G4Media.ro

Ministerul de Interne a publicat proiectul Legii persoanelor dispărute. Poliția va înființa…

Ministerul de Interne a publicat proiectul Legii persoanelor dispărute. Poliția va înființa Unitatea centrală persoane dispărute cu structuri specializate în județe/ Se creează un dispecerat special pentru disparițiile de minori

Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului de Interne și prevede înființarea Unității centrale persoane dispărute. Aceasta va avea structuri specializate în cadrul fiecărui inspectorat județean de poliție, cu un personal instruit pentru gestionarea cazurilor de dispariție.

”În structura organizatorică a Unității centrale persoane dispărute se prevăd inclusiv posturi ce urmează a fi încadrate cu psihologi și sociologi”, prevede articolul 7 al proiectului.

Un dispecerat special va fi creat pentru semnalarea disparițiilor minorilor prin  numărul 112. ”Dispeceratul de urgență ”Dispariție minor” se constituie în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.  Inspectoratul General al Poliției Române centralizează, stochează și pune la dispoziția autorităților abilitate datele privind apelurile primite, în condițiile legii”, stipulează articolul 9.

Dispecerii vor trebui să ceară un set minimal de informații de la persoana care semnalează dispariția, iar poliția va trebui să o contacteze ”de îndată”. Sunt stabilite și procedurile pe care trebuie să le urmeze poliția precum și situațiile în care persoana dispărută este inclusă într-o ”situație de vulnerabilitate”. Se menționează expres că pătrunderea într-o locuință pentru căutarea unei persoane care s-ar putea afla în pericol nu necesită acordul proprietarului.

Dacă persoana dispărută se află într-o situație de vulnerabilitate, poliția capătă dreptul de a utiliza metode ce presupun restrângerea temporară a unor drepturi și libertăți fundamentale, dar numai la cererea procurorului și cu aprobarea judecătorului:
a) localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;
b) interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță;
c) accesul la un sistem informatic;
d) obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele
publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice
destinate publicului;
e) reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale;
f) obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane;
g) cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără
acordul acestora;
h) obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.

”Atunci când întârzierea obținerii autorizării potrivit procedurii prevăzute la art.39 ar pune în pericol grav sănătatea, integritatea corporală sau viața persoanei dispărute, metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute se pot realiza cu autorizarea procurorului, pe o durată de maximum 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen. Judecătorul se pronunță asupra cererii de îndată”, prevede articolul 40.

De asemenea, este instituit un mecanism special de alertă pentru situațiile în care sunt răpiți copii.

”Proiectul inițiat de MAI aduce modificări esențiale pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informații că sunt în pericol iminent. Cu respectarea drepturilor prevăzute de constituție, proiectul prevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate”, a scris ministrul interimar de Interne,  Mihai Fifor, într-o postare pe Facebook.

Găsiți proiectul integral al legii aici.

Foto: Mihai Fifor, ministrul interimar de Interne (Inquam Photos/ Eduard Vânătoru)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Fetele ucise de Gheorghe Dinca sunt mult mai multe decat doua.
    Doar cretinii astia din Politia Romana le cauta la Bucuresti, in loc sa ii scarme prin curte acum lui Dinca.

  2. Curios cum „f) obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane;”, afecteaza integritatea unei persoane.

  3. Si uite-asa nenorocitii isi impun propria agenda, profitand de drama unori copii.
    Textul asta ar trebui sa pice din prima secunda la CCR, dar …

  4. Cat de dashtept e fiforica! De ce nu face un proiect de lege ca toate localitatile rurale si urbane sa aiba camere de supraveghere la toate drumurile de iesire-intrare. Sa se poata verifica in mediul urban posibila circulatie a vehiculelor folosite la cazuri de rapire,etc si in rural se vor putea verifica situatiile de furturi agricole. Primariile au dat bani pe camere de supravegheat leagane si tobogane in loc sa aiba grija cetatenilor.

  5. Poate sa se infiinteze orice. Cita vreme sunt angajati incompotenti si puturosi pe baza de pile nu va functiona nimic.
    Nici macar nu trebuie inventata roata. Nu ne trebuie un sistem emanat de inteligenta proverbiala a politistilor romani. Trebuie copiat un sistem dintr-o tara unde sistemul functioneaza bine. Copiat unu-la-unu.

    • Corect

    • Esti poet !
      Daca ar fi numai puturosi si incompetenti ar fi bine.
      Politistii lucreaza pentru clanurile de interlopi nu pentru statul roman.

  6. Fifor infiinteaza camasile maronii.

    • Aud mereu laude despre ” lumea civilizata”.
      NU ESTE CIVILIZATA!
      Civilizatia inseamna autocontrol, educatie, cultura generala, etc
      Daca scoti legile din tarile asa zis demne de lauda cel putin jumatate din populatie se va comporta mizerabil.
      Frica nu inseamna civilizatie .

    • Tu stii ca ce zice Fifor acum e doar de ochii lumii, nu va face efectiv nimic.

    • Civilizatia inseamna in teorie ca cedezi frica si grija securitatii tale pe mainile Statului, odata cu niste libertati. Oamenii trebuie tinuti in legi, anomia din Romania a dus la tragedia asta. Adevarat sat fara caini.

    • Au mai fost infiintate. Se numeau ” Pieile rosii” si era Paza Contractuala infiintata de Nea Nicu. Tarani fugiti de la tara si aciuati la oras. Aveau tinuta maron si umblau cate trei.

  7. O noua institutie, bugetata sa indestuleze caracatita PSD-ALDE.

  8. Toate clanurile interlope au interes ca sistemul de localizare sa nu functioneze.

  9. Aici e buba si aici e falimentul statului si MAI si 112 etc : proceduri operationale de raspuns la apeluri de urgenta, dispozitive, rutine, reflexe! Ba, in 80% din cazuri poate e loc de „parlamentat” cu „clientul”, cu cetateanul, cu victima dar procentul se restrange drastic in ultima cvintila si in 1% din cazuri poti avea doar un apel, fara niciun cuvant, si o victima deja lesina. Sunt documentare americane, parca s-a dat si la noi la tv, chiar 112 se numea filmul, un fel de reality show cu politisti, si acolo vezi ce inseamna politia in actiune, nu ca totul e ok in America, dar in chestia asta e ceva de invatat : vezi cazuri in care au un apel la 112 si nu zice nimeni nimic la telefon sau se aude doar zgomot si imediat dispecerul detaseaza cea mai apropriata patrula sau unitate de politie sa verifice urgenta 112! Asa trebuie sa se actioneze. Iar cazurile cu copii disparuti iar au nevoie de proceduri ai atentie speciala. Dar proceduri operationale, nu vorbaraie pusa de hartie cu titlul de regulament care nu are acoperire in pregatirea politistilor si capacitati.

  10. P.S. asta cu datul de legi noi e secundara, de fapt un simptom al lucrurilor care nu functioneaza in Romania, al unei mentalitatii a iresponsabilitatiii politicianiate care face chestii de imagine : degeaba dai legi daca nu ai oameni si institutii cu capacitatea sa le puna in practica, acolo trebuie lucrat, la modul de operare si capacitatile institutiilor astea, nu abstract cu legi ca nu cred ca era cea mai mare problema : e clar definita infractiunea sau infractiunile, institutiile abilitate, politia avea dreptul sa intervina si nu a facut-o la timp, legal totul e clar in cazul asta. In Romania problem de obicei nu e ca nu sunt legi cat de cat ok, chiar daca le-a mai mutilat PSD in ultima vreme si chiar daca sunt si defecte sau lipsuri ori legi neaduse la zi cu unele evolutii din societate (chestie pe care o poate compensa jurisprudenta si practica politeneasca la o adica), ci ca nu se aplica, nu are statul capacitatea de a le impune. E ca la armata, ca sa facem o analogie, degeaba decretezi maine mobilizarea generala si pe hartie iti ies cateva milioane de soldati, o forta formidabila, daca numai 2% stiu sa foloseasca o arma si doar un tanc si un avion din inventar porneste sau isi ia zborul!

  11. Articolul este neclar sau legea e neclara. Asupra cui se obtin datele mentionate in lege? Asupra disparutului sau asupra suspectului? Deci sub pretextul unui caz social… o disparitie… se dau legi la nimereala. Daca maine cineva are interes sa zica ca X este suspect deci sa aflam tot despre X … este ok conform cu aceasta lege? Hegelian dialectic problem-reaction-solution: s-a generat o problema in societate (ca pana acum nu au fost astfel de cazuri?) ca solutia sa fie,cel putin in aparenta, o lege care sa permita un control excesiv asupra oricui… viitorul suna roz… sau articolul nu scrie clar ce e in lege.

  12. Pe repede-nainte, ca sa aiba analafbeta Dancila ce spune la TVuri, sa arate cat se ocupa ea, cat de implicata e, cum vrea ea sa rezolve?
    Dar ea e Premier de 1 AN si JUMATE, dar, PANA ACUM de ce NU s-a IMPLICAT, de ce NU v-ati IMPLICAT, dle Fifor?
    De ce Dancila NU a stiut ca astfel de Cazuri sunt Frecvente, de ce NU a stiut ca e JALE La Legislatie, de ce NU a stiut #NIMIC despre DEZASTRUL la MAIul dnei Carmen?!
    Ca sunt ingrozita sa citesc zi de zi CATE Cazuri de RAPIRI si Disparitii de Copii, Fete, Femei exista AZI in Romania, Cazuri despre care Politia NU stie #NIMIC!
    Acum, pompieristic, a aparut in 7 zile Proiectul, iar PESTE 7 ANI vom avea o noua Tragedie nationala, care va ridica Romania in strada!
    Asa a fost si in 2014 cu Tragedia din Apuseni cand Aura Vasile a MURIT Inghetata din cauza Operatiunilor de salvare ESUATE, cand Ponta a INFIINTAT DSU, cu Raed Arafat in frunte, FIX ca sa puna la punct si sa IMBUNATATEASCA Legislatia necesara in Situatii de Urgenta!
    Zilele trecute, la disparitia Alexandrei, Veorica l-a pus iar pe Raed Arafat sa analizeze, sa verifice, sa controleze… si sa PROPUNA Modificarile NECESARE la IMBUNATATIREA Legislatiei in cazul Situatiilor de Urgenta!!????
    „Pompierul” Raed Arafat Modifica si IMBUNATATESTE pentru PSD Legislatia la Situatii de Urgenta din 2014…Situatiile de Urgenta il depasesc de fiecare data.
    Cum o fi asta?!

  13. Acum e ca si rezolvata ! Asta era problema : nu exista un dispecerat special ! Cuvintele :”rapita”, ”violata”, ”batuta” nu au determinat nici o alerta in dancilezi ?
    Intrebare : Dar daca e rapit un mos, o prostituata, o femeie, un barbat – cine si cum intervine ? Nu ar trebui cate un dispecerat si pentru aceste categorii ?!

  14. Proiectul va ramane pe hartiile PSDiste, din LIPSA de BANI, ca TOT Programul de guvernare cu care au castigat alegerile in 2016!
    Ar necesita Angajari MASIVE la MAIul, deja aflat in LIPSA Cronica de Personal!
    Ori, LIPSA Cronica de Personal la MAI a fost lasata cu buna-stiinta de Dragnea si Carmen Dan: LIPSA BANILOR!
    https://ziarmm.ro/carmen-dan-avem-inca-un-deficit-de-personal-in-sistem-cel-mai-mare-in-politie/
    La MAI, cheltuiielile pe 1 singur Angajat sunt Uriase:
    https://alba24.ro/veniturile-si-sporurile-pe-care-le-primesc-politistii-si-alti-angajati-din-mai-lista-ministrului-carmen-dan-631383.html
    Dragnea i-a dat dispozitie lui Carmen Dan(si nu numai la MAI a fost SUBFINANTARE!) sa NU faca Angajarile NECESARE pentru ca NU exista Banii necesari, altfel Carmen Dan le-ar fi facut, in conditiile in care Sindicalistii urlau la TVuri ca e LIPSA de personal, mai mult chiar Carmen Dan a declarat la depunerea Juramantului ca Minsitru de Interne:
    „Ministrul interimar de la Afaceri Interne a mai spus că în prezent există un deficit de 20.000 de cadre, numai în poliţie deficitul fiind de 9.000.”
    https://www.mediafax.ro/politic/carmen-dan-aviz-pozitiv-in-comisie-ca-ministru-al-mai-dan-ghita-n-a-fugit-in-mandatul-meu-16530701

    SUBFINANTAREA, din LIPSA de BANI, a fost cauza acestor Neajunsuri din MAI!

  15. in toate insitutiile statului sunt mai multi sefi decat executanti. sunt cel putin 6-7 nivele de sefi.

    raspunsul la o petitie la o regie de apa dintr-un oras mare este semnata de 7-8 persoane.

    este un jaf gargantuesc!

  16. Nici un Studiu de IMPACT, cat COSTA toata aceasta poveste pompieristica marca PSD, care inseamna Structuri noi, cu Personal specializat, va ramane doar pe hartie!
    Managementul la PSD e FORMAL, niciodata Bugetul MAI(si asa e la TOATE Institutiile de Stat!) NU s-a FUNDAMENTAT pe Analize, pe Sudii de Impact, burtologie la greu, totul e formal, Copy-Paste dupa Bugetele anilor Anteriori!(amintiti-va Observatiile facute de fiecare data de Ionut Dumitru de la Consiliul Fiscal!)
    Nici un Minsitru NU cred ca e-n stare sa citeasca un Buget, sa Intocmeasca nici atat, Nici unul NU intelege nimic din Functia inalta in care e atat de bine platit si raplatit!
    LEGEA va ramane pe hartie, mai ales ACUM cand Teodorovici anunta AUSTERITATE masiva pentru ca „există dificultăți de natură financiară în acoperirea deficitului bugetar” cum s-a exprimat Ieri Vosganian!!!

  17. ce oprtunitate pentru nomenklatura! adica un executant si restul sefi

  18. mai bine registrul afacerilor interlopi – nomenklatura !

  19. Si la ce bun, daca tot incompetentii din politie reactioneaza la sesizari? ???

  20. Puteti elabora mii de proiecte de legi, dar daca nu starpiti cloaca fratiei dintre interlopi , politicieni , (in acest caz , membrii de varf ai PSD , unii in parlamentul Tarii) si organele de forta din teritorii, precum si dela centru si nu numai, nu veti promova in functii, la toate institutiile statului si la toate nivelurile oameni competenti si cinstiti , nu vom avea decat aceeasi situatie de azi..

  21. Idiotenie curata.
    Nu fratilor trebuie implementat un sistem care la fiecare apel 112 ,telefonul sa fie localizat instataneu.
    Asa se termina si cu apelurile false. Bineinteles cand se termina si cu cartele pre-paid.
    Cred ca masinile politiei nici acum nu au gps conectat in sistem
    Am cheltuit sute de milioane euro cu firmele lui Ghita sa implementam nimic.
    Nu trebuie sa inventam noi roata sau apa calda, luam si noi din experienta altora.
    Ce vor sa faca acum este praf in ochi.
    Intr-o saptamana gata au rezolvat tot.Specific romanesc

  22. CAPITOLUL IX Dispoziții finale
    Operaționalizarea Dispeceratului de urgență ”Dispariție minor”
    Art. 75.–(1) Inspectoratul General al Poliției Române operaționalizează Dispeceratul de urgență”Dispariție minor” în TERMEN de maximum 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    (2) Până la operaționalizare, sumele necesare pentru dezvoltarea, administrarea, funcționarea, mentenanța și operarea Dispeceratului de urgență„Dispariție minor”, inclusiv pentru achiziția unor componente ale sistemuluitehnic, se alocă cu această destinație MiAI, pentru Inspectoratul General al Poliției Române, prin derogare de la prevederile art.30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
    Termen pentru adoptarea unor norme subsecvente
    Art.76.–(1) În termen de 4luni de la data intrării în vigoare a prezentului articol,se adoptă actele normative subsecvente prevăzute la art. 35alin. (7), art. 44alin. (4)și art. 69 alin. (6).
    (2) Protocolul prevăzut la art. 48 alin. (3) se încheie în termen de 4luni de la data intrării în vigoare a prezentului articol.
    Situația cauzelor privind persoanele dispărute aflate în lucru
    Art. 77. –În termen demaximum6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, organele de poliție, sub coordonarea procurorului competent, procedează la evaluarea tuturor cauzelor privind persoanele dispărute aflate în lucru, și, după caz, la constituirea dosarului disparițieisau clasarea acestora.
    Constituirea structurilor specializate privind căutarea persoanelor dispărute
    Art. 78. –Structurile prevăzute la art. 6alin. (2) și (3) se constituie prin suplimentarea, în condițiile legii, a efectivelor Poliției Române cu funcțiile corespunzătoare de polițiști.
    Intrarea în vigoare a legii
    Art. 79.–Cu excepția art.6, art.9, art.35 alin. (7), art.44 alin. (4), art.48 alin.(3), art.69 alin.(6), art.76 și art.78, prezenta lege intră în vigoare în termen de 4 luni de la data publicarii in MO.

    Adica, la Sfantu’ asteapta!!