G4Media.ro

Ministerul Muncii propune decontarea a 75% din diferenţa între salariul pentru timp…

sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Ministerul Muncii propune decontarea a 75% din diferenţa între salariul pentru timp normal de lucru al unui angajat şi cel pentru program redus, instituit de angajator în situaţii de criză

Ministerul Muncii propune, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, decontarea de către stat a 75% din diferenţa între salariul pentru timp normal de lucru al unui angajat şi cel pentru program redus, instituit de angajator în situaţii de criză, transmite News.ro.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a spus că Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede măsuri de sprijin pentru salariaţi şi angajatori, în contextual pandemiei de coronavirus.

În proiectul propus sunt reglementate situaţiile pentru programul flexibil de muncă.

”Statul va asigura decontarea a 75% din diferenţa dintre salariul pentru timp normal de lucru prestat de un angajat şi programul redus de lucru instituit de angajator în situaţii de criză, în situaţia în care angajatorul are o reducere a cifrei de afaceri cu 10% faţă de aceeaşi lună a anului anterior şi este forţat să aplice o reducere a programului de lucru pentru cel puţin 10% din numărul de agajaţi”, a explicat el.

Pentru muncitorii sezonieri, cu contracte de muncă pe perioadă determinate, se aplică acelaşi mecanism de decontare cu 41,5% din valoarea salariului brut al angajatului pentru această perioadă, aşa cum se aplică şi pentru ceilalţi angajaţi care beneficiază de această facilitate după ce au fost în şomaj tehnic şi se întorc la muncă.

”Aceeaşi prevedere privind decontarea a 41,5% din salariul brut, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe ţară, se aplică şi celorlalte categorii care au beneficiat de indemnizaţia privind şomajul tehnic asimilat persoanelor din categoria alţi profesionişti, respectiv pentru perioada următoare, aceste personae, PFA, intreprinderi individuale care continuă să resimtă efectele crizei provocate de coronavirus vor putea beneficia pentru o perioadă de trei luni de aceeaşi formă de sprijin, respective 41,5 % din indemnizaţiile pe care le/au primit anterior”, a afirmat Dancă.

Proiectul a fost dezbătut în prima lectură, iar după ce va primi avizele de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social va fi adoptat.

sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. pe zilieri iar i-a uitat ministra…par era vorba ca si ei primesc sprijin zilele trecure

  2. De unde bani? Cresc impozitele? Se imprumuta la polulatia cu economii, la banci, tiparesc?

    La multinationale tot aceasta tara saraca o sa plateasca? Exista o limita a sumei sau se vor plati si salarii de mii de euro? Cate luni, inca 7-8 pentru baiul cu virusul?
    In industria auto si domeniile adiacente e criza inainte de covid si o sa mai dureze.
    Suna nasol pentru o tara cu incasarile si balanta de plati ale Romaniei. Noi nu am strans in camara nici cand cresteam 7-8%.

  3. Vin pe draq din fonduri ue. Esti foarte naiv. Priveste valoarea fondurilor distribuite in RO in ultimii ani…

  4. Ce inspira mai mult arivism nascut in sarakie? Masca aia pe care si-o pun toti penelistii imbe, disperati sa mascheze colapsul economic? Damful populist, venind din partea unei persoane al caei pbirou e mai mare decat locuinta ta, e nepotrivit. Ce urmeaza, sa stam la semafor cu premierul sSerbiei, sa dam cu mopul sau cu coasa?

    Sau ceasurile alea de sarak de la mana? Am inteles, esti hackeroaica, esti pe electronice. Dar ai vazut la vreun guvernator cacaturi dintr-alea la mana? Iti platim secretarele, precis ca tu sa nu trebuiasca sa umbli cu mobile si pagere si imprimante. Si tu iti pui cacareaza care te spioneaza, pe mana? NU poti avea decenta s-o arunci intr-un dulap pana la urmatoarea remaniere? Asa ai vazut tu la Theresa May sau la Betsy Devos, sau la Florence Parly? (Ma limitez la femei, dar nu pentru ca barbatii sunt chiar mai putin impopotonati.)