Ministerul rus al Apărării epurează ‘comandanții insubordonați’, după rebeliunea mercenarilor lui Prigojin
Kremlinul ar putea epura comandanții insubordonați din armata rusă, potrivit unor analiști citați de Sky News. La începutul acestei săptămâni, armata l-a demis pe generalul-maior Ivan Popov pentru un „atac dur” la adresa șefilor săi, înainte ca bloggerii militari să relateze în urmă cu o zi că a fost demis un al doilea comandant care avea reputația de a vorbi liber în numele soldaților săi.
Un „model de comportament” s-a „intensificat” în cadrul comandamentului rus, în care comandanții „au contestat autoritatea liderilor de rang înalt”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.
„Demiterea (demiterile) ar putea face parte dintr-o epurare continuă a comandanților insubordonați de către comandamentul militar rus și ar putea sugera că se accelerează coroziunea lanțului de comandă rusesc în Ucraina”, a declarat think tank-ul cu sediul în SUA.
Provocările la adresa șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu – cei pe care Wagner a încercat să îi răstoarne luna trecută – amenință să „golească de substanță sprijinul pentru comandamentul militar rus în rândul ofițerilor de rang înalt”, a explicat acesta.
Se crede că generalul Popov a ocolit lanțul de comandă și s-a plâns direct lui Vladimir Putin de lipsa de rotație a trupelor, de pierderile grele și de capacitățile slabe de contracarare a bateriilor din vestul Zaporijiei, a precizat ISW.
Cel de-al doilea comandant demis a fost generalul-maior Vladimir Seliverstov, care a condus o divizie care apăra Bahmut împotriva contraofensivei ucrainene, unde s-a raportat lipsa de provizii și condiții precare.
ISW a declarat că plângerile generalului Popov „au probabil un impact asupra forțelor rusești din întreaga” Ucraină, iar demiterea generalului Seliverstov, raportată patru zile mai târziu, „sugerează că este posibil ca comandamentul rus să-l fi concediat pe Seliverstov din motive similare”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank