Ministerul Justiției vrea să delege încă 5 procurori la Parchetul European. În total, 15 procurori români vor ancheta fraude cu fonduri europene
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat vineri intenția ca printr-un proiect de lege să suplimenteze numărul de 10 procurori delegați Parchetului European, anunțați inițial, cu încă 5. Măsura a fost luată după discuții cu procurorul general Gabriela Scutea și șeful DNA, Crin Bologa, ”fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA”.
În septembrie, G4Media.ro a scris că Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă ministerul justiției a anunțat că acceptă doar 10 procurori. Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a trimis o scrisoare ministerului justiției în care îl anunță pe Cătălin Predoiu că respinge oferta Guvernului Român, în contextul în care România este campioană la fraudele cu fonduri europene.
La acel moment, ministrul Cătălin Predoiu justifica delegarea a doar 10 procurori prin ”temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție. Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European.
Președintele Iohannis spunea la acel moment că va discuta cu ministrul Predoiu despre această chestiune, precizând că „între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr”, a răspuns Klaus Iohannis.
Cum justifică ministrul Cătălin Predoiu creșterea numărului de procurori? ”În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate și necesare pentru a sprijini operaționalizarea EPPO și sperăm să fie urmată și de alte state membre UE”.
Cătălin Predoiu mai spune că ”în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții.”
Proiectul de lege trebuie să fie avizat de Consiliul Superior al Magistraturii și adoptat de Guvern, apoi sesizat Parlamentul.
Comunicatul Ministerului Justiției
„România a susținut și susține concret operaționalizarea EPPO, atât prin pozițiile adoptate în cadrul Consiliului JAI, cât și prin măsuri concrete adoptate în cadrul dialogului și cooperării cu Parchetul European. Am continuat dialogul cu Procurorul-Șef al Parchetului European și am identificat soluții pentru a suplimenta numărul de 10 procurori anunțați inițial.
În ultima perioadă, am purtat discuții cu Procurorul General al României și cu Procurorul-Șef DNA pe acest subiect, analizând concret volumul de încărcare, deficitul de personal și ceilalți parametri tehnici relevanți. Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unitățile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziție comunicată atât bilateral Procurorului-Șef al Parchetului European, cât și în cadrul Consiliului JAI. În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate și necesare pentru a sprijini operaționalizarea EPPO și sperăm să fie urmată și de alte state membre UE. Sperăm ca problemele adiționale ridicate de alte state membre UE în cadrul Consiliului JAI, cu privire la statutul ”full time”-”part time” al procurorilor europeni, problemele de regulament și cele de salarizare să fie rezolvate rapid între respectivele state membre și Procurorul-Șef al Parchetului European. Revenind la planul intern, România dispune de cadrul legislativ pentru selectarea procurorilor europeni delegați și este în procedură pentru a adopta suplimentar prevederi care să organizeze efectiv cooperarea între structura națională de suport-DNA și EPPO. Astfel, imediat ce proiectul de lege va primi avizul CSM, va fi promovat în Guvern pentru adoptare și sesizarea Parlamentului. Pe scurt, în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții. Pe această cale, mulțumesc Parchetului General al României, Direcției Naționale Anticorupție pentru cooperarea în cadrul acestor consultări interne, dar și CSM pentru operativitatea cu care a analizat proiectul de lege al Ministerului Justiției.”
Context
G4Media.ro a scris în exclusivitate despre această problemă majoră apărută în justiție. Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a solicitat României între 20 și 30 de procurori europeni delegați care să ancheteze infracțiunile cu fonduri europene.
Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a răspuns cu o contraofertă, doar 10 procurori, cu argumentul că nu poate extrage mai mulți din DNA pentru că ar destabiliza instituția și că sunt prea mulți în raport cu alte țări.
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii