România este membră UE și că lucrurile trebuie făcute în mod convenabil, cu respectarea legilor. El mi-a răspuns că din punct de vedere judiciar este dispus să dea Cezarului ce e al Cezarului, dar că are nevoie de copia mandatului internațional de arestare. Eu atunci m-am întors în România, am făcut o notă verbală către MAE român și am cerut copia mandatului, pentru că nu am vrut să mi se reproșeze ceva ulterior, să nu fim acuzați de obstrucționare. Așadar România știa că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de acest document. Nu am primit nici până azi un răspuns”, a declarat dl Rameau pentru RFI.

Ministrul justiției, Ana Birchall, a declarat, vineri, că ministerul a primit de la Curtea de Apel București și de la Înalta Curte toate documentele prin care s-a constatat că sunt întrunite condițiile legale pentru solicitarea extrădării din Madagascar a fostului primar Radu Mazăre.

Birchall a precizat că este vorba de un dosar cu peste 600 de pagini ”care trebuie traduse în termen urgent, termenul provizoriu de 6 zile de arest a început să curgă de pe 8 mai, avem practic doua zile la dispoziție pentru a putea traduce și trimite”.

Ministrul Justiției a explicat că deși România nu are acord de extrădare cu Madagascar, există cadru legal, două convenții internaționale, inclusiv convenția ONU împotriva corupției, ratificată și de Madagascar.

Radu Mazăre a fost prins de autorități miercuri în Madagascar. Fostul primar al Constantei a fugit din Romania, unde se afla sub control judiciar, pe 30 decembrie 2017, și a ajuns în Madagascar, unde avea afaceri. Mazăre acuza la momentul fugii presupuse presiuni politice și spunea că a cerut azil politic în Madgascar.

Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare în februarie 2019 în dosarul retrocedărilor fictive de terenuri de pe faleza din Constanța. Alături de Mazăre au fost condamnați în acel dosar Nicușor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București) – 2 ani cu suspendare. Instanța a decis și confiscarea plajelor din Mamaia retrocedate ilegal.

În 3 mai 2019, Mazăre a mai fost condamnat la o altă sentință de 9 ani și 10 luni într-un alt dosar de corupție, dosarul Polaris, sentință care poate fi atacată cu apel.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daca se poate sa aflati si data + ora la care MAE a trimis pe canale diplomatice ….

    • Asta e marca unei credibilităţi nule: a declarat la Antena 3.

      Bine, Meleşcanu putea să dea declaraţii şi din privată, tot minciuni ar fi fost.

    • din cate vad, a fost o „nota verbala”.

      Pana nu da afara cativa (de oriunde, sa zboara niste capete, sa vezi ce activi devin zburatii), nu se rezolva nimic.

  2. „Răducu măcar s-o fi îngrășat cât a stat în Madagascar? Nu era pe gustul meu așa slab cum era când a plecat…Dar uniforma de general in Wehrmacht o mai fi având-o in garderobă ? Tare bine îi mai statea îmbrăcat în acea uniforma ! Oare o avea voie s-o ia cu el „la celulă”…?”
    Nu, nu sunt intrebările mele, sunt întrebările lui nea Vaselină. De când a aflat că Radu Mazăre a fost arestat, nici poftă de mâncare nu mai are de…nerăbdare…

  3. Adevărul e, ca de obicei, undeva pe la mijloc.
    Altfel, MAE malgaș nu i-ar fi retras azi mandatul de consul lui Serge Rameau.