G4Media.ro

Ministerul rus de externe a deschis subiectul militarilor ruși din Transnistria și…

Foto: NovostiPMR

Ministerul rus de externe a deschis subiectul militarilor ruși din Transnistria și susține că ”nu vede necesitatea majorării numărului de militari ruși în Transnistria”

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că „acordurile din 1992 privind principiile reglementării pașnice prevăd posibilitatea majorării numărului militarilor ruși în stânga Nistrului, dar nu este nevoie de aceasta”, potrivit Infotag, citată de Rador Radio România.

Lavrov a făcut această declarație în cadrul unui interviu acordat agenției Rossiya Segodnya, răspunzând la întrebarea cum va influența rezultatul alegerilor din Moldova evoluția situației din Transnistria.

Regiunea separatistă Transnistria aparține juridic Republicii Moldova, dar este controlată politic în mare măsură de Moscova. Din punct de vedere economic, Transnistria depinde atât de banii Moscovei pentru plata pensiilor și salariilor bugetarilor, dar și de comerțul cu UE.

În Transnistria se află o forță militară rusă de cel puțin 1.600 de militari, dar și câteva depozite uriașe de armament și muniție deținute de Federația Rusă. Pe lângă trupele ruse, Transnistria are și propriile forțe armate, cifrate la circa 5.000 de militari, polițiști și agenți ai serviciului secret.

Armata rusă deține aproximativ 1.500 – 2.000 de militari în regiunea Transnistria. Aceștia sunt grupați în în două categorii: așa-numiții „pacificatori” ce și-au început misiunea în 1992 la finele Războiului de Nistru dintre armata Republicii Moldova și separatiștii pro-ruși tranisnistreni susținuți de Rusia, și soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Aceștia din urmă au misiunea oficială de a păzi depozitele de muniții din satul Cobasna, care adăposteau la începutul anilor `90 circa 20.000 de tone de muniții. Depozitul este situat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina și este considerat un adevărat pericol pentru regiune din cauza munițiilor învechite și stării lor precare.

În ianuarie 2022, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova. El nu a avansat însă un număr.

De notat că Rusia are dificultăți logistice în ce privește aducerea de noi trupe în Transnistria, dat fiind că enclava separatistă e izolată geografic de Rusia, fiind prinsă între Ucraina și Republica Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un alt fel de a spune „nu putem sa suplimentam contingentul de ocupanti, pardon, militari rusi din Transnistria din 2 motive: 1) avem nevoie de carne de tun in razboiul din Ucraina, 2) nu avem cum sa ajungem in Transnistria, nici aerian, nici terestru.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.