G4Media.ro

Ministerul de Finanțe, despre confidențialitatea din dosarul Roșia Montană: ”Pentru evitarea oricărui…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul de Finanțe, despre confidențialitatea din dosarul Roșia Montană: ”Pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale”

Ministerul de Finanțe a transmis, vineri seară, despre informațiile pe care statul român le consideră confidențiale în dosarul Roșia Montană, că ”pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale”.

Ministerul Finanțelor a mai transmis că nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată vineri decât după trecerea celor 20 de zile, termenul în care orice parte trebuie să comunice informațiile pe care le consideră confidențiale.

Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Acesta este verdictul comunicat vineri seară Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Verdictul este surprinzător dar fiind că în ultimele săptămâni atât premierul cât și ministrul Finanțelor au declarat că România se așteaptă să piardă procesul și au sugerat că despăgubirile pe care statul român ar urma să le plătească se ridică la 2 miliarde de euro.

Decizia – definitivă și executorie – vine la capătul a aproape nouă ani de proces. România a fost reprezentată în acest proces de casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și firma elvețiană LALIVE SA.

România urmează să recupereze 1,4 milioane de dolari cheltuieli de judecată.

Citește și EXCLUSIV Verdict surprinzător: România câștigă procesul în dosarul Roșia Montană / Statul român nu va plăti nicio despăgubire / România va recupera de la Gabriel Resources 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată.

Comunicatul integral al Ministerului de Finanțe

România a primit astăzi, 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale. Pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

Astfel, Ministerul Finanțelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile.

Pe această cale, dorim să felicităm avocații și echipa MF, dar și tuturor celorlalte persoane implicate în acest proiect.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Care confidentialitate, care ministru roman, daca dvs decideati , public, inclusiv in presa straina, acum zece zile ca Romania va pierde procesul si va plati sume uriase ? De ce s-a decis sau si-a dat acordul Romania privind confidentialitatea ca nu sunt acolo informatii militare sau strategice ci privind modul economic-financiar de exploatare a unei resurse despre care cei eventual
    interesati au informatii mai complete decat noi din sateliti , de zeci de ani ? Omul asta e o gluma sinistra……..

  2. Unde este Boloș, care acum câteva zile în urmă făcea tot felul de afirmații, care mai de care mai năstrușnice. Toți vroiau sa-l scoată pe Cioloș și pe protestatari vinovați, omițând cele întâmplate în trecut. Eu sunt unul dintre protestatari. Rușine, Boloș!
    Demisia Boloș!!!