Ministerul rus de Externe acuză NATO că recurge la „schemele din timpul Războiului Rece”, urmărind o escaladare în Ucraina
Rusia a acuzat NATO că recurge la „schemele din timpul Războiului Rece”, amplificând tensiunile prin livrări de arme către Ucraina, şi că ar lucra la divizarea lumii în funcţie de diferenţele de ideologie, într-un mesaj dur transmis miercuri seara, la câteva ore după încheierea summitului NATO la Vilnius (Lituania) în cursul căruia au fost discutate probleme despre viitorul Ucrainei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, transmite joi DPA, citată de Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat la acest summit, a primit promisiuni de securitate pe termen lung din partea marilor puteri, şi că Ucrainei i se va face în cele din urmă oferta de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice, dar fără un calendar precis.
Ministerul de Externe rus a declarat că promisiunea NATO de a continua să consolideze capacităţile militare ale Ucrainei pe uscat, pe mare şi în aer arată că susţinătorii occidentali ai Kievului „trasează un curs de escaladare”.
„Ei au emis un nou set de promisiuni de alimentare a regimului de la Kiev cu arme din ce în ce mai avansate şi cu rază lungă de acţiune pentru a prelungi cât mai mult conflictul de uzură”, se afirmă în comunicatul MAE rus, dat publicităţii miercuri seara.
Rusia, care a declanşat un război neprovocat împotriva Ucrainei în urmă cu peste 16 luni, ocupă aproximativ o cincime din Ucraina şi bombardează zilnic oraşe şi sate ucrainene. Mii de civili au murit în timpul luptelor, iar milioane de ucraineni şi-au părăsit locuinţele.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a justificat în parte invazia ca răspuns la extinderea NATO spre Est şi pentru a se proteja împotriva posibilităţii de admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.
Summitul NATO de la Vilnius din 11 şi 12 iulie a demonstrat că „organizaţia a revenit complet la schemele din timpul Războiului Rece”, susţine MAE rus, potrivit căruia puterile occidentale sunt hotărâte să împartă „lumea în democraţii şi autocraţii”.
„Ţinta acestei politici de căutare a duşmanilor vizează Rusia”, mai susţine diplomaţia rusă.
Mai mult, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Occidentul de crearea unei ameninţări nucleare la adresa Rusiei prin faptul că planifică să furnizeze avioane de luptă moderne Ucrainei.
„SUA şi sateliţii lor din NATO creează riscul unei confruntări militare directe cu Rusia şi acest lucru poate avea consecinţe catastrofale”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat portalului rusesc Lenta.ru.
„Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare. (…) Însuşi faptul apariţiei unor astfel de sisteme în cadrul forţelor armate ucrainene va fi considerat de noi drept o ameninţare a Occidentului în sfera nucleară”, a declarat Lavrov.
Marţi, 11 ţări partenere ale Ucrainei au semnat un memorandum care defineşte condiţiile pentru pregătirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
Antrenamentele, care vor dura între şase şi opt luni, vor începe la sfârşitul verii – august sau începutul lunii septembrie -, iar primele avioane de luptă occidentale F-16 vor fi livrate la Kiev spre sfârşitul primului trimestru al anului 2024, a anunţat ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, la Radio Liberty.
Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România şi Suedia participă la coaliţia de pregătire a piloţilor ucraineni în folosirea avioanelor de vânătoare F-16.
Dar instruirea piloţilor ucraineni nu garantează neapărat livrarea F-16, notează DPA. Până acum, nicio ţară nu s-a angajat să livreze acest tip de avioane Ucrainei, conform agenţiei de presă citate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii