G4Media.ro

Ministerul Justiției: Peste 10.000 de infractori au fost eliberați mai devreme din…

sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Ministerul Justiției: Peste 10.000 de infractori au fost eliberați mai devreme din închisori, în baza recursului compensatoriu / Aproape 200 dintre ei au fost condamnați definitiv pentru că au comis din nou violuri, crime și alte fapte cu violență

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, arată că într-un an de zile, din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018, nu mai puțin de 188 de infractori eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu s-au întors după gratii, fiind condamnați definitiv pentru că au comis din nou crime, violuri, fapte cu violențe și tentative de crime.

Rata de recidivă este însă mult mai mare, având în vedere că mult mai mulți dintre cei eliberați mai devreme din penitenciare au comis din nou infracțiuni, dar nu au trecut încă prin toate fazele procesuale pentru a fi condamnați definitiv.

Precizările lui Toader vin într-un răspuns trimis deputatului PNL Florin Roman care l-a întrebat ”câți dintre recidiviștii eliberați din închisoare, în ultimul an, în baza legii recursului compensatoriu, pentru infracțiuni comise cu violență, au comis noi infracțiuni violente”.

Ministrul Justiției a mai precizat în documentul trimis parlamentarului liberal că din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018 au fost eliberate din închisori 13.267 de persoane private de libertate, dintre care 10.880 au beneficiat de liberarea condiționată, inclusiv de legea privind recursul compensatoriu.

”Din totalul persoanelor liberate în această perioadă, un număr de 649 de persoane au revenit în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (în închisori – n. red.)”, a mai precizat Tudorel Toader.

”În paralel cu eliberarea celor aproape 11.000 de deținuți, a scăzut dramatic numărul patrulelor poliției naționale. Într-un răspuns oficial la o interpelare, ministrul de interne, Carmen Dan, confirmă scăderea numărului patrulelor la nivel național: 3.571 în 2016, 3.296 în 2017 și 3.157 în 2018. Reducerea numărului patrulelor de polițiști și jandarmi este determinată de pensionările masive de la nivelul MAI. Așadar, sub guvernarea cuplului Dragnea-Toader a devenit raiul infractorilor și nimeni nu se mai simte în siguranță”, a precizat deputatul Florin Roman într-un comunicat de presă.

Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost inițiat în 2016 de Guvernul condus de Dacian Cioloș, care nu a mai apucat însă să-l trimită parlamentului. Actul normativ a ajuns în legislativ în ianuarie 2017, pe vremea când Ministerul Justiției era condus de social-democratul Florin Iordache, iar șeful Guvernului era Sorin Grindeanu.

Față de forma inițială, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea în favoarea infractorilor: a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenție în condiții necorespunzătoare, suprafața minimă pentru deținut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătrați, iar verificarea condițiilor de detenție a devenit mai laxă.

Unul dintre cele mai șocante cazuri de recidivă a infractorilor eliberați în baza acestui act normativ este cel al unei tinere lovită și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia, toată scena fiind filmată de camerele de supraveghere (video aici).

Un alt caz similar s-a petrecut la Iași, unde un violator eliberat din închisoare în baza legii recursului compensatoriu a fost arestat din nou tot pentru viol. Eugen (Jan) Buliga, unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi ieşeni, a fost arestat în luna noiembrie într-un dosar de viol şi lipsire de libertate, după ce fusese eliberat în primăvară, fiindu-i scăzut un an din pedeapsă prin recursul compensatoriu. El a fost arestat din nou după ce a violat o tânără de 17 ani, dispărută de acasă, pe care a racolat-o într-un club, relatează Ziarul de Iași (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. ca sa fie corecta abordare , intrebare ar trebui sa fie: Care e rata criminalitatii fata de acceasi perioada , dinaintea eliberarii infractorilor? pentru ca aia 200 sunt prinsi , dar am eu un sentiment ca politia are de lucru destul de mult in ultima perioada
    iar multi dintre puscariasi isi fac de cap in continuare, ori la noi in tara ori in afara ei

  2. Înțeleg că aștia sunt doar cei care au comis fapte cu violență!!
    Însă, a precizat și numărul celorlalți, care au comis furturi in tâlharii?
    Așteptăm de la domnul” tuDorel scuze pt cele 188 victime maltratate ( nu mai pun la socoteala cele jefuite)
    Cum e dnule Tudorel, cum sunteți fata de cei pe care i-ați evaluat și dat afară ?

    • *ievaluat

    • Acest nemernic este ministrul infractorilor. Sa dea Dumnezeu sa fie si el victima unuia dintre cei eliberati pe baza recursului compensatoriu. Numai asa ar putea realiza cat rau a facut Romaniei si romanilor. Si continua sa faca.

  3. Aparent rata de recidiva nu e chiar atat de mare, dar cum spunea Andrei inainte, probabil nu toate dosarele au fost solutionate, nu asta este maximul.
    Problema se mai pune si altfel. Daca nu erau eliberati respectivii, 6 sute si ceva de suflete nu ar fi fost acum in situatia de victime. Si la scara umana asta pare dintr-o data mult.
    Poate daca ar fi victima directa intr-un astfel de caz, domnul Rudotel n-ar mai cuantifica doar in cifre seci.

    • Toate victimele actuale cat si viitoare ar trebui sa constituie o asociatie civica, si sa militeze pentru disparitia mizerabilei legi a recursului compensatoriu.

    • se spune ” au comis din nou crime, violuri, fapte cu violențe și tentative de crime”
      nu vad nimic de talharii..nu stiu daca se incadreaza in categoriile de mai sus..

    • „Din totalul persoanelor liberate în această perioadă, un număr de 649 de persoane au revenit în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (în închisori – n. red.)”, a mai precizat Tudorel Toader.
      Deci, 188 sunt doar cele cu violență…
      La astea poți să mai adaugi cele în curs de soluționare+ cele neștiute…
      Posibil să își mai fi luat zborul și în străinătate, nu știu dacă au vreo interdicție…
      Oricum, 188 victime matratate sunt f multe (violate, omorâte sau cu tentativa de omor)
      Așteptăm scuzele către victime !!!

  4. Pe scurt, 2% recidivă nu e motiv de îngrijorare. Dar câteva dosare îndoielnice la DNA (a văzut cineva vreodată un număr sau un procent?) constituie motiv de restructurat sistemul. Standard dublu?

    • Ooo, ce spui tu, cu standard dublu, ar insemna ca aici sa se poata discuta intai si intai de notiunea de ”standard”. Vizavi de DNA, este directiva psd-draknea, sustinuta intens de buborel, ccr, cab, ij si partial csm, de intrare in conservare eterna, daca nu s-o putea anihilare.

    • s-a dat o asemenea statistica, rata achitarilor se incadra in cea internationala
      si , sa fim seriosi, multi hoti au scapat (prin diverse tertirpuri) dupa ce au ajuns la judecata..astia sunt „hotii cinstiti”

    • Citește mai bine ca cica e 50%:
      Rata de recidivă este însă mult mai mare, având în vedere că aproape jumătate dintre cei eliberați mai devreme din penitenciare au comis din nou infracțiuni, dar nu au trecut încă prin toate fazele procesuale pentru a fi condamnați definitiv.

    • precizare: rata achitarilor DNA se incadreaza in cea internationala…

  5. FMM Tudorel Toader!

  6. Sa fim sinceri, au fost eliberați la pachet cu politicienii corupți.
    Întrebarea care se pune, cu tot statul paralel, implicare SRI, etc: merita cativa eliberarea câtorva politicieni o creștere generală a infracționalității?
    Justiția blamata de Tudorel Toader se pare că mai își face treabă: daca un infractor recidivează înseamnă că a fost condamnat pe merit, nu stat paralel, etc. Mai exista excepții, de acord.
    Dar rezolvarea excepției nu trebuie sa devină regula.
    Salutare gestul cui a cerut detaliile acestea.

    • Pentru excepții există instituția grațierii individuale. Dar nu rezolvarea excepțiilor e scopul aici.

    • E o abordare complet greșită ce spuneți dvs. Condamnarea pe merit e, evident, prima condamnare definitivă primită. Să nu uităm că deciziile care nu sunr definitive pot fi contestate. E absurd ca un criminal condamnat succesiv pentru două crime să genereze replici de genul „da bre, cu siguranță a omorât și prima oară, dacă a fost condamnat pentru încă o crimă”.

  7. Vad comentarii care spun că nu e rata mare …oare daca se intampla la cineva apropiat sau din familie, cum era, mare sau mică??????

  8. Cred ca su sunt 2.000 de cazuri.
    Procentul e de 20%.
    Cifre masluite de Rudotel.

  9. Data viitoare ,începând cu alegerile din vara pentru europarlamentare trebuie sa mergem la vot și dacă se poate sa influentam și pe alți sa meargă la vot. La peste 70% prezenta la vot se cam termina joaca pentru psd la orice fel de alegeri.

  10. Eh…să spună Bubosu Tudorel, acest sinistru de justiție, dacă în urma eliberării infractorilor, s-au întreprins măsuri de îmbunătățire a condițiilor din pușcării, și care ar fi acelea. Se știe că pretextul acestui așa zis recurs compensaroriu, a fost tocmai aglomerația din închisori. Ce s-a schimbat în urma acestei măsuri, înafară de drama altor victime și o grămadă de bani irosiți cu alte mii de noi dosare , timp în care se așteaptă alt val de eliberări că măsură a grațierii și amnistierii penalilor psd ?

  11. Să facă ce vor in continuarecă și așa fac ce vor ei.

  12. Facă ce o vrea in continuare că și așa au făcut ce au vrut….

  13. La ceremonia de aseara doi fosti puscariasi talhari pe nume Adrian Nastase si Severin au fost si ei prezenti.Mai trebuiau adusi niste crimibali si violatori!!!