Ministerul Justiției respinge acuzațiile CSM despre sistemul informatic: E nefondată afirmația potrivit căreia „au fost identificate vulnerabilități” în proiect
Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu (PNL), a respins vineri printr-un comunicat acuzațiile aduse de CSM într-o circulară prezentată de G4Media. Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-a cerut tuturor șefilor de instanțe să suspende înrolarea în noul sistem informatic gestionat de Ministerul Justiției pe motiv că ar exista ”vulnerabilități” legate de accesul la informații și ”Conţine premisele afectării principiului separării puterilorîn stat”.
”Ministerul Justiției apreciază ca nefondată afirmația cuprinsă în circulara CSM potrivit căreia „au fost identificate vulnerabilități”, neprecizate/neidentificate în concret”, se arată în comunicatul citat.
Mai mult, ministerul arată că ”soluția implementată în ceea ce privește toate sistemele aflate în dezvoltare la Ministerul Justiției (de ex., Dosarul Electronic Național, ECRIS IV virtualizat, ECRIS V) nu este una centralizată integral ci de gestiune partajată, Ministerul Justiției gestionând strict componente de infrastructură (de ex., pentru activități specifice de mentenanță) fără a avea și drept de acces la aplicațiile și serviciile specifice sistemului judiciar”.
În plus, Ministerul Justiției arată că tocmai Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), alături de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și minister este partener în derularea proiectului ECRIS V. ”În acest context, Ministerul Justiției a consultat permanent CSM”, se arată în comunicat.
Comunicatul integral al Ministerului Justiției:
În raport de Circulara Consiliului Superior al Magistraturii nr. 2/13760/2024/28.08.2024, Ministerul Justiției face următoarele precizări de ordin tehnic și administrativ
Soluția implementată în ceea ce privește toate sistemele aflate în dezvoltare la Ministerul Justiției (de ex., Dosarul Electronic Național, ECRIS IV virtualizat, ECRIS V) nu este una centralizată integral ci de gestiune partajată, Ministerul Justiției gestionând strict componente de infrastructură (de ex., pentru activități specifice de mentenanță) fără a avea și drept de acces la aplicațiile și serviciile specifice sistemului judiciar.
Accesul în aceste sisteme informatice este supus principiilor jurnalizării și trasabilității, aceasta însemnând ca orice accesare neautorizată este evidențiată, înregistrată și, după caz, alertată.
În ceea ce privește procesul de înrolare în domeniul just.ro, aceasta a demarat încă din anul 2015 fără a fi semnalate până în prezent breșe de securitate cu privire informații sau proceduri judiciare, generate din culpa administratorului infrastructurii IT și de comunicații de date, cu mențiunea că furnizorul serviciilor de internet este în continuare Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Proiectul ECRIS V este esențial pentru sistemul judiciar iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), alături de Ministerul Justiției (MJ) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) sunt parteneri în derularea acestuia. În acest context, Ministerul Justiției a consultat permanent CSM, încă de la momentul realizării analizei inițiale pentru dezvoltarea viitorului sistem ECRIS V, arhitectura de tip centralizat fiind cea pentru care s-a optat în considerarea avantajelor unui sistem interoperabil, care poate asigura un sistem informatic judiciar unitar și funcțional, așa cum de altfel o cer și prevederile art. 131 alin. (4) din Legea nr. 304 din 2022. Se asigură astfel o funcționalitate ridicată, sunt reduse costurile de operare și mentenanță a sistemului prin comparație cu soluția păstrării la fiecare instanță a serverelor, echipelor de operare și mentenanță proprii. Altfel spus, soluția tehnică este expresia procesului de modernizare și transformare digitală a sistemului judiciar, în scopul creșterii calității actului de justiție privit ca serviciu public în beneficiul cetățeanului.
Relativ la măsura propusă de CSM, a autoexcluderii din domeniul just.ro, menționăm că acest domeniu asigură servicii esențiale, cum ar fi serviciul de corespondență electronică (atât pentru utilizator, cât și pentru instanță), serviciul de mediere a accesului remote (VPN) la infrastructura IT și de comunicații de date sau afișarea datelor pe portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro, resursă publică de interes major pentru cetățenii beneficiari ai serviciului public oferit prin intermediul acestui portal.
Ministerul Justiției apreciază ca nefondată afirmația cuprinsă în circulara CSM potrivit căreia „au fost identificate vulnerabilități”, neprecizate/neidentificate în concret, sub aspect al mecanismelor tehnice și/sau informatice de realizare efectivă, ca urmare a procesului de înrolare a echipamentelor din instanțe într-un sistem centralizat, administrat din exteriorul autorității judecătorești.
Orice potențială vulnerabilitate identificată poate fi tratată și aliniată atât principiilor de drept cât și celor privind guvernanța IT, în condițiile în care proiectele respective au fost finanțate în considerarea contribuției nemijlocite a acestora la îndeplinirea unor jaloane din PNRR.
Ministerul Justiției rămâne consecvent principiului dialogului deschis și cooperării loiale interinstituționale pentru îmbunătățirea serviciilor publice oferite cetățenilor și a creșterii calității actului de justiție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu