G4Media.ro

Ministerul german al Economiei: Companiile energetice europene pot deschide conturi de tip…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Ministerul german al Economiei: Companiile energetice europene pot deschide conturi de tip „K” la Gazprombank pentru a plăti gazele rusești fără să încalce sancţiunile UE

Companiile energetice europene pot deschide conturi speciale de tip ”K” la Gazprombank pentru a plăti gazele provenite din Rusia în euro sau dolari, valută care va fi ulterior convertită în ruble. Astfel, sancţiunile Uniunii Europene nu vor fi încălcate în cazul în care companiile declară că au fost îndeplinite obligaţiile contractuale de plată în euro sau dolari, potrivit Ministerului german al Economiei, relatează Reuters, citată de News.ro.

Anunţul vine în contextul în care Rusia a sistat livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia săptămâna aceasta pentru că au refuzat să plătească în ruble, decizie care a stârnit temeri că alte ţări ar putea fi următoarele vizate.

Decretul Moscovei precizează că Gazprombank va deschide conturi speciale de tip ”K” pentru plăţile pentru gaze ale cumpărătorilor străini. O companie din Uniunea Europeană ar transfera valută străină într-un astfel de cont, iar apoi o bancă rusă ar converti valuta în ruble şi ar transfera ruble într-un alt cont ”K”, care aparţine gigantului energetic rus Gazprom.

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat poziţii diferite cu privire la acceptarea acestei scheme de plată, în contextul încălcării sancţiunilor impuse de Uniune Rusiei.

Decretul Rusiei menţiona că obligaţia cumpărătorului va fi considerată îndeplinită doar atunci când rublele vor ajunge în contul Gazprom.

”Există reguli europene privind modalităţile de plată care formează cadrul pentru noi şi la care aderăm”, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Germania într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

”Conform acestor reguli, contul K, în care se face plata în euro/dolari, nu încalcă sancţiunile în cazul în care companiile declară că au fost îndeplinite contracte cu plata în euro sau dolari”.

O sursă guvernamentală a spus că este irelevant în ce ţară este deschis contul K atât timp cât banca în cauză nu se află pe nicio listă de sancţiuni.

Comisia Europeană va oferi ţărilor UE îndrumări suplimentare cu privire la posibilitatea de a continua să plătească pentru gazul rusesc fără a încălca sancţiunile blocului, a declarat, vineri, un oficial al Comisiei.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Plătiți direct în ruble ca e acceasi treabă nu va mai cakați pe voi.

  2. Nu conteaza oricum UE isi reduce dependenta de ruZnaci si o sa le dea la M UE in cativa ani!

  3. La altceva nici nu ma asteptam de la uniune si germani, au impus sanctiuni in asa fel incat sa le poata ocoli cand ii ameninta putlet.
    La fel ca si cu pandemia, sufera omul de rand si cei sus pusi au ramas in aceasi bula impenetrabila.
    Cel mai trist este ca nici acum germanii impreuna cu leyen si merkel nu o sa fie trasi la raspundere pentru finantarea lui putler.
    Dragi iubitori de germani, va doresc o viata la fel de frumoasa ca cea a ucrainienilor de la butcha.

  4. Neamtul este capra rusului. Inca o dovada a marsaviei Berlinului.

  5. Pai sa înțeleg ca Putin a dat înapoi? Pai Putin a decretat așa: toți exportatorii sa convertească 85% din profit in ruble.
    Dacă UE plătește direct in ruble, practic Rusia primește 100% in ruble, așa va primi doar 85% după conversia EURO/USD
    Pai ce facem Putin? Dam înapoi așa. Ne face UE asa la buzunar

  6. Cumparatorul strain plateste in euro vanzatorul face ce vrea cu banii gen ii schimba la el in tara in ruble sau hartie. Nu este nimic fentat aici. Rusia primeste euro si tot rusia converteste in ruble sau praf de stele. Desteptarea !