Ministerul Justiției, despre acuzațiile că a prezentat Comisiei Europene alte proiecte de lege decât cele transmise CSM: Diferențele sunt consecința logică a primirii unor amendamente ulterioare în ultima rundă de dezbateri publice
Ministerul Justiției a răspuns punctual acuzației aduse de 3 asociații ale magistraților conform cărora ar fi transmis la CSM alte proiecte de lege ale Justiției față de cele prezentate Comisiei Europene în iunie, potrivit unui comunicat de presă al MJ.
”Diferențele punctuale între conținutul proiectelor la momentul încheierii consultării cu Comisia Europeană și cel de la momentul sesizării CSM pentru aviz sunt consecința logică a primirii unor amendamente ulterioare în ultima rundă de dezbateri publice.
Ministerul a avut de ales între a păstra neschimbate proiectele, ignorând amendamentele primite, cu consecința golirii de conținut a dezbaterii publice, care ar fi devenit doar un exercițiu formal, și a primi amendamentele considerate binevenite, cu consecința firească a modificării proiectelor în urma includerii amendamentelor primite.
Cu titlu de exemplu, Ministerul Justiției a primit multe din amendamentele primite inclusiv de la Ministerul Public, CSM Secția pentru procurori, DNA și DIICOT. Pe de altă parte, din procesul de consultare nu poate fi exclus chiar inițiatorul proiectului, respectiv Ministerul, care, la rândul său, are totala libertate potrivit competențelor legale de a-și reevalua anumite viziuni, tocmai ca urmare a amendamentelor primite și nu numai”, a arătat MJ.
Vezi comunicatul MJ în întregime aici.
Trei asociații ale magistraților au susținut că proiectele de lege ale Justiției trimise la CSM de către ministerul Justiției sunt diferite față de cele prezentate Comisiei Europene în iunie. În plus, variantele de lege ar conține dispoziții retrograde și ar bloca orice fel de reformă.
Magistrații au dat și exemple de prevederi considerate nocive. Astfel, concursurile de promovare în instanțe nu ar fi pe criterii meritocratice, ci sunt lăsate exclusiv la mâna Secției pentru judecători a CSM. Inspecția Judiciară ar fi ușor cosmetizată, iar libertatea de exprimare a magistraților ar fi grav afectată. Spre exemplu, magistrații nu pot critica celalalte puteri ale statului cum sunt Parlamentul sau Guvernul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii