G4Media.ro

Ministerul Sănătății anunță că a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Ministerul Sănătății anunță că a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR pentru construirea de spitale: Din 42 de dosare eligibile vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții în limita bugetului

Ministerului Sănătății anunță, într-un comunicat, că a finalizat evaluarea celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR. Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare.

Lista celor 42 de obiective de investiții eligibile a fost publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR.

”Trei obiective de investiții au fost respinse pentru că au depășit bugetul maxim de 199.99 milioane de Euro/proiect, aferent finanțării din PNRR, conform Hotărârii Guvernului nr. 1237/2022. Acestea vor putea fi finanțate din alte surse bugetare. Un obiectiv a fost respins pentru că nu se regăsea în lista predefinită de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul Guvernului precedent (Guvernul Cîțu) și aprobată de Comisia Europeană. Din lista predefinită de 49 de obiective, pentru patru nu au fost depuse solicitări de finanțare”, se mai arată în comunicatul ministerului.

În urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, din cele 42 de dosare eligibile, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții în limita bugetului aferent PNRR. Lista finală va fi pusă în transparență decizională în luna ianuarie și va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern.

Context

Lista de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul precedentului Guvern și aprobată de Comisia Europeană cuprinde 3 categorii:

  • Spitale nou înființate (construcții noi). Exemple: Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Spitalul Regional de Urgență Brașov;
  • Spitale deja existente (construcții noi care preiau integral activitățile medicale ale unor spitale). Exemple: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu;
  • Reabilitări, extinderi sau înființări de secții/pavilioane care fac parte din spitale deja existente. Exemple: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București – construirea unui centru de psihiatrie pediatrică.

Din această listă de 49 de obiective de investiții, în urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”, se arată în comunicatul de presă.

Amintim că secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a declarat că nu se va construi niciun spital nou prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ci 25 de unităţi medicale existente vor fi finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, construcţii, reamenajări. Ministerul Sănătății anunța, vineri, că „până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență”. (Detalii aici)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce spital credeti ca va primi sigur 100% finantare din lista aia?

    Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”. (spitalul SRI)

  2. Si te uita ! Rafila cu „vreo 25 spitale NOI ” il bata de departe – pe marele erou si inaintas (Z) Dragnea – care avea NUMAI vreo 10 in Programul sau – de-l stia tot – cu punce si virgule ! Oare va avea aceleai rezultate ? Adica ZERO ? Ca doar ambii sunt – sauerau (Zdragnea) PSD-ei !!! Mai pe romaneste : HOTI – MINCINOSI …