Ministerul rus de Externe: Rusia speră să evite utilizarea armelor nucleare, dar „răbdarea sa nu trebuie pusă la încercare”
Rusia nu intenţionează să ia calea escaladării nucleare în disputa sa cu Occidentul în legătură cu Ucraina, dar aliaţii nu ar trebui să îi testeze răbdarea, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie Reuters, citată de News.ro.
Comentariile Mariei Zaharova, una dintre vocile proeminente ale propagandei ruse, urmează unei serii de avertismente din partea unor oficiali ruşi de rang înalt, între care însuşi preşedintele Vladimir Putin, potrivit cărora sprijinul militar occidental pentru Ucraina sporeşte riscul unui conflict nuclear catastrofal.
Putin prezintă războiul din Ucraina – pe care îl numeşte „operaţiune militară specială” şi care deja durează de 14 luni – drept o luptă existenţială cu un Occident agresiv şi arogant şi a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja împotriva oricărui agresor.
„Vom face totul pentru a împiedica evoluţia evenimentelor în direcţia celui mai rău scenariu, dar nu cu preţul încălcării intereselor noastre vitale”, a declarat Maria Zaharova în conferinţa de presă de joi. „Nu recomand nimănui să se îndoiască de determinarea noastră şi să o pună la încercare în practică”, a adăugat ea.
„Ei (Statele Unite) continuă să încalce în mod deliberat interesele noastre fundamentale, să genereze în mod deliberat riscuri şi să ridice mizele în confruntarea cu Rusia”, a acuzat purtătoarea de cuvânt a ministerului condus de Serghei Lavrov.
Rusia a criticat vehement furnizarea de arme occidentale către Ucraina şi extinderea NATO mai aproape de graniţele sale.
Finlanda, care împarte o frontieră lungă cu Rusia, a devenit luna aceasta cel de-al 31-lea stat membru al NATO, în timp ce Ucraina însăşi doreşte, la rândul ei, să adere la Alianţa Nord-Atlantică, deşi se confruntă cu opoziţia unor ţări membre.
Medvedev a propus „împărțirea pașnică” a Ucrainei
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat la începutul acestei săptămâni că lumea se află „foarte probabil în pragul unui nou război mondial” şi a avertizat că Rusia nu va ezita să folosească prima arma nucleară dacă va considera că îi este ameninţată existenţa ca stat.
Crearea unui al Patrulea Reich de către Germania şi sateliţii săi aduce ameninţarea unui nou război paneuropean, a declarat marţi, la o conferinţă, Dmitri Medvedev, care în prezent este vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei. El a menţionat printre aceşti sateliţi ai Germaniei Polonia, statele baltice, Cehia, Slovacia, România, unele regiuni ucrainene.
Potrivit lui Medvedev, poziţia particulară a Franţei, care îşi permite chiar să se pronunţe împotriva acţiunilor SUA (aluzie la declaraţiile lui Macron că Europa n-ar trebui să urmeze politica SUA în privinţa Taiwanului – n.r.), ar putea fi catalizatorul războiului care se va desfăşura între Paris şi acest al patrulea Reich. „Şi apoi apare o nouă divizare a Europei”, a subliniat el, precizând că această ameninţare, în opinia sa, este reală.
În acest context, Medvedev a propus o „împărţire liniştită” a Ucrainei între Polonia şi alte ţări vecine Ucrainei, inclusiv România, susţinând că acesta nu ar fi cel mai rău scenariu. „Mai bine o astfel de împărţire liniştită decât Ucraina în NATO sau un război mondial”, a spus el, citat de TASS.
În acest context, Medvedev a ameninţat cu arma nucleară a Moscovei şi cu un cataclism mondial. „Trebuie să lucrăm cu toţii pentru a ne asigura că această ameninţare a unei confruntări globale, a unui al treilea război mondial fierbinte, în toată regula, nu se materializează. Conservarea climei este într-adevăr foarte importantă, dar acum este mai bine să vorbim despre conservarea umanităţii. Să nu mai suferim pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un anumit an sau într-o anumită perioadă. (…) După părerea mea, acest lucru nu se compară cu perspectiva de a te afla în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de grade Kelvin, o undă de şoc de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kilograme pe metru pătrat, cu radiaţii penetrante, adică radiaţii ionizante şi puls electromagnetic”, a spus Medvedev.
„În lumea modernă, pentru ţara noastră, armele nucleare au semnificaţia crucii înseşi care ţine statul unit”, a punctat el. Rusia poate folosi prima armele nucleare, dacă o agresiune împotriva sa ameninţă existenţa statului, a avertizat el, referindu-se la noua doctrină a Rusiei care prevede utilizarea armei nucleare în scop preventiv. „Iar potenţialii noştri adversari nu trebuie să subestimeze acest lucru”, a ameninţat Medvedev.
Statele Unite şi aliaţii săi au condamnat războiul Rusiei din Ucraina ca fiind o acaparare imperială de teren. Ucraina a promis să lupte până când toate trupele ruseşti se vor retrage de pe teritoriul său şi spune că retorica rusă privind războiul nuclear este menită doar să intimideze Occidentul pentru a reduce ajutorul militar acordat Kievului. Analiştii sunt de părere că această retorică serveşte mai debrabă pentru propaganda destinată publicului intern.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii