G4Media.ro

Ministerul Sănătății comandă de două ori mai puțin vaccin gripal decât în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Sănătății comandă de două ori mai puțin vaccin gripal decât în 2020, deși Alexandru Rafila anunță un sezon „mai serios” / Ministrul se raportează la consumul din 2021, când erau restricții sanitare și a început campania de vaccinare anti-COVID

Ministerul Sănătății va comanda 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, același număr cu cel folosit în sezonul 2021-2022, când circulația gripei a fost limitată de restricțiile sanitare, iar imunizarea împotriva gripei s-a suprapus cu declanșarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

Ministrul Alexandru Rafila a făcut acest anunț, miercuri, în briefingul de la Palatul Victoria, după ședința de Guvern.

Tot ministrul a spus însă că sunt semne că sezonul gripal 2022-2023 „va fi unul mai serios”.

„Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu comorbidități și femeile gravide, se păstrează. Anul trecut a fost o campanie de vaccinare care a avut mai puțin succes pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecției cu noul coronavirus, a circulat mai puțin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că acum e sezonul rece în emisfera sudică și vom avea în premieră la dispoziție vaccinul gripal încă de la sfârșitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în anul 2021 au fost comandate 2,5 milioane de doze de vaccin gripal și au fost folosite 1,5 milioane de doze.

„Noi comandăm 1,5 milioane de doze, câte s-au folosit în anul anterior”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a spus că, dacă va fi necesar, va fi completat numărul de doze.

Context. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal și, potrivit datelor publicate de INSP, un număr de aproximativ 2,5 milioane de persoane au fost vaccinate.

În sezonul 2021-2022, au fost vaccinate împotriva gripei peste 1,5 milioane de persoane, în condițiile în care simultan s-a desfășurat și campania de vaccinare anti-COVID. În plus, numărul de cazuri de gripă a fost redus, în condițiile în care erau în vigoare restricții sanitare.

Trebuie precizat că producătorii de vaccin gripal lucrează pe bază de comandă pentru toate statele, care se face de obicei la începutul anului pentru vaccinarea care începe în toamnă. Achiziția peste comanda inițială depinde de surplusul pe care l-ar putea asigura producătorul.

Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri pentru campania gratuită care vizează doar persoanele aflate în grupele de risc: persoane peste 65 de ani, cele cu comorbidități și femeile gravide.

Restul populației se poate vaccina împotriva gripei doar dacă cumpără vaccinul din farmacii. De regulă, în fiecare an, farmaciile din România se confruntă cu o criză de vaccinuri gripale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...