Ministerul Muncii despre fișa medicală publicată de Marius Vâlcov: Nu este vorba de un certificat medical, ci despre un act administrativ
Ministerul Muncii are o primă reacţie în scandalul provocat de Darius Vâlcov, după ce acesta a publicat, într-o postare pe Facebook, fişa medicală a unui protestatar, transmite Digi24.ro. Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, aceasta reprezenta documentul de încadrare în gradul de handicap şi făcea parte din dosarul de pensionare pe motiv de invaliditate. Concluzia ar fi că nu este vorba despre un document medical, ale cărui informaţii nu trebuie divulgate, ci despre unul administrativ.
„Corpul de control al Ministrului Muncii și Justiției Sociale a demarat azi o verificare vis-a-vis de informațiile apărute in spațiul public cu privire la o persoană beneficiară de pensie de invaliditate. Din primele cercetari s-a constatat că, pe un cont de socializare, a apărut o decizie de încadrare în grad de invaliditate a unei persoane, în vederea emiterii deciziei de pensionare, adică de un act administrativ.
Deci nu avem de-a face cu un certificat medical, de fișe BP2, FIAM sau alte documente medicale de confirmare a unui diagnostic. Este un act administrativ, cu valabilitatea de un an, mai precis între 2006 și 2007, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice și care a mai fost menționat în presă, în Decembrie 2017, în urma unei altercații din Piața Victoriei, când un pensionar a fost agresat cu un box.
Acest act administrativ se întocmește în mai multe exemplare și un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru ca invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la munca pe o perioada de 4 ore/zi și orice angajator potențial are obligația să îl solicite, caracterul nefiind astfel unul secret”, precizează Ministerul Muncii, citat de HotNews.ro.
Argumentele par să sugereze că, în aceste condiţii, actul în care apar informaţii medicale poate fi făcut public fără niciun fel de probleme.
Potrivit Digi24, Codul Penal prevede sancţiuni cu închisoarea până la 2 ani pentru divulgarea fără consimţământul pacientului a unei boli de care acesta suferă sau a stării de sănătate. Cu până la șase ani se pedepseşte instigarea la ură pe temei de boală cronică necontagioasă, precizează aceeaşi lege.
Reacţia Ministerului Muncii vine la mai mult de 24 de ore după postările lui Darius Vâlcov şi după ce Liviu Dragnea i-a luat apărarea acestuia. „A fost o postare privată”, spune liderul PSD despre gestul consilierului pe probleme economice al premierului. Liviu Dragnea susţine că nu înţelege de ce nu au fost atâtea critici şi atunci când au fost făcute publice informaţii din anchete ale DNA. În schimb, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, admite că Darius Vâlcov a depăşit limita. Iar Grupul Minorităţilor Naţionale din Parlament cere demiterea acestuia, după o a doua postare pe Facebook, în care susţine că Forumul Democrat al Germanilor din România ar fi continuatorul unei organizaţii naziste.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii