G4Media.ro

Ministerul Energiei: Consumatorii casnici ce deţin mai multe unităţi locative vor beneficia…

Sursa foto: Pexels

Ministerul Energiei: Consumatorii casnici ce deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de compensare, fără a depune declaraţie

Executivul a aprobat miercuri o ordonanţă care aduce noi clarificări referitoare la programul, monitorizarea şi punerea în aplicare a plafoanelor şi a compensărilor pentru persoanele fizice care deţin mai multe unităţi locative şi care vor beneficia de compensare fără a mai fi nevoite să depună o declaraţie la furnizori, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, relatează Agerpres.

„Pentru a evita o supraaglomerare, un efort care nu trebuie depus şi un efort semnificativ la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a explicat Drăgan.

Celelalte categorii de consumatori, respectiv familiile monoparentale, persoanele care utilizează dispozitive medicale şi, totodată, familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii rămân beneficiare ale plafonului de 0,68 lei/kWh, dar pe baza depunerii unei declaraţii.

Secretarul de stat a subliniat că măsura pe care Guvernul a luat-o miercuri este „o măsură pozitivă, deschisă” şi care vine în ajutorul oamenilor pentru eliminarea acestei declaraţii suplimentare.

De asemenea, el a menţionat că prin ordonanţa adoptată miercuri se face precizarea că nu trebuie să existe un contract de furnizare între persoanele care locuiesc în acel spaţiu şi furnizorul de energie, contractul putând să fie între proprietarul locuinţei şi furnizor.

Dan Drăgan a dat exemplul unei familii monoparentale, care, dacă se încadrează în pragul de consum de 100 KWh, beneficiază direct de preţul de 0,68 de lei/KWh, iar dacă depăşeşte semnificativ acest prag va trebui să depună o declaraţie la furnizorul de de energie, fără a mai exista obligaţia existenţei un contract de furnizare între chiriaş, respectiv familia monoparentală, şi furnizorul de energie.

„Poate fi făcut în baza contractului de furnizare dintre proprietar şi furnizorul de energie electrică”, a punctat Drăgan.

Proiectul de ordonanţă aprobat miercuri elimină obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat.

Astfel, obligativitatea de depunere a declaraţiilor rămâne doar pentru consumatorii finali care se încadrează în categoriile următoare: clienţi casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, şi clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pe baza cenepeului cred ca se pot identifica contractele la locatii diferite si consumuri nesimțite.
    Dar daca aduce voturi cel mai bine e sa lasi ca merge si asa.

    • Dorele,
      Un om care a muncit si a cumparat o garsoniera, sau a mostenit-o, pe care o inchiriaza, ar trebui sa fie jupuit dupa parerea ta ? Contract pe numele chiriasului e riscant.
      Unul cu o vila care consuma 500 de kw pe luna sa plateasca 0,80 lei/kw, un om care are un apartament + o garsoniera la care se consuma in total 300 sa plateasca 1,3 lei/kw la una din locatii ?

  2. In plus, 90% din energia electrica din Ro e produsa de stat. Statul o vinde asa zisilor distribuitori, care mai departe ne vand noua cu preturi de 20 de ori mai mari decat acum 1 an. La Enel era 0,244 lei/kw energia activa acum 1 an si ceva, acum e peste 4 lei pe kw.
    S-a scumpit apa pe Dunare, s-a scumpit uraniul in reactoare, au crescut salariile la mineri de 20 de ori ? Vezi ca esti cam ignorant si ai boala „sa moara capra vecinului” .

    • @antiUSL: Este legea cererii si ofertei, pe o piața care nu este naționala, ci europeana. Daca tu roman nu dai 4 lei lei pe KWh, atunci vine neamțul si da el 4 lei pe KWh si o ia pe toata si noi rămânem fara energie electrica in tara.
      Chiar daca costul de producție este 10 bani pe KWh.