Ministerul Educației a pus în consultare un proiect de metodologie privind depășirea efectivelor de clase în școli și grădiniță
Ministerul Educaţiei a pus joi în consultare un proiect de metodologie privind depăşirea efectivelor formaţiunilor de antepreşcolari, preşcolari sau de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, relatează Agerpres.
Proiectul de metodologie reglementează la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat organizarea şi funcţionarea formaţiunilor de studiu cu mai mult de 2 beneficiari peste efectivul maxim prevăzut la art. 23 alin. (1) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023.
Potrivit proiectului, unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pot solicita inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în situaţii excepţionale, în baza unei justificări a consiliului de administraţie, suplimentarea sau, după caz, diminuarea cu doi beneficiari sub efectivul minim sau peste efectivul maxim prevăzut de art. 23, alin. (1) din Legea nr. 198/2023.
Proiectul prevede că Ministerul Educaţiei poate aproba funcţionarea formaţiunilor de studiu cu efective mai mari faţă de cele aprobate de către ISJ/ISMB, astfel:
a) pentru educaţia timpurie, nivel antepreşcolar: grupa mică, mai mult de 11; grupa mijlocie, mai mult de 17; grupa mare, mai mult de 22;
b) pentru educaţia timpurie, nivel preşcolar, mai mult de 22;
c) pentru învăţământul primar, mai mult de 24;
d) pentru învăţământul gimnazial, mai mult de 28;
e) pentru învăţământul sportiv şi de artă, mai mult de 26;
f) pentru învăţământul liceal, inclusiv dual, mai mult de 28;
g) pentru învăţământul postliceal, mai mult de 30;
„Direcţia de resort din cadrul Ministerul Educaţiei analizează solicitările de suplimentare, comparativ cu datele înregistrate în SIIIR şi comunică ISJ/ISMB aprobarea/respingerea solicitării, cu avizul secretarului de stat care are în coordonare învăţământul preuniversitar”, se arată în proiect.
Articolul 23 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că în învăţământul preuniversitar formaţiunile de studiu cuprind grupe sau clase, după cum urmează:
a) educaţia timpurie, nivel antepreşcolar: grupa mică cuprinde, în medie, 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9; grupa mijlocie cuprinde, în medie, 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15; grupa mare cuprinde, în medie, 14 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20;
b) educaţia timpurie, nivel preşcolar: grupa cuprinde, în medie, 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20;
c) învăţământul primar: clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;
d) învăţământul gimnazial: clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank