G4Media.ro

Ministerul Sănătății: Baza de date din Registrul Electronic de Vaccinări nu avea…

Sursa foto: Pexels

Ministerul Sănătății: Baza de date din Registrul Electronic de Vaccinări nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică. Orice informație publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes

Ministerul Sănătății precizează, după ce Corpul de control al premierului a anunțat sesizarea parchetului, că baza de date din Registrul Electronic de Vaccinări nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică și orice informație publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes.

„Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară. În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil”, subliniază Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății. Controlul Corpului de control a vizat modul în care a fost accesat Registrul Electronic Național de Vaccinări, baza de date la care a avut acces Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu și pe care a făcut-o publică pe site-ul guvernamental data.gov.ro, la începutul lunii martie.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătății.

Au fost verificate în cadrul controlului activitățile specifice mai multor instituții din subordinea Ministerului Sănătății și a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și a Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană.

Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la natura informațiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ștefan Voinea și care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro:

Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului.

Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.

Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.

Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.

Orice informație publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.

În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil.

Atribuțiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, și nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziție.

Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetățean de a avea acces la informațiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătății a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidențial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Citu, ca orice PNL-ist, tot o jigodie se dovedeste a fi.
    Acum 2 saptamani a anuntat urland ca statul nu va mai incasa ilegal, ca un recuperator de taxe, contributiea lunara pentru sindicate pentru cei care nu au facut niciodata cerere de inscriere in sindicate. Vi se va parea incredibil unora, dat in invatamint si in sanatate, indiferent daca esti sau nu membru de sindicat, ti se retine o taxa de „solidaritate” pentru sindicat ( in valoare de 70 de lei pe luna pentru un medic, de exemplu). Se invoca pentru justificarea acestui jaf un Contract cadru pe tara de pe vremea lui Ilescu, expirat de ani de zile.
    Dupa ce au tacut sindicatele, Citu s-a facut ca ploua, a mai auzit cineva ceva despre promisiunea acestui premier de paie ?
    Citu, PNL, aceiasi mizerie.

    • Ești tu medic cum sunt eu Gagarin. Vorbește în numele asistoantelor tale useriste nu în numele medicilor și învățământului.

    • A sărit imediat o zdreanță membră de sindicat rusofilă. Ți-a venit repe în minte numele lui Gagarin ?

  2. Va marturisesc ca nu reusesc sa inteleg de ce e nevoie de atata „secretizare” …
    Am impresia ca cetatenii cocotati prin „autoritatile” statului sunt pur si simplu „infectati” cu virusul „secretului” …

    PS
    Exista o lege care reglementeaza informatiile ce constituie „secrete de stat” (Legea nr. 182/2002), iar acolo se precizeaza foarte clar ce informatie poate constitui secret de stat si in ce conditii poate fi clasificata ca atare.
    Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV), asa cum ii spune denumirea este un registru public, iar orice registru public e o baza de date/informatii publice.
    Mi-e teama ca „autoritatile” statului sunt puternic „penetrate” de unii care vad in fata ochilor numai „secrete” si n-ar fi rau sa fie indicati public, cu nume si prenume, sau macar retrasi din functiile pe care le detin, ca sa nu se ajunga ca tot felul de diletanti sa detina controlul oricarei informatii publice…

    • Secretizarea foloseste la impiedicarea cetatenilor de a face corelatii si de a cere explicatii decidentilor.

      Se mai gasesc doi-trei cetateni care stiu sa faca doua-trei calcule si apoi sa le intrebe de neconcordante, public, pe „autoritati”. Nu e mai bine sa fie „liniste”, ca pe vremea lu’ Iliescu? 🙁

  3. Dupa ce mi-am facut cont, pe persoana fizica, mi-am descarcat Adeverinta de Vaccinare de pe site.ul Registrului Electronic Național de Vaccinări – RENV. Ei bine, in adeverinta mea este trecuta seria si nr.CI si CNP.ul.
    Vi se pare ca nu este nicio data cu caracter secret in registrul asta?! V-ar placea ca datele dumneavoastre personale sa poata fi accesate de orice consilier onorific?
    Inainte sa spuneti ca sunt trol sau PSD.ista, vedeti ca nu am afirmat ca acel consilier a accesat astfel de date. V-am spus doar ce date exista in acel registru.

    • @Gabi. CNP ul e secret personal? Hai ca sunteti buni! Peste tot, in toate institutiile publice ti se cer datele personale, copii dupa CI, la aeroporturi, hoteluri etc. Cand te-ai inscris la casa de sanatate n-ai avut nevoie de CNP? Daca cunoaste cineva CNP ul tau la ce-l poate utiliza?

    • Sincer – CNP.ul este data cu caracter personal si intra sub incidenta GDPR.ului, desteptule! Asa spune lege…nu eu!

    • @Gabi
      Voiculescu a zis clar că ministerul a avut acces doar la informațiile statistice, nu la CNP sau alte date personale. Dacă așa a fost configurat contul, să nu aibă acces, cum putea să le acceseze?

      DACĂ UN LUCRU E SCRIS ÎNTR-O BAZĂ DE DATE, NU ÎNSEAMNĂ CĂ E VIZIBIL PENTRU TOȚI UTILIZATORII. Asta ar trebui s-o știe orice om care a prins calculatoarele comune de la internet cafe-urile apărute în anii 2000. Chiar și la tine pe calculator poți defini mai mulți utilizatori cu drepturi diferite de acces la fișiere, de instalat programe, etc. Pentru cine lucrează în aparatul de stat nu există scuze că nu știe, astea sunt lucruri de bază.

    • @Gabi – Pai, mai, papuse, pe contul TAU de pe site-ul RENV ai acces doar tu, papuse! Contul ala are un user si o parola, doar tu poti sa-ti vezi datele personale, dar, na, e greu de inteles… Contul de pe care a intrat respectivul consilier avea access la altfel de data, statistice etc. Multumeste-te la stare de utilizator si nu-ti mai da cu parerea daca nu stii cum functioneaza sistemul…

  4. Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) a fost introdus pentru prima data in anul 2011, ca o evidenta electronica gestionata de Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), prin ordinul ministrului sanatatii nr. 1234/2011.

    Esentiale sunt prevederile art. 3 alin. 1 si alin. 2:
    „Registrul Electronic Naţional de Vaccinări este în proprietatea şi în administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, coordonatorul tehnic naţional al Programului Naţional de Imunizări.
    (2) Registrul Electronic Naţional de Vaccinări reprezintă baza tehnică de date privind vaccinările copiilor şi adolescenţilor din România, structurată pe înregistrări individuale, cu asigurarea confidenţialităţii datelor cu caracter personal”.

    Asadar, nu vorbim de „secret”, ci despre „date cu caracter personal”. Adica INSP poate da orice informatie din Registrul electronic oricarei persoane la care se refera datele si informatiile, precum si altor institutii publice care justifica un interes. Datele si informatiile nu li se pot da tertelor persoane, cum ar fi, spre exemplu, jurnalistilor …

  5. Faci confuzie intre confidential si secret. Eu , ca medic obisnuit, am acces la baza de date cu datele personale si medicale ale tuturor pacientilor care au calcat vreodata prin spitalul meu. De exemplu pot vedea CNP-ul si adresa unui pacient care a fost tratat pentru ca i-a ramas blocat in anus un castravete. Nu am nevoie de certificat Orniss, sunt date personale, confidentiale, dar nu secrete. SIngurul lucru care protejeaza oamenii ale caror date le accesez este banala fisa a postului si bunul meu simt.
    Ai inteles ?

  6. Deci nu s-a obtinut aviz MAI pentru consultarea datelor publice… Si avizul armatei. Plus incuuvintare de la presedinte.

    E un act grav! Mai grav decat orice deces din cauza nosocomialelor… Cum sa te las, „eu, ca stat” sa stii mai mult decat iti permite partidul. Grav, grav, grav!

  7. Daca sunt publice, vreau si eu sa le descarc. De unde se pot descarca?

  8. Nu este adevarat: de pe acest site poti sa descarci adeverinta de vaccinare care contine si CNP si alte informatii. Deci despre ce vorbim? Mai ales ca accesarea a fost facuta de pe un server privat din strainatate

    • Îți spun eu despre ce vorbim. Ministerul sănătății a avut acces doar la datele statistice, nu la CNP-uri. Aia cu serverul privat a fost eplicată și răs-explicată pe toate site-urile. Caută VPN pe Google. E ceva normal pentru anul 2021.

    • Hai, mai, Cris, ca mai devreme erai gabita, papuse… Contul ala are un user si o parola, doar tu poti sa-ti vezi datele personale, dar, na, e greu de inteles… Contul de pe care a intrat respectivul consilier avea access la altfel de date, statistice etc.

  9. Buna ziua !
    Pai daca baza de date ii publica rugam frumos ministerul sanatatii sa faca publica parola de acces si userul … sa putem intra toti si sa vedem ce este acolo .

    • @Ionel: daca intri pe https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid ai sa vezi datele statistice respective. Fara CNP si date personale – pentru toti trolii sau dezinformatii care comenteaza ca sunt date confidentiale.
      Daca stii sa te uiti la cifre si sa faci un pivot, o sa vezi cam cati s-au vaccinat din fiecare categorie. Mai departe, concluziile si le trage fiecare dupa cunostintele sale…

  10. Toată povestea asta pentru că idiotul de Voiculescu a vrut să fie vedeta guvernului!

    • Dupa 30 de ani de furt PSDist, se produce o mica schimbare in Sanatate si imediat sacalii PSD napustesc asupra lui.

    • Nu, toata povestea asta e pentru ca Voiculescu nu prea e maleabil. E prea de capul lui.

      Publicarea datelor (statistice, de? fara cnp-uri sau alte cele) a infuriat la culme pe cei din armata si servicii. Nu pentru ca erau date secrete, ca nu erau. Nici macar date personale nu erau. Doar aa s-au vazut cate centre de vaccinare speciale erau create doar pentru ei si familiile lor. Asta a deranjat enorm, nu ca a accesat un consilier acele date. Daca ala nu publica nimic, nu afla absolut nimeni de treaba asta, dar sa se mai faca si plangeri penale.

      Mai pune pe lista asta furia politicienilor din teritoriu care au vazut cum incep sa le fie inlocuiti directorii de spitale, care fuseser pusi acolo cu un scop – vezi cazul Petrică Șușca la Cluj si reactia furibunda a lui Boc.

      E un intreg sistem de pile, relatii si interese mari in sanatate. Vlad Voiculescu e perceput ca un corp strain de acest sistem si se incearca in toate felurile eliminarea lui.

  11. orice persoana criticata de A3 si Romania TV trebuie sustinuta! fara alte calcule sau interpretari!