Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila recunoaște că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un acord de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul PNRR / 10 milioane de euro trebuie plătiți ca avans în 30 de zile de la semnare (document)
UPDATE: Ministerul Sănătății a publicat în transparență proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea memorandumului semnat de ministrul Sănătății, și directorul OMS Europa, Hans Kluge, în 10 iunie 2022.
Potrivit documentului, memorandumul a fost încheiat în baza unei solicitări a Ministerului Sănătății către OMS de asistență tehnică și sprijin în vederea implementării PNRR.
Suma totală a plăților către OMS se ridică la 21.253.776 euro, care trebuie achitați după următorul calendar:
„1. 10.000.000 euro în termen de 30 de zile de la semnarea prezentului Memorandum, reprezentând 47% plată în avans la Memorandum;
2. 5.500.000 euro până la 30 iunie 2023;
3. 4.500.000 euro până la 31 decembrie 2023;
4. 1.253.776 euro până la 30 iunie 2024.”
Data de început a planului este 10 iunie 2022, iar cea de încheiere 30 iunie 2026.
„OMS nu are nicio obligație de a pune în aplicare Planul, decât dacă OMS a primit toate fondurile necesare și suficiente pentru punerea în aplicare. În cazul în care data de începere este amânată din acest motiv, data de încheiere se prelungește în mod corespunzător, dacă este posibil.
BP (Ministerul Sănătății, n.red.) acordă OMS o perioadă de până la douăsprezece luni de la finalizarea Planului sau de la orice reziliere a prezentului acord (data de încheiere) pentru a lichida toate sarcinile pentru activitățile finalizate de OMS înainte de încheiere sau reziliere”, se arată în document.
Toate contribuțiile către OMS fac obiectul exclusiv al auditului intern și extern al acesteia.
„Oricare dintre părți poate notifica celeilalte părți încetarea prezentului Memorandum de înțelegere. O astfel de reziliere intră în vigoare la șase luni de la primirea notificării, sub rezerva achitării oricăror sarcini restante”, mai prevede acordul.
Ce va viza asistența OMS:
- capacitate sporită pentru gestionarea fondurilor publice de sănătate
- capacitate sporită pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate
- dezvoltarea resurselor umane din sănătate
- creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscului de corupție în sistemul de sănătate
- realizarea sistemului de eHealth și telemedicină
Memorandumul integral poate fi consultat aici.
Potrivit ministerului, documentul a fost publicat în transparență marți, 16 august. Este vorba de proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea memorandumului, care are un singur articol:
„Se aprobă Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății privind suportul tehnic necesar în vederea implementării Planului național de redresare și reziliență al României, prevăzut în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.”
Memorandumul nu mai poate fi modificat, fiind deja semnat.
Știrea inițială: Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila (PSD) a remis presei, miercuri, un comunicat în care admite că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un contract de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ministerul precizează, în comunicat, că în cadrul PNRR, componentele Sănătate și Digitalizare, coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenței tehnice furnizate de organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială.
Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană, menționează sursa citată.
În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătății a efectuat consultări cu organizațiile și instituțiile internaționale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„OMS și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 și Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.
În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.
În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătății a purtat negocieri cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3 – Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică”, anunță Ministerul Sănătății.
Ministerul mai menționează că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investițiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicești – ANDIS), Ministerul Sănătății va purta negocieri suplimentare cu organizațiile internaționale de profil (Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții). Pentru coordonarea investițiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătății utilizează în prezent asistență tehnică internațională oferită de Banca Europeană de Investiții prin intermediul acordului BEI-PASSA.
Context. USR îl acuză pe ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat, fără transparență, un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății.
„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat USR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii