G4Media.ro

Ministerul Mediului a dat derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează…

Foto: Arhivă / G4Media

Ministerul Mediului a dat derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează probleme în Covasna / E estimată o populația de 1.800 de exemplare în acest județ

Ministerul Mediului a emis o derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează probleme în mai multe localităţi din judeţul Covasna, doi dintre aceştia fiind deja recoltaţi, a declarat directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, Gheorghe Neagu, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani şi pun în pericol bunurile şi vieţile oamenilor, fiind estimată o populaţie de circa 1.800 de exemplare în judeţul Covasna.

„Odată cu venirea primăverii, urşii au început să-şi reia activitatea şi au început să apară şi primele pagube, zonele vizate fiind Băţani, Baraolt, Turia şi Cernat unde la 2-3 zile avem cel puţin o pagubă. Este pus în aplicare Ordinul 723 din 2022, prin care fiecare UAT a primit spre împuşcare urşii problemă (…) Judeţul Covasna a primit 13 urşi pe 11 UAT-uri. Primăvara aceasta s-au dat autorizaţiile de împuşcare şi deja s-au şi extras 2 exemplare problemă (…) Acum se face o evaluare pe fondurile cinegetice şi vom vedea la începutul lunii iunie cum stăm cu populaţia de urşi (…) În urmă cu un an se estima că avem circa 1.800 de exemplare în judeţul Covasna. Foarte mult. Şi 1.600, şi 1.400 e mult, iar numărul creştere de la an la an. Şi anul acesta au fost observate ursoaice cu doi pui, preponderent doi urşi în ultima perioadă, deci sigur va creşte”, a declarat Gheorghe Neagu.

În cursul zilei de joi, inspectorii Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna se vor deplasa în localitatea Arcuş, de lângă Sfântu Gheorghe, pentru a evalua pagubele provocate de un urs la o fermă.

„Avem o pagubă la Arcuş, unde ursul a spart folia la porumbul însilozat şi a făcut o pagubă destul de mare. Vom merge acolo, pentru că încă este în vigoare OUG 81 prin care se poate împuşca în intravilanul localităţii ursul care face probleme, iar comisia formată din primar, gestionarul fondului de vânătoare şi medicul veterinar poate să extragă aceşti urşi problemă. Deci, acolo unde sunt probleme mari şi intravilanul localităţii este călcat de urs se poate aplica OUG 81”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Sursa foto: G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ursi antisecui care vor sa destabilizeze Tinutul Secuiesc si in special immul tinutului…. TB tot un j e g uman ai ramas….

  2. Deci ursii care vin in intravilan poti fi ucisi.Problemele sunt doua: Intravilanul va deveni definitia fiecarui petec de pamant in Ro.Asta din cauza scumpirii mat de constructie, care duce la explozia de constructii in paduri.Doi.Pe ursi i-a intrebat cineva? Indiferent daca Dumnezeu sau Darwin au creat lumea asta,cred ca ursii au fost in ambele cazuri primii !!!

  3. Ursii au dubka cetatenie cumva?

  4. Mai Gicu,ce se viseaza bugetar.Nu-mi trebe covasnean acasa.Am bugatzi unguri la mine-n judet.Tie ti-a fost vreodata foame?Rau?
    Daca da,gandeste ca un animal de marimea ursului are nevoie de multa hrana.O avea, in lumea lui,pana n-am inceput noi sa nu ne vindem tara.Apoi au aparut exporturile de orice din padure.Ciuperci,fructe si capac,vanatoarea pe bani,a tot ceea ce era inainte hrana lor.Asa ca mai las-o.

  5. Vedeți ca mai e unul care cauzează mari probleme și oamenilor cinstiți și naturii. Il găsiți șef la ministerul mediului.

  6. UDMR 🤮🤮🤮 Au distrus pădurile acum masacrează și bietele animale care au îndrăznit să supraviețuiesca!
    N E M E R N I C I