G4Media.ro

Ministerul Energiei: România are nevoie de multe pompe de căldură în următorii…

Sursa foto: Welcomia | Dreamstime.com

Ministerul Energiei: România are nevoie de multe pompe de căldură în următorii ani pentru atingerea ţintei de decarbonare pe sectorul de încălzire şi răcire

România are nevoie de foarte multe pompe de căldură în următorii ani pentru atingerea ţintei de decarbonare pe sectorul de încălzire şi răcire, a declarat miercuri, Sorin Elisei, director general în cadrul Ministerului Energiei, la un eveniment de specialitate, transmite Agerpres.

„Pe partea de energie electrică începem să stăm bine. În 2030, România are o reducere de emisii în sectorul energetic faţă de 1990, de 87% – şi asta în mare parte este din „vina cărbunelui”, ca să zic aşa, a eliminării cărbunelui, aşa cum ne-am asumat ţintele prin PNRR”, a menţionat Sorin Elisei, la „Conferinţa ZF ESG 2024. Care sunt pilonii ce stau la baza investiţiilor sustenabile şi cum construim afaceri durabile?”

În opinia sa, captarea şi stocarea carbonului ar putea fi un element pe care ţara noastră ar putea să-l fructifice, mai degrabă offshore decât on-shore, dar şi o oportunitate care se leagă, de exemplu, direct de industria cimentului.

„Noi o să avem nevoie de foarte multe pompe de căldură în următorii ani ca să putem să ne facem ţinta de decarbonare pe sectorul de încălzire şi răcire. Vedem cum alte ţări au atras investiţii în fabrici – şi spre asta cred că ar trebui să ne îndreptăm. Cum spunea şi domnul Fechet (ministrul Mediului, n.r.) despre investiţia într-o fabrică de sticlă, ar trebui să mergem spre producătorii de tehnologii „net zero”. Partea de regenerabil pentru care s-au alocat miliarde şi miliarde de euro este pe un drum bun”, a adăugat Sorin Elisei.

Ministrul Mediului a menţionat miercuri că, în prezent, se caută surse de finanţare la nivel guvernamental cu scopul de a atrage o investiţie în România pentru procesarea sticlei, în condiţiile în care industria sticlei este una cu valoarea adăugată mare, care presupune investiţii şi costuri de operare foarte mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Vise. De unde atatia bani pentru pompe de caldura? O pompa de caldura mica cu tot ce Ii trebuie, manopera si nu stiu ce te costa 30-35.000 Ron. Atat costa o masina noua acum cativa ani. Trebuie sa inlocuim 3,5-4 milioane centrale de apartment si Inca pe atat sobe cu lemne. Deci ne trebuie 7-8 milioane pompe de caldura. Vise. Unii se uita cu groaza la preturile la alimente si altii viseaza OZN-uri. Mai baieti, mai veniti cu picioarele pe pamant.

  2. Am pompe de caldura si platesc cel mai scump tarif la curent, pentru ca, logic, se depaseste limita de 300 de kw pe luna.