Ministerul Finanțelor vrea să modifice prin OUG prevederea din Codul Fiscal care periclitează relațiile comerciale cu Turcia
Ministerul Finanțelor va propune un poriect de orgonanță de urgență care să elimine o prevedere adoptată de parlament în 2020 și care afectează semnificativ relațiile comerciale cu Turcia, potrivit unui comunicat al instituției.
E vorba despre o regulă nou introdusă în Codul Fiscal, prin Legea 296/2020, care prevede că din 1 ianuarie 2021 cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacții cu persoane juridice situate în jurisdicții necooperante în scop fiscal, conform definiției și listei Uniunii Europene, sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Surpriza constă în faptul că, printre aceste jurisdicții, se află și Turcia.
De obicei, pe lista acestor țări vizate de UE se numără paradisuri fiscale recunoscute precum Panama, Fiji, Seychelles, astfel că includerea Turciei în Anexa II constituie o mare surpriză pentru contribuabili, potrivit unei analize Deloitte.
Întrucât autoritățile române au preluat în Codul Fiscal noua prevedere fără a diferenția cheltuielile cu achiziția de bunuri (spre exemplu, stocuri sau echipamente) și de cele cu servicii, dobânzi, redevențe sau alte elemente similare (intangibile), toate tranzacțiile cu Turcia care generează cheltuieli în contabilitate intră sub incidența sa.
Drept urmare, începând cu 1 ianuarie 2021, toate costurile companiilor înregistrate în legătură cu parteneri din Turcia vor fi nedeductibile din punctul de vedere al impozitului pe profit. Așadar, impozitul pe profit rezultat din această reclasificare va reprezenta un cost suplimentar, care ar putea fi regăsit inclusiv în valoarea bunurilor sau serviciilor furnizate ulterior pe piața din România.
Impactul este semnificativ, având în vedere valoarea schimburilor comerciale dintre România și Turcia. Doar în anul 2019, România a importat bunuri din Turcia în valoare de aproape 3,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din totalul importurilor efectuate din țări non-UE.
Modificarea anunțată de Ministerul Finanțelor va viza eliminarea prevederii conform căreia Turcia va fi considerată jurisdicție necooperantă în scopuri fiscale. (Foto: Pixabay.com)
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii