G4Media.ro

Ministerul de Finanțe: Reducere severă a activității economiei, de 14, 4% în…

Sursa foto: Pexels

Ministerul de Finanțe: Reducere severă a activității economiei, de 14, 4% în trimestrul al doilea din cauza epidemiei / Deficitul bugetar la finalul anului, prognozat la 6,7% din PIB

Economia românească va înregistra o reducere severă a activităţii în trimestrul al doilea din acest an, de 14,4%, însă impactul asupra industriei prelucrătoare în perioada menţionată va fi de circa 18%, iar declinul la fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, pielărie şi industria auto, de peste 35%, potrivit Programului de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) și citat de Agerpres.

„Prognoza evoluţiei produsului intern brut pentru anul 2020 a luat în considerare efectele pandemiei COVID-19, precum şi măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri, piaţa muncii şi consumatori, dar şi intervenţiile în domeniul medical. Se estimează o reducere severă a activităţii economiei în trimestrul al II-lea (-14,4%), profilul trimestrial evidenţiind o evoluţie preponderent în formă de „V”, dar fără a reveni la situaţia din scenariul de iarnă (absenţa coronavirusului), cu o recuperare propriu-zisă în trimestrul IV. Scenariul se bazează pe un impact economic negativ limitat în timp, în jur de 4 luni (martie-iunie), urmând o extindere parţială în iulie-septembrie, plecând de la experienţa Chinei care dă semne de revenire după 4 luni”, se arată în documentul citat.

Impactul probabil asupra industriei prelucrătoare în cele trei luni maxim afectate (martie-mai) va fi o reducere de circa 18% faţă de perioada corespunzătoare din 2019, cu un declin mai accentuat, peste 35%, la fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, pielărie şi industria auto.

În perioada de vârf a pandemiei, serviciile vor avea o contribuţie negativă de 9,3 puncte procentuale la dinamica PIB-ului, fiind urmate de industrie (-3,9 puncte procentuale). Serviciile vor fi afectate în special pe segmentele de tranzacţii imobiliare, hoteluri şi restaurante, activităţi recreative, transporturi, servicii de întreţinere.

„Condiţiile macroeconomice favorabile vor acţiona în continuare, în special din trimestrul al III-lea, luând în considerare faptul că pieţele externe nu se vor pierde, iar economia are capacitatea potenţială de revenire prin măsurile guvernamentale de conservare a veniturilor şi măsurile de repornire (creditarea avantajoasă a IMM-urilor), astfel încât factorii reversibili vor prevala celor ireversibili”, se arată în programul de convergenţă.

În acest context, se aşteaptă ca economia României să înregistreze o reducere de 1,9% la nivel anual, în termeni reali, fiind rezultatul unor contribuţii negative atât din partea cererii interne (-1,6 puncte procentuale) cât şi a exportului net, dar într-o măsură mai redusă (- 0,3 puncte procentuale). Astfel, diminuarea de ritm a indicatorilor sectoriali menţionaţi a condus la revizuirea dinamicii PIB în scenariul coronavirusului cu circa 6 puncte procentuale, respectiv de la +4,1% în prognoza de iarnă.

Investiţiile brute se vor reduce cu 2,6% în 2020, în condiţiile în care cheltuielile cu consumul privat vor înregistra o reducere cu 0,7%, consumul guvernamental va avea un impact pozitiv de 2,4%, iar exporturile şi importurile de bunuri şi servicii vor înregistra dinamici negative, potrivit Programului de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„În cadrul cererii interne, se estimează că investiţiile brute (formarea brută de capital fix) se vor reduce cu 2,6%, fiind aşteptat un comportament investiţional precaut din partea mediului privat. Într-o mai mică măsură vor fi afectate cheltuielile cu consumul privat (- 0,7%) care sunt susţinute de creşterea moderată a câştigului salarial net şi de înclinaţia spre consum a populaţiei. Consumul guvernamental va avea un impact pozitiv (2,4%), ca urmare a măsurilor adoptate de Guvern pentru controlul şi diminuarea efectelor negative ale pandemiei. Atât exportul, cât şi importul de bunuri şi servicii vor înregistra dinamici negative comparativ cu anul 2019 (-6,7%, respectiv -5,6%)”, se arată în documentul citat.

În condiţiile perturbării relaţiilor comerciale pe pieţele externe, este de aşteptat ca deficitul de cont curent să se ajusteze de la 4,6% din PIB în anul 2019 şi 4,5% în scenariul de bază, la 4,1% din PIB în estimarea curentă.

Deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019, pe fondul majorării cheltuielilor la 39,5% din PIB şi a veniturilor la 32,7% din PIB, potrivit Programului de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Estimările privind veniturile şi cheltuielile bugetare sunt afectate de perspectivele privind desfăşurarea crizei de sănătate publică şi implicaţiile economice ale acesteia. În acest context, deficitul bugetar ESA prognozat pentru finalul anului 2020 este de 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale (pp) faţă de nivelul din 2019. Veniturile bugetare totale sunt estimate să crească de la nivelul de 31,7% din PIB în anul 2019 la un nivel de 32,7% din PIB în anul 2020, în special pe baza creşterii ponderii în PIB a contribuţiilor sociale (cu 0,2 pp) şi a categoriei altor venituri (cu 1,1 pp). În ceea ce priveşte celelalte categorii de venituri, cele din impozitele curente pe profit şi venit sunt prevăzute să rămână la acelaşi nivel ca în 2019, respectiv de 4,8% din PIB, în timp ce veniturile din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii vor înregistra o scădere cu 0,1 pp în 2020 faţă de 2019”, se arată în documentul citat.

Proiecţiile veniturilor bugetare pentru anul 2020 au la bază evoluţia pozitivă moderată a fondului de salarii şi scăderea consumului privat estimate în contextul crizei pandemice.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. E un scenariu mai realizt fata de ce abera domnul Catu acum vreo luna, dar cred ca si acesta e optimist. Testul cel mai greu va fi in iunie cu agentiile de rating, daca ne downgradeaza la junk
    e naspa rau, va urma o ajustare fortata severa. Crad ca un downgrade e in favoarea Romaniei pe termen lung, altfel nu se face nimic prin tara asta.

    • Corect, oricum e greu de estimat ce va urma… cum va evolua Criza Coronavirusului, ca daca vine valul 2, Doamne fereste….prapad…

  2. Catul, chiparosul, ne-a pus pe butuci.Cu siguranță România se va împrumuta masiv.In vecii,vecilor vom fi sclavii bolșevicilor bogați din Occident.Dumnezeu să-i pedepsească pe toți care ne asupresc.

    • Așa e, Românica se va împrumuta aproape la fel de mult ca în perioada in care Livache cheltuia banii țării pe sejururi la Abu-Dhabi și Fortaleza și pe kilograme de ceasuri Ulysse Nardin pentru Irinuca…

    • Ai habar cat au imprumutat Guvernele PSDragnea de pe piata interna si de pe piata Externa in 2017si 2018 si 20029 cand Economia „duduia” si nu era nici un virus?!
      Aproape zilnic se imprumuta Ministrul de finante de pe piata interna(gasesti pe internet anunturile aproape zilnice!) si destul de mult de pe piata Externa, uite 2 Imprumuturi uriase de pe Piata Externa facute in 2019, EXCLUSIV pentru Cheltuieli curente, cum sec anunta de fiecare data Minsiterul de finante, Cheltuieli curente insemnand Plata salariilor, a Pensiilor si a Scadentelor, respectiv a Dobanzilor la Imprumuturile anterioare facute de Romania, care traieste(traiul de zi cu zi, adica salarii si Pensii!) de ANI de zile din Imprumuturi!
      – 31 Martie 2019: „Victor Ponta: Împrumutul de 3 Miliarde Euro are cel mai mare cost din istoria României.
      Împrumutul de 3 miliarde de euro atras recent de Guvern „are cel mai mare cost din istoria României”, dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, V. Ponta.
      El a vorbit despre împrumutul „de 3 miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi”. „Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României (…), azi când vorbim o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.
      Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru „cheltuieli curente”.
      „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (…), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (…). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru cheltuieli curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli… se duc, nu rămâne nimic în urma lor. Rămâne doar o datorie de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii”, a punctat Ponta.

      – 9 Iulie 2019. „Finanțele au împrumutat 2 Miliarde euro de pe piețele externe. Una dintre emisiuni are Scadența în 2049.
      După ce a împrumutat în luna Martie 3 miliarde euro de pe piețele externe, astăzi – 9 iulie – Ministerul Finanțelor a ieșit cu 2 emisiuni în valoare totală de 2 miliarde euro, potrivit unui Ordin al ministrului de resort Eugen Teodorovici.
      Conform sursei citate, suma se virează în contul de valută deschis pe numele MFP la BNR și se utilizează pentru finanțarea DEFICITULUI bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.
      În luna martie, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat de pe piețele externe 3 miliarde euro.
      Ministerul a putut să împrumute o sumă atât de mare a doua oară după ce la începutul lunii iunie a fost publicat în Monitorul oficial o Hotărâre care permite Ministerului Finanțelor să împrumute echivalentul a 5,25 miliarde euro de pe piețele externe.”

      5 Miliarde Euro doar de pe Pietele externe, doar pentru a plati salariile si pensiile, NU au CONSTRUIT NIMIC, o caramida la un Spital, la vreo Scoala moderna, la vreun pod sau la sistemele de irigatii…
      BANI tocati pe salarii si Pensii, desi Economia Romaniei „duduia” ca nicaieri in Lume!
      Unde s-au dus BANII din Economia care „duduia”?!

    • @Daniel:
      Nu si pe cei care ne-au asuprit dar au predat la timp (pt ei) guvernarea liberalilor ? :))))

      PS. S-au tu te rogi la Dumnezeul pesedist cam tot cum o facea Becali cand se ruga la Dumnezeul stelist ? :))

    • Daniel, du-te fuguta de te roaga la sfanta Lingurita, sa te izbaveasca de asuprire.

  3. Inseamna ca sunt dezastruoase Cifrele privind Executia bugetara pe Aprilie 2020, prima luna plina de Stopare a activitatii, Cifre ce urmeaza a fi publicate incepand de maine 25 Mai de Ministerul de Finante!!
    Daca mai vine un al 2-lea val de Coronavorus, vai de noi…
    Inseamna ca vor urma Imprumuturi uriase, dar Guvernul amana sa anunte pentru ca in 5 Iunie Agentia de rating S&P va publica Evaluarea Ratingului Romaniei, dupa ce in Decembrie 2019 S&P a revizuit Perspectiva Ratingului României la Negativă de la Stabilă si a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la “BBB minus/A-3”.
    „S&P Global Ratings si-a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila. In acelasi timp, am mentinut ratingul de credit suveran in moneda straina si pe termen scurt la „BBB- / A-3”, se arata in Comunicatul S&P din Decembrie 2019.
    „Cheltuielile majore ale Guvernului ANTERIOR au fortat actualul Executiv sa isi revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul unei economii care isi incetineste cresterea. Majorarea PLANIFICATA a Pensiilor si Salariilor va duce la Cresterea Deficitului de cont curent al Romaniei pana in 2020″, mai preciza Comunicatul S&P.
    Standard & Poor’s mai preciza ca revizuirea perspectivei reflecta Riscuri din ce in ce mai mari pentru stabilitatea economica si fiscala a Romaniei.
    Totodata, agentia avertizeaza ca ar putea sa scada Ratingul Romaniei in urmatoarele 24 de luni daca:
    – Dezechilibrele fiscale si externe continua sa se deterioreze si persista mai mult decat ne asteptam, cu absenta consolidarii fiscale rezultand datorii publice si externe mai mari decat am prevazut
    – Lipsa sincronizarii politicilor economice duce la o supraextensie a salariilor reale si la o volatilitate crescuta a cursului de schimb, cu potentiale repercusiuni asupra bilanturilor din secorul public si cel privat.
    In schimb, spune S&P, ar putea revizui perspectiva Romaniei la stabila daca observa ca Guvernul reuseste sa stabilizeze finantele publice si pozitia externa a Romaniei.”

  4. nu anunțau toți în cor triumfalist ca avem creștere economica acu 2 săptămâni , parca ! cum ar veni starea de urgenta ne-a prins chiar bine ! acum s-au scăpat ?

    • Alo!!
      Stii sa citesti si intelegi ceva din ce citesti?!
      In Trim. 1 Romania a avut crestere economica!
      Mai sus scrie altceva: „Economia românească VA înregistra o reducere severă a activităţii în TRIMESTRUL 2 din acest an, de 14,4%, însă impactul asupra industriei prelucrătoare în perioada menţionată va fi de circa 18%, iar declinul la fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, pielărie şi industria auto, de peste 35%, potrivit Programului de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) și citat de Agerpres.”

      Intelegi macar ca e ESTIMAREA pentru Trim 2, care inseamna Aprilie, Mai, Iunie?!
      Si apoi pentru Anul 2020?!
      Dumnezeule, plin de analfabeti functional!!!

    • @ilil esti proasta! nu știu daca si analfabeta , da proasta ești garantat , sa vi să-ți dau un bilet ca sa nu te mai deranjeze patrula !

    • @mihai – ai o problema de logica si de atac la persoana.

  5. Daca îndrăznește cineva sa spuna ceva de PNL negativ, sanctionator la adresa bunului mers al tarii, hop ca vin aparatorii fideli, care ne amintesc de PSD.
    Ce treaba are una cu alta, in actualul context nu ma intereseaza. Sunt scutiti cei de la, PNL de un comportament normal, de a exercita o guvernare buna de comportamentul anterior al psdului? Zic ca nu…. deci indiderent cat de prosti au fost psdistii sau hoti, asta nu inseamna ca trebuie gasite astea circumstante atenuante pt pnlisti. M-am situat de manipularile si disimularile astea ieftine!

  6. 6 Iunie 2019, in vremea Guvernului Dancila, cand Economia Romaniei „duduia”:
    „Guvernul a împrumutat de la începutul anului 33 miliarde lei.
    NECESARUL de împrumut planificat de Minsiterul de Finante pentru întreg anul este de 72 miliarde lei.
    Guvernul a împrumutat în luna mai în jur de 7 miliarde de lei, de la bănci și populație, peste media lunară a anului trecut, iar totalul de la începutul anului și până la finele lunii mai a urcat la aproximativ 33 de miliarde de lei, potrivit datelor Profit.ro.
    Autoritățile par să fie în grafic cu împrumuturile, având în vedere că pentru INTREG Anul au nevoie de circa 72 miliarde de lei.
    Din totalul de 72 de miliarde de lei (circa 15 miliarde euro), suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru Plata datoriilor care ajung la Scadență în cursul acestui an, iar restul – pentru Acoperirea Deficitului bugetar.
    Anul trecut, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei. Jumătate din împrumuturile Guvernului din primele cinci luni ale acestui an au fost în lei, luate de la bănci sau de la populație, în timp ce restul sunt împrumuturi în valută, de 3,5 miliarde de euro.”
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/guvernul-a-imprumutat-de-la-inceputul-anului-33-miliarde-lei-necesarul-de-imprumut-pentru-intreg-anul-este-de-72-miliarde-lei-19018385

  7. Înseamnă că rectificarea bugetara a fost făcută corect!

  8. In anii 2017-2018-2019 desi Economia „duduia”, Romania se imprumuta aproape zi de zi pe Piata interna si Externa si o facea la cele mai MARI Dobanzi din UE, uite mai jos Titlurile articolelor, toate sunt de pe cursdeguvernare.ro, la Datele mentionate in postare!
    Si nu era Criza coronavirus!

    – 3 Martie 2019 – „Cum a ajuns România ţara din UE care plătește cele mai MARI Dobânzi la împrumuturile pe termen lung.
    România este ţara din UE care a ajuns să plătească anul trecut cele mai mari Dobânzi la împrumuturile pe termen lung, cam de 4 ori mai mari faţă de media Zonei Euro(EA 19) şi de aproape 3 ori şi 1/2 nivelul mediu din UE.
    In anul ieşirii din criza economică, 2014, ne plasasem pe locul 3 ca nivel al indicatorului de referinţă(după Grecia, aflată în mare dificultate financiară, dar ne situam şi ceva mai bine decât Ungaria).”

    – 10 Iulie 2019 – „Imprumutul de marți al României – mai scump decât cel din luna Martie. Și mai scump decât la orice Tara a UE.
    Guvernul României a vândut marți Euroobligațiuni de 2 Miliarde Euro, la randamente de 2,12 – 2,13% pentru emisiunea pe 12 ani(1,4 mld. euro), respectiv de 3,4% pentru Emisiunea din martie pe 30 de ani, redeschisă.
    Noile eurobonduri emise la scadența 2049 sunt ceva mai scumpe față de randamentul de piață ale celor vândute în 4 martie(randament 3,33%) și de peste 2 ori mai scumpe decât cele ale Poloniei la același termen(Polonia cu randament 1,39%).”

    – 12 Septembrie 2019: „Guvernul României se împrumută în prezent de 2 ori mai scump comparativ cu cele din Polonia și Ungaria, după ce în toamna anului 2016 cele 3 țări se situau la același nivel.
    În timp ce Dobânzile plătite de Polonia, Ungaria sau Bulgaria pentru a împrumuta bani de la bănci și investitori au SCAZUT în ultimii 3 ani, cele pe care trebuie să le achite România au URCAT, astfel că în prezent distanța față de țările din regiune e destul de mare”.

    • Asta e „mostenirea” PSD!

    • Propaganda jegoasa!
      Multi patroni și-au extins activitatea, au investit in dezvoltare, în tehnologizare in timp ce guvernul le-a permis să aducă oamenii la munca de pe 15 mai deși șomajul a fost prelungit pina pe 1 iunie!!!
      ITM-UL și ANAF-UL dorm in bocanci, statul nu colectează nimic, iar unii cu meserii de top, cunoscuți național și internațional, sunt patroni și au în acte salariul minim pe economie dar își achiziționează cel puțin o proprietate imobiliară pe an!!!
      Doar la noi se poate că unul cu conferințe pe tot globul și cu adaosuri comerciale de 800% să aibă salariul minim pe economie , 5-10 proprietăți imobiliare, firma ținută la marginea falimentului și să nu îl întrebe nimeni de nimic!!!