G4Media.ro

Ministerul Mediului a publicat un proiect de ordin care permite eliminarea imediată…

Sursa foto: Pixabay

Ministerul Mediului a publicat un proiect de ordin care permite eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun care atacă oamenii

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunţă că instituţia pe care o conduce a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care permite extragerea imediată a exemplarelor de urs brun care au atacat oameni. „Este de nepermis ca în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta, să se mai aştepte săptămâni întregi până la aprobarea derogării”, explică ministrul. Potrivit acestuia, 12 state membre ale Uniunii Europene au cerut modificarea legislaţiei la nivel european în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de urs şi lup, relatează News.ro.

„Sunt 12 state europene care a cerut răspicat, concret, modificarea Directivei habitate în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de lupi şi de urşi bruni, pentru că sunt 12 state membre unde aceste carnivore mari generează conflicte din ce în ce mai multe în relaţia cu populaţia din aceste ţări, în relaţia cu fermierii, în ceea ce priveşte relaţia om-urs, în relaţia om-lup sau acele pagube care împing înainte aceste propuneri, aceste măsuri care trebuie să fie luate la nivel european”, a afirmat Tánczos Barna în mesajul transmis joi, în cadrul unui eveniment de lansare a a unei campanii media de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la conservarea populaţiei de urs brun din România.

Ministrul a amintit că, pe plan naţional, în urma adoptării legislaţiei care permite intervenţia imediată în cazul urşilor care generează probleme, aproape 300 de intervenţii au fost înregistrate în ultimul an şi jumătate, cele mai multe dintre acestea fiind intervenţii graduale, de alungare a animalelor, însă înregistrându-se şi extrageri.

„Pe 22 septembrie am publicat pe site-ul Ministerului un nou proiect de ordin de ministru care propune eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun care atacă omul, pentru că este de nepermis ca în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta să se mai aştepte săptămâni întregi până la aprobarea derogării”, a mai anunţat ministrul.

Potrivit acestuia, dincolo de măsurile legislative adoptate, este nevoie de campanii de conştientizare şi de informare a cetăţenilor, turişti, fermieri sau localnici, cu privire la modul în care pot fi prevenite conflictele om-urs şi la felul în care oamenii trebuie să reacţioneze în situaţi în care întâlnesc animale sălbatice.

Campania media se derulează în cadrul proiectului ”Implementarea Planului Naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de Urs Brun din România”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020).

În prezent, eliminarea urşilor agresivi implică o procedură complicată.

OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor prevede, printre altele, că „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun)”. Au fost situaţii în care cererile de eliminare a animalelor agresive au fost respinse.

Ce prevede proiectul de ordin:

„Recoltarea exemplarelor din specia urs brun care au atacat populația umană se poate realiza de către gestionarii fondurilor cinegetice în termen de 24 de ore de la producerea incidentului.

Gestionarii fondurilor cinegetice au obligația să transmită autorității publice teritoriale pentru protecția mediului de pe raza administrativ teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare, un raport cu privire la acțiunea derulată însoțit de documentele justificative care au stat la baza recoltării, în termen de 48 de ore de la data recoltării.”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Mișto, dupa ce le distrugem habitatele, ii infometam, ne grăbim acum sa ucidem un animal sălbatic care ataca un om care încearcă sa își faca un selfie cu…animalul sălbatic. Domnului astuia numai de mediu nu ii pasa, nu-mi amintesc de un ministru mai toxic pentru mediu decât acest domn.

    • Ciobă, nu sunt prea mulți, ci pădurea e defrișată, iarba de pe dealuri pășunată, prada vânată, fructele de pădure culese de piețari, ciupercile de samsari. La fel și ucrainienii, pleacă din cauza lipsurilor provocate de ruși, nu că sunt prea mulți!

    • Sunt prea multi … Efectivele unei specii se autoregleaza, ele nu cresc la infinit. O specie prospera cat timp are hrana si adapost. Nimeni nu i-a spus ursului ca nu are voie sa se inmulteasca sau sa depaseasca niste cifre stabilite arbitrar de niste baietei (ca un barbat nu ucide de placere).

    • Pot intelege dragostea unora pentru natura, animale, etc….acestea sunt de apreciat. Dar nu pot intelege lipsa de logica, sustinerea unei pozitii atunci cand e evident ca lucrurile stau total invers. E simplu sa stai si sa opinezi pe forum traind in Bucuresti sau alte orase de la ses…..dar va rog veniti si voi si copiii vostri aici la munte, sa vad daca indrazniti sa va lasati copiii sa se joace nesupravegheati afara, sa va vad cum reactionati la primirea unui info alert. Este evident ca sau inmultit necontrolat, ca numarul lor este mult mai mare raportat la habitatul natural, ca speciile mai slabe pleaca din padure fiind alungate de masculii alfa….in cauta de hrana prin curtile oamenilor, ca acum 50 de ani nu ajungeau asa de aproape de casele oamenilor. Voi cei care sustineti constant aceleasi ineptii pe forumuri….va rog sa ne dati adresa voastra sa ii relocam la voi….sa puteti sa ii ingrijiti voi!

    • *s-au inmultit

    • Mereu se poate macar incerca cate ceva dar trebuie sa ai cu cine. Daia noi suntem unde suntem, un pas inainte si doi inapoi (Lenin ne-a invatat dansul asta) sau, clasici, operatiunea mesteru’ Manole si calfa Dorel, Danut capitan aplecat la care sabia nu ajunge etc.

  2. Deci daca sun la 112 si anunt ca m-a atacat ursoaica in barlog cand ii furam puii TB trimite vanatorii si pac, pac. Meseriasul profesionist. TB 💩 puturos!

  3. Se pot gasi tot felul de pretexte, ursi care „ataca” si alte prostii. Nu se modifica Directiva Habitate ca vrea nenea Barna si alti sustinatori ai vanatorii. De fapt, s-ar vrea sa se vaneze din nou, asta e praf in ochi cu grija fata de oameni samd. Recent ministrul a decis sa se vaneze cocosi de munte, dupa o pauza mare, sa se mai implineasca niste tristi si sa ranjeasca langa o mortaciune.

  4. Și cu lupii ce facem?
    Semnat…
    Fratele tău alb

  5. Mda…au specificat ca e vb de „ursul brun” …daca nu se specifica toti credeam ca e vb de ursul polar 😃😃😃

  6. Este un fond de vanatoare pentru fiecare animal. Cum ursii sunt de 3 ori mai multi decat ar trebuii si nu ii putem exporta, deoarece nimeni nu ii doreste, solutia este foarte simpla, dar noah, daca pierd niste voturi? Activistii de mediu, in aceste momente foarte grele a existentei noastre ar trebuii sa gandeasca si sa puna in balanta si una si alta. Oprim constructia de autostrazi din cauza de gandaci, lilieci si ursi? Nu avem de peste 30 de ani drumuri sau spitale si ne facem probleme de cativa ursi?La fel cum Europa este ,cred, singura regiune care vrea sa salveze planeta! Da, Europa asta mica,mica,mica!

  7. Lui Barna,cred că i-ar place să împuște,pe lângă urșii carpatini, și ceva românași neaoși sub acordurile imnului ținutului secuiesc