Ministerul Justiției: Peste 10.000 de infractori au fost eliberați mai devreme din închisori, în baza recursului compensatoriu / Aproape 200 dintre ei au fost condamnați definitiv pentru că au comis din nou violuri, crime și alte fapte cu violență
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, arată că într-un an de zile, din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018, nu mai puțin de 188 de infractori eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu s-au întors după gratii, fiind condamnați definitiv pentru că au comis din nou crime, violuri, fapte cu violențe și tentative de crime.
Rata de recidivă este însă mult mai mare, având în vedere că mult mai mulți dintre cei eliberați mai devreme din penitenciare au comis din nou infracțiuni, dar nu au trecut încă prin toate fazele procesuale pentru a fi condamnați definitiv.
Precizările lui Toader vin într-un răspuns trimis deputatului PNL Florin Roman care l-a întrebat ”câți dintre recidiviștii eliberați din închisoare, în ultimul an, în baza legii recursului compensatoriu, pentru infracțiuni comise cu violență, au comis noi infracțiuni violente”.
Ministrul Justiției a mai precizat în documentul trimis parlamentarului liberal că din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018 au fost eliberate din închisori 13.267 de persoane private de libertate, dintre care 10.880 au beneficiat de liberarea condiționată, inclusiv de legea privind recursul compensatoriu.
”Din totalul persoanelor liberate în această perioadă, un număr de 649 de persoane au revenit în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (în închisori – n. red.)”, a mai precizat Tudorel Toader.
”În paralel cu eliberarea celor aproape 11.000 de deținuți, a scăzut dramatic numărul patrulelor poliției naționale. Într-un răspuns oficial la o interpelare, ministrul de interne, Carmen Dan, confirmă scăderea numărului patrulelor la nivel național: 3.571 în 2016, 3.296 în 2017 și 3.157 în 2018. Reducerea numărului patrulelor de polițiști și jandarmi este determinată de pensionările masive de la nivelul MAI. Așadar, sub guvernarea cuplului Dragnea-Toader a devenit raiul infractorilor și nimeni nu se mai simte în siguranță”, a precizat deputatul Florin Roman într-un comunicat de presă.
Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost inițiat în 2016 de Guvernul condus de Dacian Cioloș, care nu a mai apucat însă să-l trimită parlamentului. Actul normativ a ajuns în legislativ în ianuarie 2017, pe vremea când Ministerul Justiției era condus de social-democratul Florin Iordache, iar șeful Guvernului era Sorin Grindeanu.
Față de forma inițială, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea în favoarea infractorilor: a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenție în condiții necorespunzătoare, suprafața minimă pentru deținut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătrați, iar verificarea condițiilor de detenție a devenit mai laxă.
Unul dintre cele mai șocante cazuri de recidivă a infractorilor eliberați în baza acestui act normativ este cel al unei tinere lovită și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia, toată scena fiind filmată de camerele de supraveghere (video aici).
Un alt caz similar s-a petrecut la Iași, unde un violator eliberat din închisoare în baza legii recursului compensatoriu a fost arestat din nou tot pentru viol. Eugen (Jan) Buliga, unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi ieşeni, a fost arestat în luna noiembrie într-un dosar de viol şi lipsire de libertate, după ce fusese eliberat în primăvară, fiindu-i scăzut un an din pedeapsă prin recursul compensatoriu. El a fost arestat din nou după ce a violat o tânără de 17 ani, dispărută de acasă, pe care a racolat-o într-un club, relatează Ziarul de Iași (detalii aici).
Foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii