Ministerul Justiției din Ungaria a refuzat pretențiile reprezentanților UE care au venit în vizită pentru negocierea fondurilor PNRR: „Presiuni politice care depășesc procedura mecanismului de condiționalitate. Bruxelles-ul trebuie să plătească fondurile datorate poporului maghiar”
O delegație a Comisiei de control bugetar a Parlamentului European a fost în vizită la Ministerul Justiției din Ungaria, în cadrul unui dialog profesional privind deblocarea fondurilor din PNRR care-i revin acestei țări, însă reprezentanții ministerului ungar arată că au refuzat cerințele membrilor Comisiei, invocând „presiuni politice care depășesc procedura și etapele mecanismului de condiționalitate”.
Secretar de stat al Ministerului Justiției, responsabil cu afacerile Uniunii Europene, János Bóka a raportat despre implementarea proporțională în timp a angajamentelor maghiare și a jaloanelor realizate în cadrul acordului cu Comisia Europeană.
„Delegația Comisiei de control bugetar a formulat mai multe așteptări politice care depășesc procedura și etapele mecanismului de condiționalitate. Ministerul Justiției le-a refuzat și a atras atenția delegației asupra faptului că presiunea politică amenință credibilitatea procedurilor. La noi fondurile UE sunt folosite bine și legal. Pentru a garanta acest lucru, Ungaria a înființat recent instituții model, care sunt considerate exemplare în toată Europa. Prin faptul că Parlamentul a adoptat pachetul de legi judiciare la începutul lunii mai, Ungaria și-a îndeplinit și angajamentele în ceea ce privește administrarea justiției. Prin urmare, Bruxelles-ul trebuie să plătească fondurile datorate poporului maghiar” se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.
Guvernul Orbán se află în pline negocieri cu Comisia Europeană pentru deblocarea fondurilor care-i revin din Programul de Redresare și Reziliență, dat fiind că Ungaria este singura țară din UE care a fost plasată sub „mecanismul de condiționalitate” (instrument care vizează protejarea bugetului UE și a intereselor financiare ale UE). Mai precis, Ungariei i se reproșează că încalcă principiile statului de drept în ceea ce privește achizițiile publice, lipsa eficacității acțiunilor de urmărire penală și de combatere a corupției.
Impactul bugetar al suspendării fondurilor care-i revin Ungariei se ridică la aproximativ 6,3 miliarde EURO.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.