G4Media.ro

Ministerul Economiei vrea să reia exploatarea grafitului, resursă esențială pentru producția de…

Sursa Foto: Igj.ro

Ministerul Economiei vrea să reia exploatarea grafitului, resursă esențială pentru producția de baterii și panouri solare. O tonă se vinde cu 200.000 euro

Ministerul Economiei vrea să redeschidă extracția de grafit din țară, în condițiile în care zeci de mii de tone de grafit zac nefolosite în Baia de Fier. Din grafit se extrage grafenul, esențial în energia verde, iar o tonă se vinde și cu 200.000 de euro, relatează știrileprotv.ro

În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.

Din grafit se obține grafenul, folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii. O tonă se vinde și cu 200.000 de euro.

Lipsa tehnologiei și unele probleme de management au închis complet exploatarea în 2005. Mina nu a mai putut să țină pasul cu concurența și toți angajații au fost disponibilizați. Abia acum Ministrul Economiei vrea să readucă locul la viață. Societatea Națională a Sării ar putea extrage grafitul.

  • Claudiu Năsui, ministrul Economiei: “Cei de la Ford ne-au spus că în 2024, de exemplu, vor să facă deja prima mașină full electric în România, de asemenea, în jurul Timișoarei avem un investitor care a venit și la fel, va produce baterii, adică există o economie întreagă care se va putea naște în jurul acestei exploatări.”
  • Corneliu Răducan Morega, prefectul județului Gorj: “Este în lucru un studiu de fezabilitate. În urmă acestui studiu de fezabilitate se va stabili în mod clar cantitatea de grafit care este exploatabil, se va stabili calitatea acestuia și modalitățile de exploatare.”

China este cel mai mare producător de grafit și ocupă al doilea loc în lume ca număr de zăcăminte. Turcia – în schimb – cu zăcăminte de 90 de milioane de tone, a exploatat în 2020 numai 1500 de tone.

Citește integral pe știrileprotv.ro

Sursa Foto: Igj.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Halal economie. Taranistul Ciorbea le-a inchis, liberalul Citu le reporneste dupa ce au devenit ruine.

  2. alooo , small equipment ,
    …. da’ ce te doare bre de „tradatorii” nosti ?
    … vezi-ti de cracanatu’ tau ca te lasa fara nădragi …. si-i rusine bre …. se vad dedesupturile …

  3. In anii 90, aceasta resursa nu era la mare cautare….iar inchiderea era oarecum fireasca.
    Cat despre lipsa competitivitatii economiei Romaniei – povestile despre cat de smecheri eram noi sunt ptr cei care nu au condus in viata lor o afacere….eventual au condus masina sau bicicleta.
    Patriotism desuet….

    • Nu spuneau ei minerilor ca e mai ieftin creionul finit importat din China decat grafitul brut pentru un creion extras din Romania.

  4. 200.000 euro/tona? Cred ca mai trebuie taiate niste zero-uri. Probabil ussristii cu un neuron s-au apucat sa ia grafitul de la creione sa il vanda. Dar daca este ordin pe unitate sa raspandim o stire de la pro tv asa facem. Stirea asta este facuta sa dea impresia ca ministrul economiei „munceste” si vine si cu „solutia”. Fake news-urile sunt super fata de stirea asta.

    • Din grafit se obține „GRAFENUL” – folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii. O tonă se vinde și cu 200.000 de euro.

      Pricing today for graphene powder ranges between US$50-$200/kg, depending on quality and volume of purchase.

    • la reactoare nucleare

    • 200.000$ /tona e un preț mic în comparație cu alte minereuri. Nu știu despre ce dracu vorbești. Probabil activitatea e neprofitabilă, cantitatea de minereu e prea mica. E ok ce zice prefectul că trebuie un studiu de fezabilitate. In ce privește ceea ce face sau nu face Năsui, macar a deschis discuția. Prostii tai din PSD-PNL nici măcar nu știu ce e ăla graten.

  5. Bine spus BD!!

  6. Romanul e oportunist ca ursul. Ii e mai usor sa fure ori sa cumpere cu banii PNRR baterii si panouri solare decat sa inoveze, proiecteze si fabrice.

  7. Foarte adevărat