Ministerul Justiţiei: Cele două rapoarte GRECO privind România vor fi publicate pe 9 iulie
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) că Guvernul a autorizat publicarea celor două rapoarte privind România, pe data de 9 iulie, ora 11,00, transmite Agerpres.
„Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) decizia Guvernului României de a autoriza publicarea celor două rapoarte privind România: ‘Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România’ şi ‘Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România'”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de MJ.
Potrivit sursei citate, urmare a propunerii GRECO, s-a convenit publicarea celor două rapoarte în data de 9 iulie, la ora 11,00 (ora României).
Rapoartele vor fi publicate simultan, în limba română şi engleză, pe paginile web ale Ministerului Justiţiei (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).
G4Media.ro a dezvăluit pe 20 iunie că unul dintre rapoarte este de o duritate fără precedent pe tema aplicării recomandărilor GRECO referitoare la justiția din România.
Grupul statelor împotriva corupției, GRECO, a constatat, în timpul sesiunii plenare din iunie, că din cele cinci recomandări formulate în 2017 în urma procedurii de evaluare ad-hoc a României, doar una singura a fost implementată, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Strasbourg.
Potrivit acestora, experții GRECO, organism al Consiliului Europei, se declară foarte îngrijorați de activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați și recomandă Guvernului să desființeze această ”anomalie a sistemului judiciar” care pune în pericol independența justiției.
Un alt raport indică faptul că percepţia publică privind nivelul scăzut al corupţiei în unele ţări poate conduce la subestimarea necesităţii unor măsuri de combatere a acestor practici, se arăta în raportul anual publicat, pe 25 iunie, de Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei.
‘Corupţia are consecinţe devastatoare pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept. În general, statele noastre membre au făcut progrese pentru a pune în practică măsuri de prevenire şi combatere a corupţiei, dar trebuie făcut mult mai mult. Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Guvernele, parlamentarii şi alte autorităţi naţionale trebuie să-şi arate angajamentul în combaterea corupţiei prin implementarea integrală a recomandărilor GRECO”, declara secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii