G4Media.ro

Ministerul economiei, după reținerea directorului Romarm în dosarul Pițurcă: Răspunderea pentru decizii…

Sursa Foto: Economica.net

Ministerul economiei, după reținerea directorului Romarm în dosarul Pițurcă: Răspunderea pentru decizii revine consiliului de administrație și directorilor, dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere și directoratului

Ministerul Economiei, condus de Florin Spătaru (PSD), a reacționat, într-un comunicat, după ce directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a fost reținut de DNA în dosarul ”Pițurcă”, că răspunderea pentru decizii revine consiliului de administrație și directorilor, dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere și directoratului. Romarm este companie de stat aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. Potrivit procurorilor DNA, directorul Romarm ar  încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție). Faptele s-ar fi produs în perioada martie 2020 – septembrie 2021. În această perioadă ministerul economiei a fost condus de Virgil Popescu (PNL) 4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020 și de Claudiu Năsui (USR) 23 decembrie 2020 – 6 septembrie 2021.

”Având în vedere informațiile apărute astăzi în mass-media, referitoare la audierea şi reținerea de către DNA a directorului general ROMARM, Gabriel Țuțu, vă transmitem faptul că Ministerul Economiei, respectiv conducerea autorității centrale, îşi rezervă dreptul de a nu comenta faptele ce servesc unei anchete penale în desfăşurare. Până la clarificarea situației de fapt, conducerea interimară a ROMARM va fi asigurată de directorul economic.

Compania Națională ROMARM SA, înființată prin Hotărârea nr. 969 din 19 octombrie 2000, este o societate de tip holding cu capital 100% românesc, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei.

Vă subliniem faptul că la nivelul ROMARM se aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care stipulează că autoritățile publice tutelare nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice. Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a întreprinderii publice și răspunderea, în condițiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administrație și directorilor, dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere și directoratului”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Context

Sursa Foto: Romarm

Articol inițial: Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal a României, a fost reținut, luni, de DNA, conform surselor G4Media. Alături de Pițurcă a mai fost audiat și ulterior reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, conform surselor G4Media. Pițurcă și Țuțu ar fi fost reținuți în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MAPN. DNA a confirmat într-un comunicat de presă reținerea lui Gabriel Țuțu și Victor Pițurcă

Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă, mai transmit sursele citate. Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului accesul la contracte, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării, de 11 milioane de lei.

Gabriel Țuțu este descris pe pagina Romarm ca fiind ”un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației”, dar și cu un ”nivel ridicat de integritate”. Conform site-ului, Țuțu a lucrat 10 ani în SRI și 5 ani în securitate comercială, ”timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații”.

Conform CV-ului său, Țuțu a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea ”Danubius” din Galați, apoi masterul la Academia Națională de Informații și ulterior a urmat studii postuniversitare la Institutul Diplomatic Român și Colegiul Național de Apărare. În perioada 2003-2011 a fost ofițer de informații în cadrul SRI, iar ulterior a lucrat în Ministerul Comunicațiilor, a fost auditor independent la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, consilier CEO la Loteria Română, director adjunct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, iar în cele din urmă a devenit șeful Romarm, compania de stat românească producătoare de armament.

UPDATE: Comunicatul DNA confirmă reținerea lui Gabriel Țuțu și Victor Pițurcă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dacă băiatul asta e unul din cei mai buni specialiști ai Romarm în materie de achiziții,tehnologizare,înzestrare cu echipamente,atunci nu ne miram de ce s a ajuns aici . O întreaga industrie de apărare cu potențial uman și material a fost falimentata de aceste lăcuste care nu au avut ca interes decât avantajul personal.Ne miram de ce nu producem drone când avem la dispoziție hale,absolvenți de facultăți tehnice ,sprijin logistic.Daca ciocoiul asta special și de la servicii deturnează sume imense de bani ce pretenții sa ai la unul pus de partide sau de vreun consiliu de administrație?