Ministerul rus al Apărării și bloggerii militari se contrazic pe tema debarcării soldaților ucraineni lângă podul Antonovski (ISW)
Institutul american pentru studierea războiului (ISW) afirmă că a izbucnit o dispută între Ministerul rus al Apărării și autorii canalelor Telegram „militare” ultrapatriotice cu privire la debarcarea ucrainenilor lângă podul Antonovski de lângă Herson: Ministerul Apărării susține că militarii care au debarcat au fost lichidați, dar bloggerii militari (Z-bloggeri) spun că acest lucru nu este adevărat, transmite BBC.
ISW reamintește că, la 1 și 2 iulie, Ministerul rus al Apărării a raportat despre lichidarea militarilor ucraineni debarcați la capătul sudic al podului peste Nipru de lângă Herson.
În aceleași zile, mai mulți Z-bloggeri populari au relatat, citând surse, că forța de debarcare, contrar afirmațiilor Ministerului Apărării, nu a fost lichidată, că luptele de acolo continuau, iar soldații ucraineni ocupau poziții atât sub pod, cât și în satul din apropierea acestuia.
Luptele în acest loc, situat pe malul stâng al Niprului ocupat de ruși, continuă de cel puțin 10 zile, spun bloggerii.
În paralel, z-bloggerii au distribuit un text lung, întocmit, după cum scriu ei, în cadrul Direcției Operaționale Principale a Statului Major General, în care sunt acuzați că încearcă să „demoralizeze personalul Forțelor Armate ale FR și publicul intern în interesul promovării succesului inamicului”.
În continuare, z-bloggerii au acuzat din nou conducerea militară – fără a da nume – de lipsa de voință și incapacitatea de a asigura armatei tot ce este necesar, de data aceasta arătând lipsa de bărci blindate militare rusești de mare viteză pe Nipru, precum și încercarea de a le închide gura.
„Unii dintre acești bloggeri militari recalcitranți interacționează direct cu președintele rus Vladimir Putin și se pare că Ministerul rus al Apărării este dispus să îi cenzureze, temându-se că acești ultranaționaliști, în timpul reuniunilor lunare ale grupului de lucru al bloggerilor militari pentru „operațiuni militare speciale”, i-ar putea spune lui Putin despre eșecurile armatei”, sugerează ISW.
„Dacă Putin vrea să restabilească încrederea în Ministerul Apărării”, continuă observatorii ISW, „atunci trebuie să protejeze Ministerul Apărării de criticile bloggerilor militari, dar eșecurile ministerului (…) și minciuna pur și simplu omniprezentă fac acest obiectiv nerealist”.
Dacă Putin, pentru a sprijini partea radical pro-război a societății, își continuă politica conciliantă față de z-bloggeri, atunci, după cum consideră analiștii americani, riscă să se confrunte cu o altă problemă: „Subminarea în continuare a încrederii în Ministerul Apărării ar putea permite altor figuri ambițioase din Rusia să își promoveze interesele, așa cum a încercat să facă [fondatorul Wagner, Evgheni] Prigojin”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu