Ministerul german de Interne interzice revista „Compact”, o portavoce a extremei drepte
Lupta împotriva răspândirii ideologiei de extremă dreaptă a închis o instituție de presă din Germania,. Revista „Compact”, apropiată partidului Alternativa pentru Germania (AfD), dispare cu efect imediat din chioșcurile de ziare și de pe internet la ordinul Ministerului de Interne, potrivit Rador Radio România.
Această revistă este „un purtător de cuvânt central al scenei de extremă dreapta”, a declarat marți ministrul Nancy Faeser pentru a explica interdicția. AfD a criticat dur decizia, pe care copreședinții săi, Alice Weidel și Tino Chrupalla, o descriu drept o „lovitură grea dată libertății presei”. Ei au acuzat-o pe Faeser și de abuz de putere.
Revista în stil tabloid „Compact” apare lunar din 2010. Potrivit cifrelor sale, are un tiraj de aproximativ 40.000 de exemplare, deși această cifră nu a fost verificată independent. Canalul YouTube Compact TV are aproximativ 345.000 de abonați.
Potrivit Ministerului de Interne, „Compact” este un „jucător central în rețelele Noii Drepte”. Termenul Noua Dreaptă este folosit pentru a descrie o scenă care reprezintă ideile unui stat omogen din punct de vedere etnic cu trăsături autoritare și, în același timp, se distanțează de cei de dreapta care se referă la național-socialism. Compania de presă menține legături strânse cu Mișcarea Identitară de extremă-dreapta și cu AfD de extremă dreapta, printre altele. Potrivit Oficiului pentru Protecția Constituției, partidul regional Saxonia Liberă face parte, de asemenea, din cercul intim al publicației.
În trecut, revista a atras atenția în mod repetat cu articole polarizante. Ea insistă că imigrația este bomba pe care politicienii criminali o pregătesc pentru a distruge țara, susține că germanii plănuiesc un atac asupra Rusiei și îl compară pe liderul AfD din Turingia, Björn Höcke, cu fostul președinte american Donald Trump. Se presupune că ambii reprezintă schimbarea.
Ministerul de Interne a ajuns acum la concluzia că publicațiile și acțiunile revistei „Compact” pot incita oamenii și „îi încurajează să acționeze împotriva ordinii constituționale”. Se referă la „conținuturile antisemite, rasiste, anti-minoritare, revizioniste istorice și cu teorii ale conspirației”. Potrivit Oficiului pentru Protecția Constituției, organizația mass-media nu doar agită împotriva guvernului german, ci și „împotriva sistemului politic în general”.
Potrivit ministerului, revista „Compact” folosește „retorica de rezistență și revoluționară” și recurge la „reprezentări distorsionante și manipulatoare”. Din punct de vedere legal, aceasta este o interdicție a asociațiilor. Potrivit Ministerului de Interne, companiile pot fi, de asemenea, interzise în anumite circumstanțe.
De acum înainte, vânzarea revistei, accesul la site și simbolurile asociate revistei sunt interzise. Acesta include și așa-numitul val albastru, logo-ul ales de publicație pentru o campanie care vizează promovarea unei schimbări de guvern după următoarele alegeri generale din septembrie 2025. Albastrul este culoarea AfD, deși unii dintre reprezentanții acesteia exprimaseră rezerve cu privire la campanie, probabil de teama unui posibil nou scandal legat de donații către partid.
Redactorul șef al revistei „Compact”, în vârstă de 67 de ani, Jürgen Elsässer, are în spate o istorie politică tulbure. Ca scriitor și activist, s-a aflat cândva în extrema stângă a spectrului politic. După 2005, Elsässer s-a mutat din ce în ce mai mult spre extrema dreaptă. El simpatizează cu alianța Sahrei Wagenknecht (BSW) și cu președintele rus Vladimir Putin, pe care îl descrie drept un „om de stat care își apără poporul, țara și statul”.
Interzicerea revistei „Compact” nu afectează direct AfD, dar aripa de extremă dreaptă a partidului, în special, a pierdut o platformă pentru a-și răspândi conținutul. Potrivit Katinei Schubert de la Partidul de Stânga, este „inevitabil” ca AfD să fie scos în afara legii ca o consecință a interdicției „Compact”. În opinia sa, „interzicerea publicației dreptei care instigă la ură nu ar trebui să rămână o simplă bătaie simbolică de tobe”.
AfD este în prezent monitorizată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției, ca o organizație suspectată a fi de extremă dreaptă. Deocamdată nu este clar dacă partidul în ansamblu ar putea fi clasificat în viitor drept o organizație de extremă dreaptă confirmată de serviciul secret național.
Bundestag, Bundesrat și Guvernul Federal sunt singurele organe constituționale autorizate să depună o cerere de interdicție a unui partid. Decizia privind cererea respectivă corespunde Curții Constituționale Federale. O condiție prealabilă este să se demonstreze că partidul în cauză are o atitudine agresivă și militantă.
Guvernul federal subliniază adesea importanța libertății presei, motiv pentru care interzicerea unui mijloc de presă este o măsură excepțională care trebuie studiată cu atenție și bine justificată.
În astfel de cazuri, binele mai mare al libertății presei trebuie cântărit față de argumentele în favoarea unei interdicții. În timpul mandatului său ca ministru federal de Interne, Thomas de Maizière a interzis platforma de internet de extremă dreapta Altermedia Deutschland în 2016. În 2019, fostul ministru federal de Interne Horst Seehofer a închis Mezopotamien Verlag und Vertrieb GmbH și MIR Multimedia GmbH ca suborganizații al Partidului Muncitorilor Kurzi (PKK).
Sursa: EL MUNDO / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank